Η πρώτη Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου

Την Β’ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά. Έτσι, στην Καστοριά, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, η εορτή αυτή τιμάται στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Καστοριάς με Ιερά Αγρυπνία, αλλά και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Φέτος όμως, μια ιδιαίτερη ευλογία περίμενε τους πιστούς της ενορίας αυτής. Με δάκρυα χαράς, έκδηλη συγκίνηση και αισθήματα ευγνωμοσύνης, εκατοντάδες πιστοί υποδέχθηκαν τον μέχρι πρότινος εφημέριό τους, τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, ο οποίος βρέθηκε στον ως άνω Ιερό Ναό για να τελέσει την πρώτη του Θεία Λειτουργία. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των πιστών από πολύ νωρίς το πρωί προκειμένου να ασπαστούν το χέρι του και να τον ράνουν με λουλούδια και δάφνες.

Συλλειτούργησε ο επιχώριος Επίσκοπός μας, κ. Σεραφείμ, καθώς και Ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας. Το κλίμα συγκίνησης ήταν έκδηλο καθόλη της διάρκεια της Θείας Λειτουργίας καθώς το εκκλησίασμα αναφωνούσε συχνά το «ΑΞΙΟΣ».

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ αναφέρθηκε στη σχέση του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με την Καστοριά, αφού εδώ έγινε η πρώτη τιμή του Αγίου καθώς και ένα από τα πρώτα του θαύματα. Στη συνέχεια, εμφανώς συγκινημένος, παρουσίασε τον Μητροπολίτη Σιατίστης  Αθανάσιο, αναφερόμενος σε αυτόν ως έναν αδάμαντα που μέχρι πρότινος διακονούσε την Μητρόπολη Καστοριάς και την Ενορία του Αγίου Γεωργίου, ενώ τώρα η Εκκλησία του εμπιστεύθηκε το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.

Σύντομους χαιρετισμούς και ευχετηρίους λόγους απηύθηναν η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήριος Αδαμόπουλος καθώς και ο Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής  Γεώργιος Μπουγιούκας.

Αντιφωνώντας, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος ευχαρίστησε τον Άγιο Τριαδικό Θεό για την μικρή αλλά ένδοξη Μητρόπολη που του εμπιστεύθηκε και ζήτησε από όλους να εύχονται στον Θεό να μπορέσει να ακολουθήσει το παράδειγμα των αγίων προκατόχων του και να διατηρήσει το έργο τους. Ευχαρίστησε τέλος όλους τους παρευρισκομένους οι οποίοι με το λόγο αλλά και τις πράξεις τους τον τίμησαν όλες αυτές τις ημέρες.

You May Also Like

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…