Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την «Άσκηση των Αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης της Καστοριάς», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Καστοριάς σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού και το αντίστοιχο τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Καστοριάς.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου, του Θεμ. Αντιπεριφεριάρχη Ηπείρου Κωνσταντίνου Σιαράβα, της Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Μεταφορων Ελισάβετ Παναγιωτίδου, της Θεμ. Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Ανάπτυξης & Εμπορίου Αμαλίας Κούσκουρα, του Δημάρχου Καστοριάς Ανέστη Αγγελή, Περιφερειακών Συμβούλων και πλήθος φορέων, συλλόγων, οργανισμών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Καστοριά. Καθώς για πρώτη φορά η κοινωνία των πολιτών, οι υπηρεσίες,                 η αυτοδιοίκηση και το οργανωμένο κράτος θα σκύψει στη λογική της συν-αντίληψης για το μεγάλο θέμα της λίμνης της Καστοριάς. Με τη συγκρότηση          και τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στον Φορέα Διαχείρισης θα μπορούμε πλέον να παρεμβαίνουμε στη λίμνη, στη λογική της νομιμότητας, αλλά και να έχουμε και ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε ότι χρειαστεί.

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός και από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, κάποια ποσά θα μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο. Δεν μπαίνουμε στη λογική των ποσών, είναι δέσμευση ότι όσοι πόροι και να χρειαστούν θα τους διαθέσουμε».

             Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος τόνισε πως: «Προτεραιότητα της Περιφερειακής μας Ενότητας στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής αποτελεί η  προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, καθώς και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων μέσω της υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Τους τελευταίους μήνες επιχειρούμε με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο, σε συνέχεια των προσπαθειών και της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης, να ξεπεράσουμε τις ολιγωρίες του παρελθόντος, να υλοποιήσουμε δράσεις που ήταν εδώ και χρόνια τελματωμένες και να βρούμε σημαντικές πηγές χρηματοδότησης για το περιβάλλον συνολικά και δη για τις προστατευόμενες περιοχές που έχουμε τη τύχη να φιλοξενούμε στα γεωγραφικά μας όρια. Για την υπέρβαση αυτή χρειάζεται συνθετική αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων που με όραμα, φαντασία και προπάντων εποικοδομητικό πνεύμα συνεννόησης αλλά και κριτικής μπορούν να συνεισφέρουν.»

 

Στην ειδική ημερίδα που συντονίστηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Κωτσίδη, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις είκοσι μία δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8,2 εκατομμυρίων ευρώ που προτείνονται με το διαχειριστικό σχέδιο που έχει αποσταλεί προς αξιολόγηση στο ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), να υλοποιηθούν  για την λίμνη της Καστοριάς στην επόμενη πενταετία, στις οποίες περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων ένα έργο εμπλουτισμού της λίμνης, η αγορά του πολυμηχανήματος και έργα ανάπλασης γύρω από την λίμνη. Στόχος των δράσεων είναι η προστασία και διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητα και της βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο του υγροβιοτόπου της λίμνης Καστοριάς όσο και της περιφερειακής ζώνης προστασίας της.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Στήριξης της Περιφέρειας για την προστασία της λίμνης, τα οποία αποτελούνται από οχτώ φορείς. Συγκεκριμένα: από τη Δ/νση Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΑΠΕΝ, από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περ/κών Δράσεων του ΥΠΑΠΕΝ, από το Δήμος Καστοριάς, από την Περιφερειακή Μονάδα Δυτικής Μακεδονίας του ΕΚΒΑΑ-ΙΓΜΕΜ, από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, από το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βορείου Ελλάδος και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών – Τομέας Εσωτερικών Υδάτων.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην ημερίδα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης τίμησε τον εκλιπόντα Λάζαρο Κλετσίδη, που ήταν ο εμπνευστής ίδρυσης και πρόεδρος της Εθελοντικής Επιστημονικής Ομάδας Καστοριάς για τη διάσωση της λίμνης και την προστασία του περιβάλλοντος,   με την απονομή τιμητικής πλακέτας στη σύζυγό του Μαίρη Κλετσίδη, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για το πολύτιμο υλικό που άφησε ως παρακαταθήκη έρευνας στους νέους επιστήμονες.

21 δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8,2 εκατομμυρίων ευρώ για τη λίμνη Καστοριάς

21 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 8,2 περίπου, εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει το Σχέδιο Διαχείρισης της Λίμνης της Καστοριάς, το οποίο κατατέθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να εγκριθεί, με κύριο στόχο την εξυγίανση – σε πρώτη φάση – της Ορεστιάδας.

Αναλυτικά οι δράσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Σχεδίου:

