Σε πολύ καλό κλίμα και με πλήρη ταύτιση απόψεων ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η σημαντική συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για τα φλέγοντα θέματα της ενέργειας και της ΔΕΗ.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Μ. Δημητριάδης, Γ. Θεοφύλακτος και Γ. Ντζιμάνης, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία εργαζομένων «Σπάρτακος», Ένωση, ΕΤΕ-ΔΕΗ και Διπλωματούχοι Μηχανικοί ΔΕΗ, ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης Π. Πλακεντά, έθεσε κατηγορηματικά τα ζητήματα που είναι αδιαπραγμάτευτα και αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την περιοχή, όπως έχουν κατ’ επανάληψη διατυπωθεί τόσο από τον ίδιο, όσο και από τις συλλογικές αποφάσεις.

 

Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν η συμφωνία στα ακόλουθα ζητήματα του κοινού διεκδικητικού πλαισίου:

άμεση επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο

παράταση λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και των δύο του ΑΗΣ Αμυνταίου για 32.000 ώρες και όχι για 17.500 ώρες, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα για  περαιτέρω επενδύσεις και λειτουργία τους
κατάργηση του τέλους (2ευρώ ανά τόνο) που επιβαρύνει το λιγνίτη σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για λιγνίτη, Δημόσια ΔΕΗ, ρύπους, στήριξη της περιοχής, αποτροπή της βίαιης αποβιομηχάνισης.

Την ουσιαστικότητα και σπουδαιότητα των ζητημάτων:

  • Επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο
  • Την παράταση λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και των δύο του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας για την χρονική περίοδο 1.1.2016 – 31.12.2023 επί 32.000 ώρες αντί 17.500 έτσι ώστε να αποσοβηθεί ένας ακόμα παράγοντας που θα βάλει ταφόπλακα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή
  • Την κατάργηση του τέλους λιγνίτη σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ηλεκτροπαραγωγή από Φυσικό Αέριο,

που τέθηκαν στην τελευταία συνάντηση μεταξύ ΓΕΝΟΠ, Σωματείων μελών της και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επικύρωσε η θετική ανταπόκριση που έτυχαν τα εν λόγω ζητήματα από τον  Υπουργό ΠΕΝ, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης.

Μία συνάντηση που δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε έπειτα από απαίτηση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων, προκειμένου να τεθούν στην πολιτική ηγεσία όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους,  τη ΔΕΗ και την ενέργεια και είχαν αρχικώς συζητηθεί σε τοπικό επίπεδο.

Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας, των Σωματείων μελών της, των εκπροσωπών των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ κυρίους Π. Καραλευθέρη και Ν. Φωτόπουλο, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κοζάνης κ. Π. Πλακεντά, των Βουλευτών της Π.Ε. Κοζάνης κυρίους Γ. Ντζιμάνη, Μ. Δημητριάδη και Γ. Θεοφύλακτου (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παρέστη και εκπρόσωπος του Βουλευτή της Ν.Δ κ.Γ. Κασαπίδη και του κόμματος των ΑΝΕΛ.

Με τη ταύτιση θέσεων και την θετική πρόθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών να αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της συζήτησης μεταξύ των εμπλεκόμενων, ο απόηχος -μέσα στο γενικότερο βαρύ κλίμα που αυτή την ώρα περιβάλλει τη ΔΕΗ- αφήνει πλέον περισσότερο αισιόδοξα μηνύματα που σχετίζονται με καίρια/πρωταρχικά θέματα, όπως είναι η ανάγκη στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής προκειμένου να αποτραπεί η βίαιη αποβιομηχάνιση, ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής και τα καταστροφικά παρελκόμενα αυτού.

Απόδειξη του θετικού και εποικοδομητικού κλίματος και διαλόγου,  αποτελεί η δέσμευση του κ. Σκουρλέτη για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και εφαρμογή μέτρων που θα εστιάζουν στη διατήρηση του Δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή και η βιωσιμότητα της Επιχείρησης.

Σχετικά με το θέμα του Ιδιοκτησιακού Καθεστώτος και του Δημοσίου Χαρακτήρα της Επιχείρησης, είναι αξιοσημείωτη η αρνητική κριτική που έτυχε –από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση- η άποψη που εξέφρασε σχετικώς, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.

Περαιτέρω, ο Υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη κατάργησης του τέλους λιγνίτη, σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, καθώς και την ανάγκη της διεκδίκησης δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για τη ΔΕΗ.

Την ευρεία στήριξη που τυγχάνει ο αγώνας των εργαζόμενων από την τοπική κοινωνία, η οποία συντάσσεται με αυτόν αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που στοχεύει στην διατήρηση της ύπαρξης μίας ολόκληρης περιοχής, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης ενισχύοντας το αδιαπραγμάτευτο των θέσεων που έχουν εκφράσει η Περιφέρεια & τα Συνδικάτα, με το να επαναλάβει την απόφαση/πρόθεση να προχωρήσει σε θεσμική εκτροπή σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν διαχειριστεί τα θέματα της ΔΕΗ με τον τρόπο που έχουν ζητήσει η Περιφέρεια, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία.

Με τον κύριο Σκουρλέτη να δίνει ραντεβού (για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα) με τα Συνδικάτα και τους θεσμικούς φορείς στη Δυτική Μακεδονία, η Ομοσπονδία υπενθύμισε και επεσήμανε την διαχρονική ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος  στον Όμιλο ΔΕΗ, προκειμένου να  αποτρέψει τα όσα δυσμενή απαιτούν και επιβάλουν οι δανειστές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής ακριβώς της επαγρύπνησης, της ετοιμότητας και των σωστών χειρισμών, αποτελεί ο αγώνας του 2014 (Μικρή ΔΕΗ)  που αποτελεί οδηγό για την οργάνωση των επόμενων μαχών των εργαζόμενων.

Ο Υπουργός, μάλιστα, απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη να επισκεφθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα τη Δυτική Μακεδονία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Σπήλαια: Πιάστηκε στα πράσα … ο “κλέφτης” του ορνιθώνα!  (Βίντεο)

Σπήλαια: Πιάστηκε στα πράσα … ο “κλέφτης” του ορνιθώνα!  (Βίντεο)

Συνελήφθη 39χρονη ημεδαπή στην Καστοριά για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη 39χρονη ημεδαπή στην Καστοριά για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Μήνυμα Δημάρχου Άργους Ορεστικού στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων

Μήνυμα Δημάρχου Άργους Ορεστικού στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το τριήμερο 8-10 Μαρτίου 2024

Ο ΠΡΩΤΕΑΣ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ε1 στη Λάρισα με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου και Δημήτρη Αντωνιάδη

Ο ΠΡΩΤΕΑΣ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ε1 στη Λάρισα με τη συμμετοχή των…

Ο Σύλλογος “Κέλετρον – Αγάπη για το Παιδί” στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Ο εθελοντικός οργανισμός για τα δικαιώματα του παιδιού, « Κέλετρον Αγάπη για…

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς για το σχέδιο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ»

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς για το σχέδιο «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Erasmus+ μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας στη Φλώρινα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Erasmus+ μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας στη Φλώρινα

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

«Αποκατάσταση αδικίας με τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών στους εκτελούντες υπηρεσία…