Η χρυσή συνταγή του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς.  Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO)

Σε λιγότερο από μια δεκαετία  εξαπλασίασε τα τμήματά του, δεκαπλασίασε τους φοιτητές του και γίνονται μαθήματα και στο Άργος Ορεστικό

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, πραγματοποιούνται μαθήματα και στην πόλη του Άργους Ορεστικού. Συγκεκριμένα το τμήμα Μαγειρικής πραγματοποιεί μαθήματα στην κουζίνα της Λέσχης Αξιωματικών και το τμήμα Φυσικοθεραπείας στο ΚΕΦΙΑΠ.

Ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς Απόστολος Τζιώτζης, μιλώντας στο μικρόφωνο της Εφημερίδας “Ορίζοντες”,  ανέφερε πως οι μαθητές που φοιτούν αυτή τη στιγμή στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι πάρα πολλοί, με αποτέλεσμα οι αίθουσες διδασκαλίες να μην επαρκούν «Λειτουργούν 16 τμήματα. Στο κτιρίου του ΕΠΑΛ Καστοριάς που στεγαζόμαστε χρησιμοποιούμε 13 αίθουσες. Έτσι λοιπόν για τη σωστή λειτουργία όλων των τμημάτων, πραγματοποιούνται μαθήματα και  σε άλλους εργαστηριακούς χώρους. Μόνο το τμήμα Μαγειρικής το παρακολουθούν 90 σπουδαστές, ο Συνταγματάρχης μας παραχώρησε χώρο στη Λέσχη Αξιωματικών, έτσι ώστε  να γίνονται ακόμα πιο σωστά τα μαθήματα».

 

Όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται προς τη μαγειρική για τις σπουδές  τους

Ο Σεφ Στέλιος Μαυρίδης διδάσκει το μάθημα της Μαγειρικής στο Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, τα τελευταία δύο χρόνια. Βάσει της εμπειρίας του ο Σεφ Μαυρίδης, πιστεύει ότι η στροφή τόσο πολλών ανθρώπων προς την Τέχνη της Μαγειρικής οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην τηλεόραση «Υπάρχουν πάρα πολλές εκπομπές που προωθούν την μαγειρική. Παράλληλα, οι καιροί έχουν αλλάξει, κατά συνέπεια έχουν αλλάξει και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων. Η δημιουργική μαγειρική προσελκύει όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους».

Λόγω των πολλών σπουδαστών, το τμήμα Μαγειρικής χωρίζεται σε μικρότερες ομάδες, όπου τα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ.

 

Το παλιό αγκαλιάζει το καινούργιο

Ο Σεφ Νίκος Τσιόλας ο οποίος είναι και καθηγητής του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, επεσήμανε πως η μαγειρική είναι ο συνδυασμός της γεύσης και της εμφάνισης «Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η φαντασία. Δηλαδή αυτό το οποίο σκέφτεσαι, πρέπει να βρεις τον τρόπο για το  πώς θα το αποτυπώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πιάτο σου».

Οι σπουδαστές μαγειρικής, είναι ιδιαίτερα τυχεροί καθώς τα μαθήματα τούς τα παραδίδουν πολλοί Σεφ, οι οποίοι ακολουθούν διαφορετικές τεχνοτροπίες. Ο Σεφ Τσιόλας, ακολουθεί τη μοντέρνα κουζίνα, με νέες τεχνοτροπίες. Ο Σεφ Μαυρίδης προωθεί την ελληνική κουζίνα, με εναλλακτικούς τρόπους «Η Καστοριά φημίζεται για τα φασόλια της. Σε προηγούμενο μάθημα, ασχοληθήκαμε με αυτά, χρησιμοποιώντας τα ως βάση. Από εκεί και πέρα οι σπουδαστές χρησιμοποίησαν εναλλακτικές λύσεις για να δημιουργήσουν ένα απλό, αλλά διαφορετικό φαγητό».

 

Σε λιγότερο από 10 χρόνια τα τμήματα του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς έχουν εξαπλασιαστεί

Ο  κ. Τζιώτζης δήλωσε πως η επιτυχία του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, οφείλεται στο καλό πνεύμα συνεργασίας και στην ομαδικότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2010, τη χρονιά που ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή ο κ. Τζιώτζης,  λειτουργούσαν στο Ι.Ε.Κ. 3 τμήματα. 9  χρόνια μετά τα τμήματα αυτά έχουν  σχεδόν εξαπλασιαστεί, φτάνοντας τα 16 «Πραγματικά δουλεύουμε ως ομάδα. Χάρη στην προσπάθεια όλων μας το καταφέραμε αυτό. Κυνηγάμε ειδικότητες οι οποίες απορροφούνται από την αγορά εργασίας. Παράλληλα το γεγονός ότι όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται δωρεάν αποτελεί ακόμα ένα επιπλέον ατού. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται, όχι μόνο για το Ι.Ε.Κ., αλλά για όλη την Καστοριά καθώς δεκάδες άτομα επιλέγουν να παραμείνουν στην περιοχή  μας για να σπουδάσουν. Δεκάδες είναι και οι σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, που επιλέγουν το Ι.Ε.Κ. της Καστοριάς».

Ο Υποδιευθυντής του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς Χρυσόστομος Τσολακόπουλος, ενημέρωσε πως παρόλο που δεν υπάρχει κάποια δομή στο Ι.Ε.Κ. η οποία παρακολουθεί τους αποφοίτους σε σχέση με την εργασιακή τους αποκατάσταση, στην πράξη οι απόφοιτοι κρατούν στενούς δεσμούς με το Ι.Ε.Κ. «Από τη μεριά μας, ερχόμαστε σε επικοινωνία με διάφορους εργοδότες προκειμένου να βοηθήσουμε να βρουν δουλειά τα παιδιά που αποφοίτησαν από το Ι.Ε.Κ. Από την εμπειρία μου, βλέπω πως έντονη είναι η ζήτηση στον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων,  αλλά και της μαγειρικής. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη νέα γενιά  και για αυτό κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

 

 

 

 

 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

1 comment

Comments are closed.

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…