#image_title

“Σύνοδος Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι διμερείς συναντήσεις εργασίας των  εκπροσώπων οκτώ διακεκριμένων Πανεπιστημίων των  ΗΠΑ με τις Πρυτανικές Αρχές και το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,  θέτοντας τις βάσεις για τη σύναψη αμοιβαία επωφελών συμφωνιών συνεργασίας.

Τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ Κοζάνης επισκέφθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία πρυτάνεων, κοσμητόρων, καθηγητών και διευθυντών των  Πανεπιστημίων Columbia University, George Mason University, Princeton University, Stockton University, University of Alabama, University of Texas – Health Science Center, William & Mary και Kentucky University. Η επίσκεψη στο ΠΔΜ οργανώθηκε σε υλοποίηση της  πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, “Σύνοδος Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης”, στο πλαίσιο της οποίας 30 αμερικανικά Πανεπιστήμια επισκέπτονται τη χώρα μας διερευνώντας τις προοπτικές νέων συνεργασιών  με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρωτοτύπησε, οργανώνοντας  ταυτόχρονες B2B συναντήσεις εργασίας απευθείας  μεταξύ των εκπροσώπων των αμερικανικών ΑΕΙ και τους επικεφαλής Σχολών και Τμημάτων του ΠΔΜ.

Στις συναντήσεις αυτές εξετάστηκαν διεξοδικά οι δυνατότητες  νέων διμερών συμπράξεων στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την έρευνα, με την προοπτική αρκετές εξ’ αυτών να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Επίσης, συζητήθηκε η ωρίμανση και εξειδίκευση φιλόδοξων κοινών προγραμμάτων και δράσεων με το Πανεπιστήμιο του Kentucky, με το οποίο το ΠΔΜ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας  ήδη από το 2021.

H επικεφαλής της αποστολής, Sylvia Jons, Υπεύθυνη Πρωτοβουλιών Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία των αμερικανικών ΑΕΙ με το ΠΔΜ, δηλώνοντας: «Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το πώς θα χτίσουμε στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δυτικής Μακεδονίας. Ευχαριστούμε θερμά τον Πρύτανη και το προσωπικό του Πανεπιστημίου για την φιλοξενία και προσβλέπουμε σε μελλοντικές συνεργασίες μετά από αυτήν την επίσκεψη».

Ο Πρύτανης, καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης  δήλωσε ότι: «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση που βρίσκεται σήμερα  και με τον ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο που έχει αναλάβει, αναζητά εξωστρέφεια και διεθνοποίηση. Η επίσκεψη των αμερικανικών Πανεπιστημίων  είναι σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ευελπιστούμε ότι θα προκύψουν στοχευμένες συνεργασίες και δράσεις, που θα περιλαμβάνουν από ανταλλαγές καθηγητών και κοινά μαθήματα μέχρι και κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών».

Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν αναδείξει σε βασικό στρατηγικό στόχο την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση του ΠΔΜ, επιδιώκοντας την εμβάθυνση υφιστάμενων αλλά και την έναρξη νέων στρατηγικών σχέσεων με υψηλού κύρους Πανεπιστήμια του εξωτερικού, που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά συνολικά στην οικονομία και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…