Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά

Κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου παραμονή της εορτής του Άγιου Φανούριου, “κάτι ψήνεται”  στα σπίτια που έχουν ανύπαντρα παιδιά, κοπέλες κυρίως! Οι γνωστές σε όλους φανουρόπιτες τάματα στον Άγιο που θα μοσχοβολήσουν τις εκκλησιές, με την ελπίδα να φανερώσουν τον καλό γαμπρό και τη καλή νύφη, ή σε κάποιες περιπτώσεις κάποια αντικείμενα που έχουν χαθεί…

Παραδοσιακά η φανουρόπιτα γίνεται με 7 ή 9 υλικά κι εκεί αποδίδεται η θαυματουργή της δύναμη.

Η επιλογή των αριθμών δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων και πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Υλικά:

1 κούπα σπορέλαιο

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι

1 κ. γλ. σόδα

3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο

1/2 κούπα σταφίδα ξανθή

1/2 κ. γλ.  γαρίφαλο

3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις σταφίδες για 3-4 ώρες σε νερό να φουσκώσουν. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4′.

Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε).

Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα.

Λαδώνουμε ελάχιστα το ταψί ( Νο 28-30), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ο C ( σε αντίσταση ή και σε αέρα) για 40-60′ ανάλογα τον φούρνο, ώσπου να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε.

Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει την πασπαλίζουμε με άχνη και μετά την κόβουμε. Την πηγαίνουμε στον Εσπερινό να ευλογηθεί και την μοιράζουμε!

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά

Καλή επιτυχία και είθε να σας φανερώσει ότι ποθείτε!

ΠΗΓΗ:https://www.ewoman.gr/

You May Also Like

Τριφτή Πίτα με nutella :Μόνο με πέντε υλικά!

Μια φανταστική πίτα με τριφτή ζύμη πλυμμυρισμένη με nutella

Στριφτά ζυμαρικά με πέστο βασιλικού

Τα trofie είναι ζυμαρικά της Λιγουρίας, κάτι ανάμεσα σε μικρά νιόκι και βίδες.

Δροσερή, πανεύκολη μιλφέιγ: σε 15′ με μόνο τέσσερα υλικά

Δροσερή, πανεύκολη μιλφέιγ: σε 15′ με μόνο τέσσερα υλικά

Εδώ ο καλός λουκουμάς με μπόλικο μέλι, κανέλα και σουσάμι… είναι νόστιμοι και τραγανοί

Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “‎Rania Mantopoulou‎ – ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ” ΥΛΙΚΑ 2…

Λουκουμάδες παραλίας αφράτοι με ζάχαρη

Λουκουμάδες παραλίας αφράτοι με ζάχαρη

Μαγειρίτσα της γιαγιάς που ξέρω πόσο την λατρεύεις και περιμένεις να την γευτείς!

Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το πάσχα;

Τρουφάκια με φουντούκια

Τα πιο νόστιμα και γευστικά τρουφάκια χωρίς ίχνος ζάχαρης!

Αφράτη μηλόπιτα

Συνταγή για την πιο αφράτη μηλόπιτα που έχετε φάει! Εξαιρετικά εύκολη και…

Η τέχνη του κεφτέ- Tα μυστικά για να σας βγει ζουμερός και αφράτος

Ο κεφτές ή αλλιώς τα κεφτεδάκια είναι ένα από τα πιο απολαυστικά και εύκολα μας φαγητά, αλλά ταυτόχρονα κι ένα από τα πιο δύσκολα να πετύχει κανείς στην υφή. 

Απλή Συνταγή για Τσάι Τζίντζερ με Λεμόνι και Μέλι

Μη διστάσετε να εξερευνήσετε την ευελιξία αυτής της συνταγής προσαρμόζοντας τις αναλογίες τζίντζερ, λεμονιού και μελιού