Η πραγματική ιστορία του καπετάνιου του Τιτανικού και η αλήθεια για την ευθύνη του στο ναυάγιο

Πλοίαρχος του Τιτανικού: Ο καπετάνιος του Τιτανικού, Έντουαρντ Σμιθ, θεωρούσε πως το πλοίο του ήταν αβύθιστο. Ήταν το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο υπερωκεάνιο της εποχής του. Το παρθενικό του ταξίδι για τη Νέα Υόρκη ξεκίνησε στις 10 Απριλίου του 1012.

 

Ο Τιτανικός είχε μήκος 269,1 μέτρα, πλάτος 28 μέτρα και ύψος, από την τρόπιδα μέχρι την κορυφή του φουγάρου, 53,3 μέτρα. Στο παρθενικό ταξίδι του μετέφερε 2.240 επιβάτες και πλήρωμα. Στην ταινία ακούστηκαν πολλά για την υπερβολική αυτοπεποίθηση των σχεδιαστών και για αδυναμίες, όπως ανεπαρκής αριθμός ναυαγοσωστικών λέμβων. Ποια όμως από αυτά αποτελούν χολιγουντιανές υπερβολές;

Πλοίαρχος του Τιτανικού: Οι ναυαγοσωστικές λέμβοι

Σύμφωνα με τους βρετανικούς κανονισμούς, τα πλοία με εκτόπισμα μεγαλύτερο των 10.000 τόνων έπρεπε να μεταφέρουν 16 ναυαγοσωστικές λέμβους. Ο Τιτανικός είχε εκτόπισμα 4,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό που ανέφεραν οι κανονισμοί. Όταν σάλπαρε ο Τιτανικός, ο πλοίαρχος Σμιθ γνώριζε πως αν βυθιζόταν δεν θα γλίτωναν ούτε οι μισοί από τους επιβάτες και το πλήρωμα.

Πλοίαρχος του Τιτανικού: H σχεδίαση του πλοίου

Το πλοίο είχε σχεδιαστεί ώστε να αντέχει ρήγμα κατά μήκος τεσσάρων διαμερισμάτων. Επίσης, διέθετε και τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό άντλησης νερού. Έτσι, το πλήρωμα να μπορούσε να αντιμετωπίσει τη δημιουργία ρήγματος σε τέσσερα διαμερίσματα. Επίσης, το πλοίο διέθετε ένα σύστημα ασύρματου τηλεγράφου Μαρκόνι.

Πλοίαρχος του Τιτανικού: Ο πλοίαρχος Σμιθ

Στην ταινία, ο πλοίαρχος Σμιθ αγνοεί τις προειδοποιήσεις για παγόβουνα και παρακινημένος από τον εργοδότη του, αποφασίζει να συνεχίσει πρόσω ολοταχώς προς τη Νέα Υόρκη. Αυτό, για να καταρρίψει το ρεκόρ διάπλου του Ατλαντικού. Δηλαδή, αφήνεται να εννοηθεί ότι η βύθιση οφειλόταν στην απερισκεψία και υπεροψία του πλοιάρχου και της εταιρείας.

Όμως, ο Σμιθ ήταν γνωστός ως ο «πλοίαρχος των εκατομμυριούχων». Δεν είχε υπάρξει ποτέ σε ναυάγιο, ούτε σε κάποιο ναυτικό δυστύχημα. Ως έμπειρος ναυτικός, είχε επίγνωση των κινδύνων στον Ατλαντικό. Στις 10 Απριλίου, ο Τιτανικός σάλπαρε με τον Σμιθ στο πηδάλιο από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ο Σμιθ είχε λάβει μέσω του ασυρμάτου προειδοποιήσεις για παγόβουνα και είχε αλλάξει κατάλληλα την πορεία του.

Πλοίαρχος του Τιτανικού: Τα σήματα

Την Κυριακή 14 Απριλίου δεν έλαβε δύο σημαντικές προειδοποιήσεις. Στις 11.40 μ.μ. οι παρατηρητές είδαν ένα παγόβουνο στην πορεία του πλοίου, αλλά ο ελιγμός αποφυγής που διέταξε ο αξιωματικός βάρδιας δεν άλλαξε έγκαιρα την πορεία του.

Το παγόβουνο χτύπησε πλάγια το κύτος κάτω από την ίσαλο γραμμή, ανοίγοντας ένα ρήγμα που εκτεινόταν σε πέντε διαμερίσματα, ένα επιπλέον διαμέρισμα από αυτά που, σύμφωνα με τη σχεδίασή του, μπορούσε να χάσει και να παραμείνει στην επιφάνεια.

Ο Τιτανικός έστειλε σήμα κινδύνου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αλλά ακόμα και τότε, η White Star Line δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τι έγινε στη συνέχεια είναι γνωστό… Συνολικά, στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 1.517 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος Σμιθ.

enimerotiko.gr

You May Also Like

Ο άγιος Νικόλαος ως μικρός μαθητής στο σχολείο του. Παράσταση σε εικόνα του 19ου αιώνα, ιερού ναού της Καστοριάς

Ο άγιος Νικόλαος ως μικρός μαθητής στο σχολείο του. Παράσταση σε εικόνα…

Φωτογραφίες με καταπληκτικά απομονωμένα σπίτια από όλο τον κόσμο

Καταπληκτικά, πανέμορφα απομονωμένα σπίτια από όλο τον κόσμο. Ισλανδία, Καναδάς, Ρωσία κά.…

«Δόκτωρ Σατανάς». Ο γιατρός που δηλητηρίαζε τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι θα φυγάδευε για να γλυτώσουν από τους Γερμανούς. Έκλεβε την περιουσία τους και μετά τους διαμέλιζε. Το τέλος του στην γκιλοτίνα

«Δόκτωρ Σατανάς». Ο γιατρός που δηλητηρίαζε τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι θα…

Γιώργος Καπουτζίδης στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Γιατί είμαι ο άνθρωπος με τα λιγότερα δικαιώματα;

Γιώργος Καπουτζίδης στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Γιατί είμαι ο άνθρωπος με τα λιγότερα…

Ζεράρ Πικέ: Δείτε τις «καυτές» υπάρξεις που γλεντούσαν… πριβέ με τον άσο της Μπαρτσελόνα πριν τον χωρισμό του με τη Σακίρα

Ζεράρ Πικέ: Δείτε τις «καυτές» υπάρξεις που γλεντούσαν… πριβέ με τον άσο…

Κορυφαίος κομμωτής κουρεύει κοντά τα μαλλιά 43χρονης και αναδεικνύει την ομορφιά στο πρόσωπό της

Κορυφαίος κομμωτής κουρεύει κοντά τα μαλλιά 43χρονης και αναδεικνύει την ομορφιά στο…

Κοροναϊός : Τι συνέβη το 1918 όταν ο κόσμος κουράστηκε από την πανδημίας της γρίπης;

Table of Contents Hide Κοροναϊός : Τι συνέβη το 1918 όταν ο…

Εριξε… βόμβα ο Παύλος Χαϊκάλης: Εγκαταλείπει οριστικά την υποκριτική και μετακομίζει στο χωριό του

“Αποχωρώ για να είναι όλοι ευχαριστημένοι”, τονίζει ο Παύλος Χαϊκάλης μετά την…

Καθαρίστε το τηγάνι από καμμένα λίπη και βρωμιές με 2 υλικά που έχετε στο ντουλάπι σας

Καθαρίστε το τηγάνι από καμμένα λίπη και βρωμιές με 2 υλικά που…

Εικόνες που δείχνουν ότι η Ιαπωνία ζει το έτος 3021

Table of Contents Hide Η ασιατική χώρα μας εκπλήσσει με τις τεχνολογικές…