Η Τιμία Κάρα του Οσίου Νικάνορος του θαυματουργού στην Καστοριά

 

Την Τιμία Κάρα του Οσίου Νικάνορος του θαυματουργού υποδέχθηκε η πόλη της Καστοριάς  το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, η παρουσία της οποίας λάμπρυνε τον εορτασμό της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στην πόλη της Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ καθιέρωσε την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού να εορτάζεται η Αγία Σοφία, που ασκήτευσε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Κλεισούρας, στην Καστοριά.

Έτσι, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικάνορος έγινε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας από το Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας Γρεβενών.

Την Κάρα κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ζάβορδας Αρχιμ. Σεραφείμ.

Αμέσως ακολούθησε η Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την θαυματουργική επέμβαση του Οσίου Νικάνορος στην πόλη της Καστοριάς. Κατά το έτος 1908 η Καστοριά υπέφερε από βαριάς μορφής οστρακιά, µε αποτέλεσμα να πεθαίνουν πολλά μικρά παιδιά. Τότε εστάλη από την πόλη στη Μονή της Ζάβορδας ο Μανάς, µε την παράκληση να σταλούν στην Καστοριά τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα. Οι πατέρες ικανοποίησαν το αίτημα. Έστειλαν τα λείψανα µε συνοδό τον αδελφό της Μονής νεαρό τότε Διάκονο Νικηφόρο (Παπασιδέρη), που καταγόταν από το Δισπηλιό, και αργότερα έγινε Μητροπολίτης Καστοριάς και μόλις τα λείψανα έφτασαν στην πόλη, αμέσως έπαψε το θανατικό και κατά την έκφραση των τότε καστοριανών «η αρρώστια κόπηκε µε το μαχαίρι».

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Καστορίας, τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορος, του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως, των Εφημερίων του Ναού, των Διακόνων, εκατοντάδων πιστών και την παρουσία της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νικάνορος και της Τιμίας Κάρας της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, την οποία μετέφερε η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κλεισούρας.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην τιμή των Αγίων της Εκκλησίας, αλλά και στον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αναλύοντας τον λόγο του Κυρίου μας «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι».

Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προδοτική συμφωνία των Σκοπίων και τόνισε στεντόρεια τη φωνή, πως η Εκκλησία και οι ποιμένες της δεν θα σταματήσουν να μιλούν για τα εθνικά μας ζητήματα και ιδιαίτερα όταν θίγονται τα ιστορικά μας κεκτημένα.

Αμέσως μετά έγινε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων μας στους δρόμους γύρων από τον Ιερό Ναό.

 

 

You May Also Like

Εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δολοφόνησε την σύζυγο του και τις δυό του κόρες στην μέση του δρόμου!

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δολοφόνησε την σύζυγο του και τις δυό του κόρες στην μέση…

Ο Βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας στη Βουλή: Αισιόδοξο μήνυμα για τον Κορωνοιό, Αποφασιστικότητα και Ενότητα απέναντι στην Τουρκία

Ο Βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας στη Βουλή: Αισιόδοξο μήνυμα για τον Κορωνοιό, Αποφασιστικότητα…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 20-11-2017 έως 26-11-2017)

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από…

Στροφή στον πράσινο τουρισμό! Πράσινος τουρισμός στην Π.Ε. Καστοριάς μέσω του έργου G.AL.E.T.: Greece-Albania Energy Tourism

Θ. Καρυπίδης: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αρκεί να περιοριστούν οι ακραίες…

Εξτρέμ τρίτης γενιάς- Μεγαλώνοντας σε μία ποδοσφαιρική οικογένεια

«Υπογράφοντας στην Καστοριά, ήξερα ότι ήμουν η τρίτη γενιά της οικογένειας…Είχε έρθει πλέον η σειρά μου!»

Πρόσληψη Προσωπικού 2 ατόμων ορισμένου χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Πρόσληψη Προσωπικού 2 ατόμων ορισμένου χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

ΕΠΣ Καστοριάς: Τα αποτελέσματα των αγώνων Α’ και Β΄ Κατηγορίας

ΕΠΣ Καστοριάς: Τα αποτελέσματα των αγώνων Α’ και Β΄ Κατηγορίας

Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς έκοψε τη βασιλόπιτά του (Φωτογραφίες)

Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς έκοψε τη βασιλόπιτά του (Φωτογραφίες)

Αφιέρωμα στη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς κατά τη περιφορά των Επιταφίων της Καστοριάς 06.04.2018. (Βίντεο και Φωτογραφίες)

Αφιέρωμα στη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς κατά τη περιφορά…