Θρησκευτικά: Οι αντιδράσεις για το νέο εξώφυλλο και η απάντηση του ζωγράφου

Το εξώφυλλο των θρησκευτικών Γ’ Γυμνασίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς απεικονίζει μία εκκλησία χωρίς σταυρό, με τον ζωγράφο πίσω από την εικονογράφηση να απαντά στους επικριτές του.

Το ζήτημα των θρησκευτικών στο σχολείο είναι πολύ ευαίσθητο για αρκετούς στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται από το ότι έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις τις τελευταίες μέρες στα social media για το καινούριο βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου.

Εξώφυλλο των θρησκευτικών Γ’ Γυμνασίου: Προκάλεσε πόλεμο αναρτήσεων κατά του υπουργείου και του καλλιτέχνη

Ειδικότερα, στο εξώφυλλο παρουσιάζεται η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου με ελικοειδείς απολήξεις, που παραπέμπουν σε καπνό και οι οποίες ξεκινούν από τις σκεπές του καμπαναριού και του ναού, και κατευθύνονται προς τον ουρανό. Απουσιάζει, ωστόσο, ο σταυρός, κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς, ξεκινώντας, ως είθισται πόλεμο αναρτήσεων κατά του υπουργείου και του καλλιτέχνη.

 

Ο καλλιτέχνης είναι ο ζωγράφος και μάλιστα αγιογράφος, Μπάμπης Πυλαρινός, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ethnos.gr απάντησε στους επικριτές του, που εστιάζουν στην απουσία του σταυρού.

Εξώφυλλο των θρησκευτικών Γ’ Γυμνασίου: «Μια τρυφερή προσέγγιση των παιδιών»

Αρχικά, δε, δηλώνει εντυπωσιασμένος που η αρμόδια επιτροπή επέλεξε κάποιο ζωγραφικό έργο αντί για αγιογραφία και τονίζει: «Το είδα σαν μια προσπάθεια τρυφερής προσέγγισης των παιδιών».

Εξώφυλλο των θρησκευτικών Γ’ Γυμνασίου: Η ζωγραφική κίνηση έχει μεταφυσικό βάθος για τον καλλιτέχνη

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο εξώφυλλο του βιβλίου παρουσιάζεται μια αφαιρετική εικόνα της αγαπημένης του πατρίδας, «του “γλυκού Τζάντε”» και συμπληρώνει: «Για το συγκεκριμένο έργο εκφράστηκαν αντιρρήσεις σχετικά με τις ελικοειδείς απολήξεις που μοιάζουν με καπνό, που ξεκινούν από τις απολήξεις της σκεπής του καμπαναριού και του ναού, και κατευθύνονται προς τον ουρανό. Αυτή είναι μια σουρεαλιστική, ασυνείδητη, ζωγραφική κίνηση που έχει για μένα μεταφυσικό βάθος, σαν ένας τρόπος να επικοινωνήσεις με τον Θεό, κάτι σαν το θυμίαμα που ανεβαίνει στον ουρανό: “Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου”. Παρεξηγήθηκε και η αχνή παρουσία μιας μορφής που μπορεί να είναι μέρος του παραδείσου, αλλά μπορεί και να κρατάει μια απόσταση, να αισθάνεται αποκομμένη από τη “γιορτή”».

Να θυμίσουμε πως μετά από 20 χρόνια βρίσκεται στην τελική ευθεία η υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής δράσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αφορά στην εκπόνηση 123 νέων προγραμμάτων σπουδών και την επικαιροποίηση και ανανέωση 139 σχολικών βιβλίων όλων των γνωστικών αντικειμένων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου γενικής εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ:www.enimerotiko.gr

You May Also Like

Δήλωση του Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Δήλωση του Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Βασιλακόπουλος: Με έπιασαν από το λαιμό και με πέταξαν κάτω

Βασιλακόπουλος: Με έπιασαν από το λαιμό και με πέταξαν κάτω

Βασιλακόπουλος σε ΣΚΑΪ για ανεμβολίαστους: Είμαστε πλούσιος λαός- Μεγαλώστε τα πρόστιμα, αφαιρέστε τα από την «πηγή»

«Δεν είναι σοβαρή υποχρεωτικότητα αυτή η οποία επεβλήθη, και γι’ αυτό δεν…

«Έσβησε» ξαφνικά 5χρονο κοριτσάκι στη Λάρισα

«Έσβησε» ξαφνικά 5χρονο κοριτσάκι στη Λάρισα

Πάρος: Στη δημοσιότητα βίντεο με την υποβρύχια έρευνα από το βυθισμένο ιστιοφόρο

Στη δημοσιότητα έδωσε το Λιμενικό Σώμα πλάνα από την υποβρύχια έρευνα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών στο βυθισμένο ιστιοφόρο της Πάρου.

Χειρουργικές μάσκες made in Λάρισα – Ποια είναι η Lariplast που ανταγωνίζεται την Κίνα

Table of Contents Hide Χειρουργικές μάσκες made in Λάρισα – Ποια είναι…

Ασπρόπυργος: Συντετριμμένος ο πατέρας του αστυνομικού που σκοτώθηκε στην καταδίωξη

«Καλύτερα να μου κόβονταν τα χέρια να μην τον άφηνα να πάει»

Δρογκαράτη: Tο μυστηριώδες ελληνικό σπήλαιο όπου γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας περισσότερων από εκατό εκατομμυρίων ετών συνθέτουν το μοναδικό τοπίο