Θ. Καρυπίδης: «Ο ΤΑΡ θα περνούσε από δίπλα μας και δεν προβλεπόταν καμία  πρόσβαση για  τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Με τις ενέργειες που κάναμε ανατρέψαμε αυτή την κατάσταση»

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου στα Γρεβενά, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, η 2η Ενημερωτική Ημερίδα για την πορεία και τον προγραμματισμό των Συγχρηματοδοτούμενων και Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.

«Η Περιφέρεια ξεπερνά τις αρμοδιότητές της και δίνει συνεχώς τις μάχες με την κεντρική εξουσία προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και τα προβλήματα και να προωθούνται οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις για το κοινό όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι στον τόπο και τεκμηριωμένοι στο κέντρο, αναλάβαμε ευθύνες που δε μας αναλογούσαν, ζητάμε ευθύνες που δε μας αναλογούν. Δε μας φοβίζουν οι αρμοδιότητες, δε μας φοβίζει ο Κλεισθένης. Δε μας φοβίζει καμία μεταρρύθμιση. Αυτό που μας φοβίζει είναι η διγλωσσία και η ατολμία», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στις σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από τη Δυτική Μακεδονία (του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου – TAP), « …θα περνούσε από δίπλα μας και δεν προβλεπόταν καμία  πρόσβαση για  τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Με τις ενέργειες που κάναμε ανατρέψαμε αυτή την κατάσταση. Στο χειμώνα και στη βαρυχειμωνιά της Δυτικής Μακεδονίας απαντάμε, χτυπώντας την ενεργειακή φτώχεια. Δίνουμε πρόσβαση στο αγαθό που λέγεται φυσικό αέριο με ενιαία τιμή για όλους τους πολίτες, είτε είναι στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό και κουμπώνει το δίκτυο με τον αγωγό, είτε μεταφέρεται σε άλλες περιοχές στη Δυτική Μακεδονία και πρωτίστως στα Γρεβενά. Το 1ο τρίμηνο του 2019 τα Γρεβενά θα σκάβονται. Θα γίνει το δίκτυο του Φυσικού Αερίου», αναφέρθηκε στη συνέχεια:

  • Στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που προγραμματίζεται η έναρξη κατασκευής του στις αρχές του 2019,
  • στο Διεθνές Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Πτολεμαΐδα
  • στο Ταμείο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με 10 εκατ. €, 5 εκατ. € από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και 5 εκατ. € από το κρατικούς πόρους «… για να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα μικροέργα, να μπορεί να έχει εγγυήσεις για να πάρει μικροδάνεια»
  • στο ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, «…λοιδορηθήκαμε, μας είπαν ψεύτες, κανείς δε μας πίστεψε, μόνο οι πολίτες τις Δυτικής Μακεδονίας. Στον επόμενο λογαριασμό οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα πληρώσουν 30%  φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα, και ακολουθεί η μείωση για τις επιχειρήσεις»,
  • στην προοπτική να γίνει η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών κέντρο αναφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «γνωρίζω τις ενέργειες τόσο του Βαγγέλη Σημανδράκου, όσο και του Δημάρχου, Γιώργου Δασταμάνη. Υπάρχει έκδηλο επενδυτικό ενδιαφέρον» και τέλος
  • στην προοπτική να γίνει η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών «βιολογική», «…προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα και Δήμος»

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε παρουσίαση από τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας  Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της ΑΝ.ΚΟ.  και του Δήμου Γρεβενών της πορείας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και του προγραμματισμού δράσεων και των ευκαιριών χρηματοδότησης νέων έργων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος ΕΣΠΑ κ. Σταύρος Γιαννακίδης, ενώ παρόντες στην ημερίδα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Γρεβενών κ. Βαγγέλης Σημανδράκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Ηλίας Κάτανας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου & Τουρισμού κ. Παναγιώτης Κώττας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Κων. Γέρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού κ. Αντ. Δασκαλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Καρακασίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής  κ. Ρούσης Αλεξανδρής, ο εντεταλμένος σύμβουλος ΠΑΑ κ. Κυριάκος Ιωαννίδης, η Εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα διακρατικών προγραμμάτων κ. Α. Κούσκουρα, o Εντεταλμένος σύμβουλος για Eργασιακά θέματα, κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, o Εντεταλμένος σύμβουλος Εμπορίου και Λαϊκών Αγορών, κ. Μ. Καλαϊτζόπουλος, η Εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Mετεγκαταστάσεων – Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με ΔΕΗ κα. Μ. Καρυπίδου, o Εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, κ. Γ. Χριστοφορίδης,  ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κ. Καναβός, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Δασταμάνης και ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τριγώνης του Δήμου Γρεβενών. Εκπρόσωποι της Γεν. Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά τους οι Αντιπεριφερειάρχες και ο Δήμαρχος Γρεβενών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των αναπτυξιακών έργων και αναφέρθηκαν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις – ερωτήσεις των συμμετεχόντων και τις απαντήσεις από τους εισηγητές και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ovyIdKfbUDM

 

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Μπουζέρια: “παγκόσμιο” πρωτάθλημα τσιπουρο-γευσιγνωσίας

Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…