Οι ενδείξεις ότι δεν παίρνουμε αρκετό κάλιο και τριάντα τροφές για να αυξήσουμε την πρόσληψή του

Το κάλιο βρίσκεται κυρίως στο εσωτερικό των κυττάρων και η συνεισφορά του στην υγεία μας είναι πολλαπλή. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ρύθμιση των καρδιακών παλμών, ελέγχει την ισορροπία οξέων-βάσεων, συμβάλλει στην πραγματοποίηση της σύσπασης των μυών, ρυθμίζει την πίεση και συμμετέχει στη σύνθεση του γλυκογόνου.

Όταν στον οργανισμό μας υπάρχει περίσσεια καλίου, τα νεφρά μας έχουν την ικανότητα να το αποβάλουν, γι’ αυτό άλλωστε είναι δύσκολο να παρουσιάσουμε αυξημένα επίπεδα. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί υπερκαλιαιμία όταν είμαστε σωματικά κουρασμένοι (όταν έχουμε δηλαδή μυϊκή κόπωση), όταν παίρνουμε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή όταν ακολουθούμε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης, οποιαδήποτε δυσλειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του καλίου στο αίμα μας. Συχνά η υπερκαλιαιμία είναι ασυμπτωματική, αφού απαιτούνται πολύ υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα ώστε να εμφανιστούν συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι η μυϊκή αδυναμία και οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Χαμηλά επίπεδα καλίου (ή υποκαλιαιμία) μπορούν να προκύψουν αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά, μετά από εμετούς ή/και διάρροιες και μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικών). Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που συνοδεύουν την ανεπάρκεια καλίου περιλαμβάνουν κράμπες, μουδιάσματα, ναυτία, υπνηλία, μειωμένη όρεξη και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Για να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές του καλίου στον οργανισμό μας, συνιστάται να καταναλώνουμε καθημερινά περίπου 3.000-4.000 mg (για υγιείς ενήλικες). Κι ενώ η μπανάνα είναι η πιο διάσημη πηγή καλίου, δεν είναι η μόνη ούτε η πιο πλούσια. Για να αυξήσουμε λοιπόν την πρόσληψη καλίου, συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας τις παρακάτω τροφές.

  1. Σουσάμι
  2. Αρακάς
  3. Μπάμιες
  4. Μπανάνα
  5. Κίτρινη κολοκύθα
  6. Αβοκάντο
  7. Γλυκοπατάτα
  8. Αποξηραμένα βερίκοκα
  9. Σάλτσα ντομάτας
  10. Φασόλια
  11. Σπανάκι
  12. Καρπούζι
  13. Πεπόνι
  14. Ενταμάμε
  15. Σέσκουλα
  16. Παντζάρια
  17. Ρόδι
  18. Δαμάσκηνα
  19. Αχιβάδες
  20. Μανιτάρια Πορτομπέλο
  21. Πράσο
  22. Σπαράγγι
  23. Μπρόκολο
  24. Αγκινάρα
  25. Πράσινη πιπεριά
  26. Ακτινίδιο
  27. Πορτοκάλι
  28. Γκρέιπφρουτ
  29. Σύκα
  30. Σολομός

ΠΗΓΗ:https://www.in.gr/

You May Also Like

Πως να αρχίσετε να αντιστρέφετε το αυτοάνοσο νόσημά σας

Πως να αρχίσετε να αντιστρέφετε το αυτοάνοσο νόσημά σας

Πόσα αυγά επιτρέπονται τελικά την εβδομάδα;

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βασιλική Κούργια του diatrofi.gr μας λύνει την απορία.

Μελάσα: Τα τεράστια οφέλη της και δύο μοναδικές συνταγές

Table of Contents Hide Μελάσα: Τα τεράστια οφέλη της και δύο μοναδικές…

Κερατίνη: Η απαραίτητη πρωτεΐνη για δέρμα, νύχια και μαλλιά – Ποιες τροφές την περιέχουν

Η κερατίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας καθώς συμβάλλει στην προστασία…

Αποτοξίνωση Τώρα! Καθαρισμός του εντέρου με φυσικό τρόπο

Αποτοξίνωση Τώρα! Καθαρισμός του εντέρου με φυσικό τρόπο

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, αυτός απορροφάται από το…

Τραχανάς: Η αρχαιότερη πρόχειρη και πιο υγιεινή τροφή είναι ελληνική

Τραχανάς: Η αρχαιότερη πρόχειρη και πιο υγιεινή τροφή είναι ελληνική

Ποιά βότανα επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου και ενισχύουν την πνευματική λειτουργία;

Table of Contents Hide Τι άλλο προσφέρουν όμως τα βότανα στην υγεία…

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

6 τροφές που εκτοξεύουν την κακή χοληστερόλη

Table of Contents Hide Ορισμός για την κακή χοληστερόλη (LDL);Συμπτώματα υψηλής χοληστερόληςΠοια…