Η τιμία κάρα της Οσίας Σοφίας στην Καστοριά

Την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού έχει καθιερωθεί να μεταφέρεται η κάρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στην Καστοριά προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Έτσι και φέτος τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και πλήθους Ιερέων της Μητροπόλεως. Τέθηκαν προς προσκύνηση τεμάχια λειψάνων της Οσίας. Ψάλθηκε κατά την τάξη η Λιτή της εορτής ενώ πριν την απόλυση, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην παρουσία του Σταυρού στη ζωή των Αγίων.

Ανήμερα της εορτής, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, η Γερόντισσα Εφραιμία κόμισε την τιμία Κάρα της Οσίας Σοφίας από το Μοναστήρι της Κλεισούρας και αυτή τέθηκε στο κέντρο του Ναού προς προσκύνηση μαζί με τα υπόλοιπα τιμαλφή. Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, ενώ συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόλαος, οι Εφημέριοι του Ναού π. Ελευθέριος και π. Βασίλειος και οι Διάκονοι π. Ιάκωβος και π. Αγαθόνικος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στην εισαγωγική φράση του ευαγγελικού αναγνώσματος, μίλησε για τον χριστιανισμό ως οδό ελευθερίας για τους πιστούς.

Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας της μικρασιατικής καταστροφής, και εν συνεχεία σύντομη λιτανεία της εικόνος και των ιερών λειψάνων πέριξ του Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων στην Πλατεία Μακεδονομάχων, όπου έγινε και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και φορείς του τόπου.

 

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Μπουζέρια: “παγκόσμιο” πρωτάθλημα τσιπουρο-γευσιγνωσίας

Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…