Στις 17 Μαρτίου 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας πήρε μία σημαντική απόφαση για τα δικαιώματα της γυναίκας, επικυρώνοντας την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.

Μία στις πέντε γυναίκες και κορίτσια 15-49 ετών από την αφρικανική χώρα, έχει υποστεί την επίπονη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.

Αυτή η βαρβαρότητα, που απειλεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες κάθε χρόνο, έχει οδηγήσει σε αιμορραγίες μέχρι θανάτου ή θάνατο από μολυσματικές ασθένειες, ενώ όσες καταφέρνουν να επιζήσουν υποφέρουν από πόνους που κρατάνε για χρόνια

Το 2017, η γιατρός Tatu Kamau, έκανε αίτηση προκειμένου να θεωρηθεί αντισυγματική η κλειτοριδεκτομή λέγοντας: “Αν οι γυναίκες επιλέγουν να κακοποιήσουν το σώμα τους διά του ποτού ή των τσιγάρων θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν αν θέλουν να κοπούν”. Οι τρεις δικαστές που βρέθηκαν απέναντι της, ψήφισαν κατά της εν λόγω αίτησης, με τον ισχυρισμό ότι ανακαλώντας το σύνταγμα θα ήταν επιβλαβές για τις γυναίκες, αφού καμία δεν θα έδινε ελεύθερα την συγκατάθεση της για ακρωτηριασμό.

Στην Κένυα, το 2011, ο ακρωτηριασμός κρίθηκε παράνομος, επιβάλλοντας μάλιστα ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 2.000 δολαρίων σε όσους τον συνέχιζαν. Τελικά δεν υπήρξε η αναμενόμενη απήχηση, αφού οι κοινότητες αρνούνταν κατηγορηματικά να υπακούσουν, πιστεύοντας πως ο ακρωτηριασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνουν τα νεαρά κορίτσια άξιες σύζυγοι.

Σε μια, πλέον, ιστορική στιγμή για την χώρα της ανατολικής Αφρικής, το Ανώτατο Δικαστήριο, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, πήρε μια σημαντική απόφαση για τα δικαιώματα της γυναίκας, επικυρώνοντας επίσημα την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.

Η επικεφαλής του προγράμματος Equality Now, Felister Gitonga, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών σε πολιτιστικό πλαίσιο και θα περάσει καιρός μέχρι να επικυρωθεί το έργο μας και να ενημερωθούν όλες οι κοινότητες, αλλά και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την κουλτούρα ως μέσο για τη διαιώνιση του ακρωτηριασμού”.

ΠΗΓΗ:https://jenny.gr/

You May Also Like

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού

Τους έστειλαν.. «αδιάβαστους» στο Masterchef της Ισπανίας

44 άτομα με τροφική δηλητηρίαση από τα πιάτα των διαγωνιζόμενων

Πάπας Φραγκίσκος: Έπλυνε τα πόδια 12 κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων

Δείτε φωτογραφίες από την Τελετή του Νιπτήρος για τη Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών

Εκλογές στην Τουρκία: Θα αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά η νίκη Ερντογάν;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εγκαταλείψει τον εθνικισμό ως κατευθυντήρια ιδεολογία του

Tέλος εποχής στο Twitter: Mπλε τικ μόνο για όσους πληρώνουν

Από χτες, όσοι δεν πλήρωσαν τη συνδρομή που επέβαλε ο Ελον Μασκ – όσο διάσημοι και αν είναι – έχασαν το πολυπόθητο σήμα.

Εκλογές 2023: Πρώτη η ΝΔ και στους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς ψήφισαν

Διαφορές στην κατανομή των ψήφων

Σορός μοναχής παραμένει άθικτη 4 χρόνια μετά τον θάνατό της

«Θαύμα» λένε οι πιστοί- Δεν είναι τόσο σπάνιο απαντά η επιστήμη

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας για Γεωργούλη και Σπυράκη

Άρση ασυλίας για τους δύο ευρωβουλευτές