Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Με τη συμμετοχή σε 4 θεματικά πάνελ στο πλαίσιο του THESSALONIKI HELEXPO FORUM 2021 «Δημιουργώντας την επόμενη ημέρα», το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε δυναμικό παρών στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές που θα προκύψουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο κατά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας στο νέο μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής, αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση του ΕΣΠΑ 2014-2020 «Στο δρόμο για μια δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση: Προκλήσεις και προοπτικές» (https://www.youtube.com/watch?v=JZpV8Z3e-RQ). Παρουσία του κ. Carsten Rasmussen, Επικεφαλής της Μονάδας για την Κύπρο και την Ελλάδα στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου της Επιτροπής για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) κ. Κωστή Μουσουρούλη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, αναφέρθηκε στο ρόλο που θα διαδραματίσει η ακαδημαϊκή κοινότητα τόσο στη μεταβατική περίοδο, όσο και στη νέα μεταλιγνιτική εποχή.

Η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση είχε τον τίτλο «Καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν» και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου (https://www.thessaloniki-helexpo-forum.gr/en/panel/innovation-northern-greece-and-institutions-support-it?fbclid=IwAR0dBwSC5c4QNmU7Tu6wTzl_G0ZiDeK3K-a0LpBuIStaGEi_ErZPznVrDBc). Για τις δράσεις των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων τοποθετήθηκαν οι Πρυτάνεις του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα εμβληματικά έργα που δρομολογούνται με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο μέσω του ΣΔΑΜ και αφορούν τη Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας και τους θύλακες αυτής.

«Ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε νέες δεξιότητες ως προϋποθέσεις ανάπτυξης» ήταν ο τίτλος του θεματικού φόρουμ στο οποίο συμμετείχε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης (https://www.youtube.com/watch?v=_LWE12re5tY ). Ο κ. Ιορδανίδης αναφέρθηκε στο κρίσιμο έργο που έχει αναλάβει το Π.Δ.Μ. μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) για την κατάρτιση, επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο τέταρτο φόρουμ με τίτλο «Δίκαιη μετάβαση στην εποχή χωρίς άνθρακα: Εξελίξεις και προοπτικές» που διοργανώθηκε από τον οργανισμό Enterprise Greece την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, κύριο θέμα ήταν η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις στις υπό μετάβαση περιοχές (https://www.thessaloniki-helexpo-forum.gr/el/panel/dikaii-metabasi-stin-epohi-horis-anthraka-exelixeis-kai-prooptikes ). Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης. Σε ρόλο συντονιστή, ο Πρύτανης του Π.Δ.Μ. υποδέχτηκε την κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κ. Γεράσιμο Θωμά, Γενικό Διευθυντή Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (DG TAXUD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, τη κ. Καλλιόπη Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον κ. Παναγιώτη Νίκα, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του κ. Γιώργου Φιλιόπουλο, CEO Enterprise Greece και τον κ. Αναστάσιο Τζήκα, Πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO AE. Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο.

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…