Η Σύναξη πάντων των εν Καστορία τιμωμένων Αγίων εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2017

 

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, με την παρουσία πολλών ιερών λειψάνων Αγίων που τιμώνται και εορτάζονται στην τοπική Εκκλησία της Καστοριάς.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους Αγίους που κατάγονται ή έζησαν, έδρασαν και θαυματούργησαν ή πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην Καστοριά και προέτρεψε να τιμούμε τη μνήμη των Αγίων της Εκκλησίας μας και να προσπαθούμε να μιμηθούμε τη ζωή τους.

Ευχήθηκε δε σκεπάζουν και φρουρούν την ακριτική Επαρχία της Καστοριάς και να πρεσβεύουν υπέρ του λαού του Θεού.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Καστορίας, συμπαραστούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού και τον Διάκονο π. Ιάκωβο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και στο πάθος που κατακυρίευσε τον άφρονα πλούσιο της παραβολής, το πάθος απληστίας. Και όταν η απληστία κυριεύσει την ψυχή του ανθρώπου τότε είναι πολύ δύσκολο να δει κάποιος τον Θεό και να επικοινωνήσει μαζί Του.

Το πάθος της απληστίας οδηγεί τον άνθρωπο σε ένα ακόμα χειρότερο πάθος, που είναι η ατομοκρατία. Για τον πλούσιο της παραβολής δεν υπάρχει κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό.

Και συνέχισε ο κ. Σεραφείμ λέγοντας πως ο Χριστός διά της παραβολής αυτής, δεν καταδικάζει τον πλούτο, ούτε και οι ερμηνευτές πατέρες της Εκκλησίας μέμφονται τον πλούτο, αλλά καταδικάζει την κακή χρήση και διαχείριση του πλούτου. Τα αγαθά που μάς δίνει ο Θεός δεν είναι δικά μας, είμαστε απλώς οι διαχειριστές τους.

Κατέληξε δε λέγοντας πως θα πρέπει να μας ενδιαφέρει να πλουτίζουμε εν Θεώ και να γεμίζουμε τις πνευματικές μας αποθήκες, για να έχουμε άφθονη τη χάρη και την ευλογία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Μόνο έτσι θα διώξουμε το άγχος και την ανασφάλεια και μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από την ατομοκρατία για να συναντήσουμε στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας τον ίδιο τον Θεό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Βασίλειο Μπογιατζή, ο οποίος υπηρετεί στον Ναό του Αγίου Νικάνορος και στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως. Του ευχήθηκε να τον χαριτώνει και να τον ενδυναμώνει ο Κύριός μας, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να χαρίζει υγεία στον ίδιο και στην ευλογημένη οικογένειά του και να συνεχίσει να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση ευλαβούς Ιερέως.

ΣΥΝΑΞΗ

You May Also Like

Ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην έρευνα, στην επιστήμη και στις νέες τεχνολογίες ζητά η Ελίζα Βόζεμπεργκ

Ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην έρευνα, στην επιστήμη και στις νέες τεχνολογίες…

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός, σε περιοχή της Κοζάνης, ο οποίος με κλεμμένο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο μετέφερε εννέα (9) αλλοδαπούς διευκολύνοντας την παράνομη έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός, σε περιοχή της Κοζάνης, ο οποίος με κλεμμένο Ι.Χ.Φ.…

Με επιτυχία υλοποιήθηκε εκπαιδευτική ημερίδα διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας

Με επιτυχία υλοποιήθηκε εκπαιδευτική ημερίδα διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην έδρα της…

 Κλειστά τα Σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στις 8 Ιανουαρίου

 Κλειστά τα Σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στις 8 Ιανουαρίου

Εορτασμός της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

Εορτασμός της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα…

Συνεργασία του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς με το ευρωπαϊκό σχολείο Max von Laue Schule Berlin

Συνεργασία του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς με το ευρωπαϊκό σχολείο Max von Laue…

Θεματικά Επιχειρηματικά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας – Λειτουργία Ιστοσελίδας

Μέσω της ιστοσελίδας αυτής κάθε ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να ενημερωθεί για την πορεία του σχεδιασμού των Επιχειρηματικών Πάρκων

ΕΚΑΒ: Επιχειρησιακή ετοιμότητα με έκτακτα μέτρα κάλυψης του Εθνικού Οδικού Δικτύου για τις γιορτές

ΕΚΑΒ: Επιχειρησιακή ετοιμότητα με έκτακτα μέτρα κάλυψης του Εθνικού Οδικού Δικτύου για…