Η συμβολή του Αϊνστάιν στη δημιουργία των ατομικών βομβών

«Πατέρας της ατομικής βόμβας» θεωρείται ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, γερμανικής καταγωγής, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα χειρόγραφα του Αϊνστάιν, το μεγαλύτερο μυαλό στην ιστορία, έπαιξε τον δικό του ρόλο στην δημιουργία των ατομικών βομβών.

Ο εμβληματικός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά στην ιστορία. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Από την εξήγησή του για τον λόγο που ο ουρανός είναι γαλάζιος, στην πολύ εντυπωσιακή θεωρία της σχετικότητας, άφησε μια αξιοσημείωτη εντύπωση αλλά και περιουσία στον κόσμο.

Αϊνστάιν

Το γράμμα στον πρόεδρο Ρούσβελτ για τις ατομικές βόμβες

Όπως ανέφερε το grunge.com, ο Αϊνστάιν έφυγε από τη Γερμανία υπό το φόβο του Ναζιστικού Κόμματος λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μαζί με τον λαμπρό συνάδελφο του φυσικό Leo Szilard, έγραψαν μια επιστολή στον Πρόεδρο Ρούσβετλ, στην οποία καθιστούσαν σαφές σε πόσο μεγάλο κίνδυνο θέτουν τον κόσμο οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις της ανθρωπότητας.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών, έγινε πιθανό… ότι μπορεί να καταστεί δυνατή η δημιουργία πυρηνικής αλυσιδωτής αντίδρασης σε μεγάλη μάζα ουρανίου, μέσω της οποίας τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μεγάλες ποσότητες νέου ραδίου θα δημιουργήσουν παρόμοια στοιχεία», αναφέρει η επιστολή. Το Business Insider σημείωσε ότι οι επιστήμονες στη Γερμανία κατάφεραν να διασπάσουν, τελικά, το άτομο και να απελευθερώσουν την ενέργειά του (πυρηνική σύντηξη) -μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για όπλα που δεν είχε ξαναδεί η ανθρωπότητα. «Εξαιρετικά ισχυρές βόμβες νέου τύπου μπορούν να κατασκευαστούν με αυτόν τον τρόπο», προειδοποίησε η επιστολή.

Ατομική βόμβα Ναγκασάκι

Το λάθος του Αϊνστάιν που οδήγησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας

Η απειλή που μπορούσε να προκαλέσει η ναζιστική Γερμανία στον κόσμο με ένα τόσο φοβερό όπλο στα χέρια της οδήγησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να παρακαλέσει τον Ρούσβελτ να μην μείνει πίσω σε τέτοιες έρευνες και να παράσχει χρηματοδότηση και συντονισμό στις προσπάθειες της χώρας. Σε μικρό βαθμό, αυτή η κραυγή συγκέντρωσης οδήγησε στο μυστικό πρόγραμμα Μανχάταν και τελικά, τις ατομικές βόμβες που κατέστρεψαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για να ολοκληρώσουν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ίδιοι οι Ναζί, τελικά, δεν θα δημιουργούσαν ποτέ ατομικές βόμβες.

Ατομική βόμβα Ναγκασάκι

Όπως αναφέρει το grunge.com, βάσει του History, ο Αϊνστάιν δεν συμμετείχε άμεσα στην ανάπτυξη αυτών των θανατηφόρων όπλων, αλλά όπως και πολλοί άλλοι, συγκλονίστηκε και τρόμαξε με τη χρήση των ατομικών βομβών. Ο λαμπρός επιστήμονας, μάλιστα, θα αποκάλυπτε αργότερα στο χημικό Linus Pauling, ο οποίος επισκέφθηκε το σπίτι του λίγο πριν από το θάνατο του Αϊνστάιν το 1955, «Έκανα ένα μεγάλο λάθος στη ζωή μου όταν υπέγραψα την επιστολή στον Πρόεδρο Ρούσβελτ που συνιστούσε να συνεχιστούν οι έρευνες για τις ατομικές βόμβες».

You May Also Like

H διαστημική θέα της Ελλάδας

Καταπληκτική φωτογραφία στην οποία φαίνεται η χώρα μας από το διάστημα

Αστρονόμοι ανακάλυψαν το πιο φωτεινό αντικείμενο στο σύμπαν

Tο κβάζαρ (J043947.08+163415.7) απέχει πάρα πολύ στον χώρο και στον χρόνο, περίπου…

Πώς θα μοιάζει η Γη σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια

Table of Contents Hide Πώς θα μοιάζει η Γη σε εκατοντάδες εκατομμύρια…

Οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας του 2023- Προκαλούν δέος

Εικόνες του αχανούς σύμπαντος που προκαλούν δέος

ΕΕ: Μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα

Οι εκπομπές CO2 των αυτοκίνητων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 1,2% το 2016,…

Το ποδόσφαιρο στο «μικροσκόπιο» της επιστήμης

Πώς πρέπει να χτυπήσει ένας παίκτης ένα πέναλτι για να πετύχει σίγουρα…

«Χάπι» θα αναγεννά νευρώνες στον εγκέφαλο

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός τεσσάρων μορίων μπορεί να μετατρέψει…

Νέα στοιχεία για την αρχαία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Ένα κλαδί προϊστορικής ελιάς αλλάζει τα δεδομένα

Νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ σταματά τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου

Το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ εμποδίζει τη νόσο στην πηγή της

«Αρχαιοελληνική» η επιχρυσωμένη μάσκα μούμιας της Αιγύπτου

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής-γερμανικής ομάδας, Ραμαντάν Χουσεΐν του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, λέει…