 • Δ1 Λειτουργικά έξοδα Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Καστοριάς (100.000 ευρώ)
 • Δ.2 Φύλαξη της περιοχής εμβέλειας του Φορέα (150.000 ευρώ)
 • Δ.3 Πρόγραμμα συνεχούς και δια βίου εκπαίδευσης των στελεχών που ασκούν τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης. (30.000 ευρώ)
 • Δ.4 Επικαιροποίηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τη περιοχή προστασίας της φύσης της λίμνης Καστοριάς (20.000 ευρώ)
 • Δ.5 Monitoring και αξιολόγηση κατάστασης ορνιθοπανίδας (140.000 ευρώ)
 • Δ.6 Εκπόνηση ειδικής ιχθυολογικής μελέτης και εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων αποκατάστασης της ιχθυοπανίδας στη λογική της προστασίας του οικοσυστήματος και της στήριξης του εισοδήματος των επαγγελματιών αλιέων (80.000 ευρώ)
 • Δ.7 Παρακολούθηση, σύλληψη και απομάκρυνση των πληθυσμών εισβολικών ειδών στο σύνολο της λεκάνης απορροής (π.χ.μινκ ) (200.000 ευρώ)
 • Δ.8 Δράσεις διαχείρισης καλαμώνων μέχρι την προμήθεια του πολυμηχανήματος για 2 έτη (50.000 ευρώ)
 • Δ.9 Προμήθεια πολυμηχανήματος για την υλοποίηση διαχειριστικών πρακτικών εντός της λίμνης 450.000 ευρώ)
 • Δ.10 Μελέτη βοσκοϊκανότητας και Προσωρινό Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης (100.000 ευρώ)
 • Δ.11 Πιλοτική εφαρμογή δράσεων Γεωργίας Ακριβείας (200.000 ευρώ)
 • Δ.12 Απαιτούμενος εξοπλισμός για την εφαρμογή δράσεων γεωργίας ακριβείας στην παραλίμνια περιοχή (300.000 ευρώ)
 • Δ.13 Μελέτη Καθορισμού της βέλτιστης «εποχικής» στάθμης για τη Λίμνη Καστοριάς (50.000 ευρώ)
 • Δ.14 Προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού / λογισμικού για την αυτοματοποίηση της λειτουργίας των θυροφραγμάτων, βάσει των δεδομένων του δικτύου τηλεμετρικών/μετεωρολογικών σταθμών σε συναρμογή με τη μελέτη ρύθμισης στάθμης της λίμνης (10.000 ευρώ)
 • Δ.15 Μελέτη και εκτέλεση των απαιτούμενων παρεμβάσεων επί του υδατορέματος Γκιόλε με αφετηρία έναρξης αυτών το πέρας του μέχρι σήμερα διευθετημένου τμήματός του, μέχρι τη συμβολή του με τον ποταμό Αλιάκμονα για τη διασφάλιση της υδραυλικής του επάρκειας για την ασφαλή παροχέτευση των υδάτων της λίμνης (150.000 ευρώ)
 • Δ.16 Αναγνωριστικές μελέτες για τη διερεύνηση των συνθηκών εφαρμογής τεχνητού εμπλουτισμού των υπογείων υδροφόρων συστημάτων ως μέσο ποσοτικής ενίσχυσης και ποιοτικής προστασίας του υπόγειου υδάτινου σώματος της λίμνης Καστοριάς και κατ’ επέκταση της υδάτινης στήλης της λίμνης Καστοριάς (380.000 ευρώ)
 • Δ.17 Ενίσχυση δράσεων κάλυψης των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών με συλλογικά αρδευτικά δίκτυα και περιορισμού των απωλειών στα υφιστάμενα συλλογικά δίκτυα άρδευσης μέσω ενίσχυσης των αποδοτικών μεθόδων άρδευσης, τοποθέτησης συστημάτων καταγραφής των απολήψεων ύδατος στα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα καθώς και στα επιφανειακά ή/και υπόγεια ύδατα από τα οποία τροφοδοτούνται τα συλλογικά (1.500.000 ευρώ)
 • Δ.18 Δοκιμή και εφαρμογή μεθόδων και εργαλείων για να προσδιοριστούν ποσοτικά οι σχέσεις μεταξύ της κατάστασης του υδάτινου συστήματος και των πηγών ρύπανσης με σκοπό – μετά τον εντοπισμό τους – την ανάσχεση τους (30.000 ευρώ)
 • Δ.19 Εκσυγχρονισμός των σταθμών πλύσης βυτιοφόρων αγροτικών οχημάτων μεταφοράς λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στην περιοχή της λεκάνης απορροής στη λογική της συγκράτησης των δραστικών ουσιών (200.000 ευρώ)
 • Δ.20 Οργάνωση προγράμματος κατάρτισης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων (20.000 ευρώ)
 • Δ.21 Μελέτη και υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής προστασίας της φύσης, την ανάδειξη και την αποκατάσταση των χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου μέσω της λειτουργικής διασύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το περιβάλλον, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών της λεκάνης απορροής σύμφωνα με τον αναπτυξιακό και στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας για την αγροτική ανάπτυξη με γνώμονα την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας (4.000.000 ευρώ)
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Το “ευχαριστώ” του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς στους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου και στο ΕΠΑΛ

Το “ευχαριστώ” του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς στους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου  και…

Η καυστική απάντηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

  Η καυστική απάντηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Αξιέπαινη και αξιόλογη δωρεά του Ναούμ Δίτσιου προς την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς

Αξιέπαινη και αξιόλογη δωρεά του Ναούμ Δίτσιου προς την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων…

Αύριο  Σάββατο 7 Δεκεμβρίου το “τελευταίο αντίο” στον μικρό Νικόλα

Αύριο  Σάββατο 7 Δεκεμβρίου το “τελευταίο αντίο” στον μικρό Νικόλα

Η Σχολική Εφημερίδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού

2η Κυριακή Εθελοντισμού και η σχολική μας εφημερίδα ταξιδεύει σε όλο το Άργος Ορεστικό

Χρυσό μετάλλιο και πρώτη θέση για την δίκωπο των γυναικών με το Ολυμπιακό μας πλήρωμα Χριστίνα Μπούρμπου-Ευαγγελία Αναστασιάδου

Συγχαρητήρια Χριστίνα και Ευαγγελία!

Ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης! Γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις (;)

Ανατροπή με το επίδομα θέρμανσης! Γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις (;)

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στην Καστοριά

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στην Καστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Χρειάζεται άμεση λειτουργία κινητών κλιμακίων ΕΟΔΥ σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Χρειάζεται άμεση λειτουργία κινητών κλιμακίων ΕΟΔΥ σε Καστοριά και Άργος…