Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Ιεροπηγή Καστοριάς λειτούργησε την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Η Ιεροπηγή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1060 μ. και βρίσκεται μόλις 4 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, μοναδικό έργο πετρόκτιστης Βασιλικής Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, χτίστηκε το 1867, όπου σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο εκείνο είχε βρεθεί από ένα βοσκό η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Το 1776 από την Ιεροπηγή πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, και σήμερα σώζεται το σημείο και ο βράχος από όπου έκανε το κήρυγμά του ο Άγιος Κοσμάς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ στο λόγο του ερμήνευσε το χωρίο από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, «Υμείς εστέ το φως του κόσμου..», σημειώνοντας ότι το φως έχει τρεις βασικές ιδιότητες, να φωτίζει, να ζεσταίνει και να απολυμαίνει. Αυτό συνέβη και με την παρουσία των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου και όλων των Αγίων Συνόδων.

Οι Πατέρες ζέσταναν με τη ζωή τους και με τα καλά τους έργα, απολύμαναν με την ηθική τους ακτινοβολία τη δυσοσμία από την παρουσία της αιρέσεως, αλλά και φώτισαν με το φως και την αγιοπνευματική τους εμπειρία τον άνθρωπο, ώστε να ζει και να βιώνει την αλήθεια, την οποία εκείνη διετράνωσαν μέσα από τις Οικουμενικές Συνόδους. Απεναντίας οι αιρετικοί ήταν μέσα στο σκότος και μέσα στο σκότος κινούνται πάντοτε.

Και συνέχισε ο Μητροπολίτης της Καστοριάς ότι και σήμερα έχουμε αιρετικούς, όπως θα έχουμε και πάντοτε, διότι ο διάβολος θα συνεχίζει το έργο του, με τη διχοστασία και τα σκάνδαλα μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Δεν θα πρέπει όμως να φοβόμαστε, αλλά να ζούμε την αληθινή ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Να ζούμε μέσα στην Εκκλησία, να βιώνουμε την Εκκλησία, να μιμούμεθα τη ζωή των Αγίων Πατέρων και να γνωρίζουμε τη διδασκαλία τους, προκειμένου κι εμείς να γίνουμε φως και να φωτίσουμε τον άνθρωπο της εποχής μας, για να φτάσει κι αυτός στην κατάσταση του φωτός.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας συνεχάρη τον Εφημέριο της Ιεροπηγής π. Πέτρο Σαρικαλαϊτσίδη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από νέους ανθρώπους και ξεναγήθηκε στα έργα που επιτελούνται με ζήλο και μεράκι από τον Ιερέα και τους κατοίκους του χωριού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Παναγιώτη Κατσαμπάνη: «Για να έρθει η ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει σταθερή φορολογία και να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία»  

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Παναγιώτη Κατσαμπάνη:…

Στο πλαίσιο εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας συγκέντρωσαν εθελοντικά διάφορα είδη, τα οποία προσφέρθηκαν σε Ιδρύματα και φορείς

Στο πλαίσιο εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες…

Όμιλος Σαράντη-Ελληνική Διατροφή μαζί για την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Οι καταναλωτές μπορούν να στηρίξουν το έργο με αγορά επιλεγμένων προϊόντων

Κλοπή σε καφετέρια του Άργους Ορεστικού. Η τρίτη μέσα σε λίγες εβδομάδες

  Κλοπή σε καφετέρια του Άργους Ορεστικού. Η τρίτη μέσα σε λίγες…

Π.Ε. Καστοριάς: Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ζημίες στις καλλιέργειες

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με…

Μπήκαν τα “θεμέλια” στο αστυνομικό μέγαρο Καστοριάς (Φωτογραφίες)

Μπήκαν τα “θεμέλια” στο αστυνομικό μέγαρο Καστοριάς (Φωτογραφίες)

Πηγή Ανδρεώλα: Οραματίζομαι την Καστοριά ως έναν τόπο δημιουργικό και πρωτοπόρο

Συνέντευξη με την υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο με τον συνδυασμό “Αλλαγή Τώρα με Στρατηγική”