Θεραπευτική άσκηση & χρόνιες παθήσεις

Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Σύμφωνα με έρευνες οι χρόνιες παθήσεις (οστεοαρθρίτιδα, ινομυαλγία, αρθρίτιδες κ.α), συνεχώς αυξάνονται στις σημερινές κοινωνίες. Επιδημιολογικές μελέτες προβλέπουν ότι στο μέλλον οι «χρόνιες παθήσεις» θα ευθύνονται για σοβαρές μειονεξίες, σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Τα άτομα που προσβάλλονται από χρόνιες παθήσεις διαμαρτύρονται για αόρατα συμπτώματα όπως πόνο, κόπωση και διαταραχές της διάθεσης. Ο πόνος και η κόπωση είναι μέρος της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων, κάτι το οποίο τους αναγκάζει να ακολουθούν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή, ενώ προσπαθούν συνεχώς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που τους επιτάσσει η εκάστοτε νόσος.
Μία χρόνια ασθένεια επηρεάζει την ικανότητά των ατόμων αυτών τόσο στις εργασιακές, όσο και στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η πρωινή δυσκαμψία, το μειωμένο εύρος κίνησης και άλλοι φυσικοί περιορισμοί αναγκάζουν τα άτομα αυτά να προσαρμοστούν σε μία νέα και διαφορετική καθημερινότητα. Για αυτό το λόγω η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων απαιτεί σύνθετο χειρισμό, ώστε τόσο ο ασθενής όσο και οι άνθρωποι γύρω του να περάσουν ομαλά από την προηγούμενη καθημερινότητα σε μια νέα φάση, αυτή της συμβίωσης με την ασθένεια.

Την τελευταία δεκαπενταετία, πλήθος μελετών απέδειξαν ότι η θεραπευτική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη μείωση των συμπτωμάτων, όσο και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Και για αυτό τα τελευταία χρόνια η θεραπευτική άσκηση συστήνεται από τους γιατρούς και εφαρμόζεται πλέον σε όλες τις χρόνιες παθήσεις με θετικά μάλιστα αποτελέσματα.

Η θεραπευτική άσκηση στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος (μυοσκελετικό, καρδιαναπνευστικό κ.α). Ενώ ένα ακόμη σημαντικό όφελος της, είναι ότι τα άτομα αυτά μπορούν να διαχειριστούν την ασθένειά τους μειώνοντας σταδιακά τη φαρμακευτική τους αγωγή, φυσικά πάντα μετά από ιατρική καθοδήγηση.

Ένα θέμα όμως που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι το είδος της άσκησης το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν τα άτομα που πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο. Αρχικά θα πρέπει πρώτα τα άτομα αυτά να έρθουν σε επικοινωνία με το γιατρό τους, πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε είδος άσκησης. Στη συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία της άσκησης, ο οποίος αφού ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και αφού αξιολόγηση τις σωματικές και κινητικές τους ικανότητες, θα σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης.
Στο functional movement, θεωρούμε την άσκηση και την κίνηση ως την καλύτερη θεραπεία για τα άτομα τα οποία πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από όλες τις έρευνες. Έτσι σχεδιάζοντας εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα σωματικής επαναδραστηριοποίησης & αποκατάστασης ασθενών με χρόνια νοσήματα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργική ικανότητα των ατόμων αυτών και να τους ανακουφίσουμε από τους πόνους και τα συμπτώματα της εκάστοτε νόσου.
Επειδή μάλιστα θεωρούμε ότι η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη για τα άτομα που πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση, στο functional movement έχουμε δημιουργήσει μια ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας, δίνουμε τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να συνεχίσουν να γυμνάζονται, από το σπίτι τους ακόμα και την περίοδο του κορωνοϊού. Μέσω της τεχνολογίας Telehealth, εφαρμόζουμε θεραπευτικά προγράμματα άσκησης εξ αποστάσεως (διαδικτυακά), κάτω από τη συνεχή επίβλεψή μας.

*Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης&  της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

You May Also Like

Δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε: 5 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Table of Contents Hide 1.Ψωμί2.Μαργαρίνη3.Γάλα χαμηλών λιπαρών 4.Αναψυκτικά light 5. Μπάρες δημητριακών Οι περισσότεροι…

Πώς να προφυλαχθείτε από την άνοια και το Αλτσχάιμερ – Θαυματουργός ο κρόκος Κοζάνης

Κάθε τρία δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο αναπτύσσει άνοια, καθιστώντας…

Θερμοπληξία: Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Τα πρώτα σημεία και συμπτώματα θερμοπληξίας

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Επτά συμπτώματα υγείας που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Επτά συμπτώματα υγείας που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει; Τι να κάνετε εκείνη τη στιγμή

Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει; Τι να κάνετε εκείνη τη στιγμή

Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης από τον Δήμο Καστοριάς στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

Ενδεικτικές μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στους πολίτες πραγματοποίησε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα…

Σωστή γυμναστική και με ασφάλεια Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Σωστή γυμναστική και με ασφάλεια Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science…

Διαδικτυακή Ημερίδα ” Μελάνωμα – Από τη Διάγνωση στη Θεραπεία…” (LINKS)

Πρόσκληση του Συλλόγου ‘Μαζί Σου’

Πρήξιμο σε πόδια, αστραγάλους και πέλματα: Όλες οι αιτίες – Τι να κάνετε στο σπίτι

Πρήξιμο σε πόδια, αστραγάλους και πέλματα: Όλες οι αιτίες – Τι να…