Η συνεχής προσπάθεια του Περιφερειάρχη για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Δυτικής Μακεδονίας αποδίδει καρπούς

 

 

Η συνεχής και συνεπής προσπάθεια του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Περιφέρειας αποδίδει καρπούς. Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το αίτημα για άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού του Λαιμού Πρεσπών, μετά από 50 ολόκληρα χρόνια, γίνεται πράξη.

 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Ν. Κοτζιά και παρουσία: του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και της Υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, διπλωματών, πρέσβεων και γενικών γραμματέων, λήφθηκαν οι αναγκαίες αποφάσεις.

 

Το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού είναι υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας και έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών πολιτικής προστασίας και διασυνοριακής συνεργασίας που ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα η περιφερειακή αρχή. Αποτελεί δε σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης με τις γείτονες χώρες.

 

«Σε πείσμα των καιρών και όσων θέλουν να ορθώνουν τείχη, το άνοιγμα των συνόρων θα δώσει νέες δυνατότητες ανάπτυξης και θα καταδείξει ότι μόνο οι συνέργειες μεταξύ των λαών μπορούν να φέρουν την πρόοδο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.

 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν επιμέρους τεχνικά ζητήματα που αφορούν στο είδος και στον προϋπολογισμό των παρεμβάσεων των υποδομών υποδοχής και οδικής σύνδεσης, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο τοπικής ανάπτυξης που παρουσιάστηκε, καθώς και θέματα που αφορούν στην εφαρμογή των όσων ορίζονται από τη συνθήκη Σένγκεν.  Όλα αυτά θα διευκρινιστούν με λεπτομέρειες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από πλευράς συναρμόδιων Υπουργείων περί τα μέσα του Δεκέμβρη.

 

Το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού θα γίνει με τριμερή διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και FYROM που θα υπογραφεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

 

Τον φάκελο του έργου θα έχει υπό την ευθύνη της η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο συντονισμός ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Στρατιωτικών Καστοριάς την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Εθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Στρατιωτικών Καστοριάς την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

«Οι σύντροφοί του στο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσουν στον κ. Τσακαλώτο το ρόλο της κυρά Φροσύνης». Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Τη διαπίστωση ότι «για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ακολουθεί πιστά…

Δεν ξεχνούμε και τιμούμε την σπουδαία ποδοσφαιρική ιστορία της Καστοριάς.

Συγκινητικές και μεγάλες στιγμές σήμερα στο Δημαρχείο Καστοριάς.

Βάζουν ‘’ ταφόπλακα ‘’ στον Περιφερειακό Τύπο

Ακόμη μια απόπειρα να καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων του δημοσίου…

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2016 «Βία και Ανεκτικότητα»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριας σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς συμμετέχουν…

Συνελήφθησαν 5 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κοζάνη

Συνελήφθησαν 5 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κοζάνη

Τα Μηνύματα μικρών  παιδιών στο “Δέντρο των ευχών” της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Τα Μηνύματα μικρών  παιδιών στο “Δέντρο των ευχών” της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς