Καμιά κουβέντα δε γίνεται για τα τέλη διέλευσης του διαδρατικού αγωγού, τα λεγόμενα trasmission fees και όλη η συζήτηση περιορίζεται στα ανταποδοτικά οφέλη.

Μείναμε στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι οποίες κατά το μάλλον ήττον έχουν ολοκληρωθεί και στη Δυτική Μακεδονία χωρίς όμως να είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε να δίνουν νέα προοπτική στην περιοχή μας. Ασφαλτοστρώσεις, μελέτες , πνευματικά κέντρα, υποδομές πολιτισμού , αποκαταστάσεις αρχοντικών και δύο μεταπτυχιακά είναι τα οφέλη από τον αγωγό για τη Δυτική Μακεδονία με τα τέλη διέλευσης να μετατρέπονται σε αποζημιώσεις προς τους οικοπεδούχους.

Και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , άλλοτε φιλικά προσκείμενο στο ρώσικο φυσικό αέριο να εκφωνεί διθυράμβους για την επιτυχία του. Αλήθεια έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους κοινωνίες από τις απαιτήσεις του αγωγού; Ισχύει ότι σε περιοχές που ανήκουν στη ΔΕΗ θα παραχωρηθεί χωρίς τίμημα η γη; Τι συνέπειες θα έχει η διέλευση στο περιβάλλον; Όσο για τις θέσεις εργασίας και την ωφέλεια πολλών επαγγελματικών κλάδων που υπόσχεται η κυβέρνηση κρατάμε μικρό καλάθι, μιας και δεν υπάρχει καμιά δέσμευση να είναι οι εργάτες ‘έλληνες και ντόπιοι ούτε υποχρεούνται οι αζέροι να χρησιμοποιήσουν δικά μας υλικά.

Τρεις από τους δεκατρείς νομούς που διέρχεται ο αγωγός στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Πέντε δήμοι εμπλέκονται και αναμένουν τους κανόνες της εταιρίας στην οποία δεν υπάρχει καμιά ελληνική ανάμειξη και τις πολιτικές επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης. Αν εντέλει έχει ήδη οριστικοποιηθεί καμία χώρα της Ε.Ε. να μην επωφεληθεί με τα τέλη διέλευσης, τουλάχιστον ας καρπωθούν κάποια οφέλη οι δήμοι.
Ι.Π.

Πηγή: prlogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…