Από τις 24 Μαρτίου 2023, τα μετρητά δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία. Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς στην αρχή.

Αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων.

Σήμερα, περίπου το 80% των Σουηδών χρησιμοποιούν κάρτες. Το 58% των πληρωμών γίνονται με κάρτα και μόνο το 6% με μετρητά, σύμφωνα με τη Σουηδική Κεντρική Τράπεζα.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν αυξηθεί ραγδαία με περισσότερα εστιατόρια και καταστήματα να μην δέχονται πια πληρωμές σε μετρητά. Η πλειονότητα των σουηδικών τραπεζών έχει σταματήσει να επιτρέπει στους πελάτες να πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετρητά στα ταμεία. Πολλά τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει. Η διαχείριση μετρητών είναι εξαιρετικά δαπανηρή λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας.

Ολόκληρος ο πληθυσμός στη Σουηδία έχει κινητή κάλυψη και τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά: μέσω χρεωστικής / πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας chip και Pin, μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών, ή μέσω κινητού όπως η εφαρμογή Swish που σχεδίασαν οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για να διευκολύνουν τους πελάτες τους. Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.

Τόσο οι τράπεζες όσο και η σουηδική κυβέρνηση ενθαρρύνουν τους πολίτες να υιοθετήσουν την οικονομία χωρίς μετρητά. Σήμερα, το Swish το χρησιμοποιεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, ενώ λιγότερο από το 13% του πληθυσμού κάνει τις συναλλαγές του σε μετρητά. Οι σουηδικές τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές κάρτες σε πολίτες ηλικίας επτά ετών και άνω (με γονική άδεια), η οποία μεταφράζεται σε περισσότερο από 97% του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι πολίτες εξοικειώνονται με την ιδέα μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά που θα είναι και το μέλλον.

Τα μετρητά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών συναλλαγών στη Σουηδία. Περισσότερο από το 99% των εμπόρων δέχεται χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές με μετρητά αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% των συνολικών συναλλαγών. Η Σουηδία ήταν ανέκαθεν μια από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε τις νέες τεχνολογίες. Το 1661, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τα χαρτονομίσματα και τα τελευταία χρόνια η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τραπεζικής καινοτομίας. Το πρώτο αυτόματο μηχάνημα μετρητών στην χώρα, εγκαταστάθηκε και ήταν έτοιμο για χρήση τον Ιούλιο του 1967.

Η μείωση των τραπεζικών ληστειών και των αγοραπωλησιών ναρκωτικών ουσιών και όπλων, ήταν επίσης ένας από τους λόγους που η Σουηδία πήρε την απόφαση να καταργήσει τα μετρητά. Οι τραπεζικές ληστείες έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν υπάρχουν μετρητά στις περισσότερες τράπεζες στη Σουηδία, ενώ τα υποκαταστήματα συνεχίζουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας δοκιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το e-Krona το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Το πιλοτικό πρόγραμμα e-Krona ξεκίνησε το 2019 και θα υιοθετηθεί σε όλη τη χώρα το 2021.

 

Πηγές:

mixanitouxronou

//interestingengineering.com

You May Also Like

Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο

Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών…

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο,τι χτίζαμε στη Μαριούπολη, τα γκρεμίζουν οι Ρώσοι»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο,τι χτίζαμε στη Μαριούπολη, τα γκρεμίζουν οι Ρώσοι»

O Λιούις Χάμιλτον, 7 φορές πρωταθλητής της Formula 1, χρίστηκε ιππότης στο Κάστρο του Ουΐνδσορ

Ο Σερ Λιούις Χάμιλτον χρίστηκε επίσημα ιππότης από τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας, στο…

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα γιατρό για καινοτομία στην έρευνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα γιατρό για καινοτομία στην έρευνα της σκλήρυνσης κατά…

Μόσχα: Νεκρός κορυφαίος ερευνητής, δημιουργός του εμβολίου Sputnik V – Βρέθηκε στραγγαλισμένος

Η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή συνέλαβε το δράστη, αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του

Συνεχίζει την… άσωτη ζωή ο Αντριάνο: Πιωμένος σε τραγική κατάσταση

Σε κατάσταση μέθης εθεάθη ο Αντριάνο.

Βιομηχανίες μόδας εγκαταλείπουν την Κίνα

Περιορίζουν την εξάρτησή τους από τα κινεζικά εργοστάσια

Σε κίνδυνο το κλίμα της Ευρώπης

Προειδοποίηση για κατάρρευση των ρευμάτων στον Ατλαντικό

CNNi: Στον Έλληνα Άλμπερτ Μπουρλά ο τίτλος του επιχειρηματία της χρονιάς

Η εταιρεία Pfizer, επικεφαλής της οποίας είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας, έγινε μέσα…

Τσεχία – Μίλος Ζέμαν σε ομοφοβικό παραλήρημα: «Τα διεμφυλικά άτομα είναι αηδιαστικά»

«Αν υποβληθείς σε επέμβαση αλλαγής φύλου, ουσιαστικά διαπράττεις το αδίκημα του αυτοτραυματισμού.…