Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της “Ορεστίδος”

Με την παρουσία δεκάδων μελών και φίλων του συλλόγου και με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου «Η Ορεστίς», το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 6.00 μ.μ, στην αίθουσα «Βασίλειος Αβραμίδης» του κτηρίου «δωρεάς Δαμιανού Δούμα».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιος Ξανθόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης κ. Ανδρέας Βιτούλας, οι οποίοι εκπροσώπησαν τον Δήμαρχο Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Αδάμ , αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ανέφερε.. «Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Η μεγαλύτερη εορτή, μαζί με το Άγιο Πάσχα, της Χριστιανοσύνης. Όλοι προετοιμαζόμαστε για αυτές τις Άγιες μέρες.
Πώς προσεγγίζουμε όμως αυτή τη γιορτή;
Οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει και καταγράψει στη μνήμη μας, ένα άλλο βίωμα, πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Λιγότερο καταναλωτικό και δυτικότροπο και περισσότερο πνευματικό και δημιουργικό.
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η προετοιμασία όλων μας να υποδεχθούμε το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων, το οποίο είναι μήνυμα, ταπείνωσης, ειρήνης, αγάπης, αλληλεγγύης και καταλαγής.
Ας θυμόμαστε πάντα ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε μία φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, ανάμεσα σε ταπεινούς βοσκούς. Τις μέρες αυτές, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στους αδύναμους, στους μοναχικούς στους δυστυχείς.
Ας δώσουμε αγάπη , αλληλεγγύη και ζεστασιά
Η εκδήλωση μας αυτή έχει και ένα άλλο χαρακτήρα. Να θυμίσουμε στους παλαιότερους και να γνωρίσουμε στους νεότερους τα παραδοσιακά έθιμα του δωδεκαημέρου, που ελάμβαναν, χώρα στον τόπο μας».
Ακολούθησε χαιρετισμός και ευχές από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιο Ξανθόπουλο.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ανάγνωση του κειμένου «Το νόημα και η σημασία των καλάντων. Μια αλήθεια που είναι «του δρόμου» του Θανάση Ν. Παπαθανασίου, δρ. Θεολογίας-Διευθυντή  περιοδικού Σύναξη.
Στη συνέχεια ο κ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Χαλκιδικής & Ανατολικής Θεσσαλονίκης ανέπτυξε το θέμα  «Η Ημερομηνία Γέννησης Ιησού Χριστού. Έτος και εποχή» παραθέτοντας ιστορικές πηγές από τις οποίες προσδιόρισε το πιθανό έτος και μήνα της γέννησης του Κυρίου, ενώ εξήγησε γιατί τελικά προσδιορίσθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων.
Η (Πρώτη) Εμφάνιση της Εφηβικής Χορωδίας της «Ορεστίδος», η οποία σημειωτέον ιδρύθηκε πριν από ένα μήνα, έκλεψε την παράσταση και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Το πρόγραμμα της ήταν :
1.Somme were in my memory
2.Ακάι Χάνα. Παραδοσιακό Γιαπωνέζικο τραγούδι
Την Χορωδία διεύθυνε η Αργυρώ Χαραλάμπους. Στο πιάνο συνόδευσε η Χριστίνα Τζηκαλάγια
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η εμφάνιση της Μεικτής Πολυφωνικής Χορωδίας της «Ορεστίδος» με το ακόλουθο πρόγραμμα:
1. Η γέννηση σου
2. Καλήν εσπέρα άρχοντες
3. Αγια Νύχτα
4. Στη γωνιά μας κόκκινο
5. Γλυκιά Μητέρα του Χριστού
6. Τι γλυκιές φωνές που ακούω
Την Χορωδία διευθύνε ο Ντίνος Ταμβάκης
Τέλος και οι δύο Χορωδίες της Ορεστίδος συνέπραξαν στο τελευταίο τραγούδι ( στην γωνιά μας κόκκινο) αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Ένα δένδρο μια φορά» του Ευγένιου Τριβιζά.

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Μπουζέρια: “παγκόσμιο” πρωτάθλημα τσιπουρο-γευσιγνωσίας

Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…