Με το άρθρο 52 του Νόμου 4430/2016 προβλέφθηκε η εκκαθάριση και η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων, οι οποίες εκκρεμούν από το… 2010.

Έξι μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου, για μεν τα παλαιά ταμεία, τα οποία δεν είναι στην πλήρη αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω της αδράνειας των διοικήσεων και των προβλημάτων, τα οποία επικαλούνται.

Για τα ταμεία τα οποία είναι στην ευθύνη και τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ (π.χ. ΟΠΑΔ), παρόλη την καλή διάθεση των διοικήσεων, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση, με τη συνεργασία των “συστημάτων”, τα οποία, για μια ακόμη φορά, δεν φαίνεται να λειτουργούν προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν από το 2010, παρακολουθούν με αγωνία και… θαυμασμό την ανικανότητα των υπηρεσιών και αγωνιούν σχετικά, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (πληρωμή ΕΦΚΑ, φορολογικών υποχρεώσεων κλπ) και, βέβαια, η καταληκτική ημερομηνία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων (30-6-2017) είναι κοντά, αλλά φαίνεται ότι θα παρέλθει, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο περίφημος συμψηφισμός του 10% για τα οφειλόμενα των ετών 2012 – 2015 με τις επιστροφές των παρόχων λόγω υπερβάσεων (rebate & clawback) και η απόδοση των πιθανών θετικών διαφορών δεν έχει καν αρχίσει!

Είναι γνωστό ότι οι φυσικοθεραπευτές δεν θα εισπράξουν δεδουλευμένα δύο μηνών, τα οποία αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2016, δηλαδή συνολικά δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών το χρόνο.

Οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται… δωρεάν για τέσσερις μήνες το χρόνο, εξαιτίας της παράλογης νομοθέτησης των επιστροφών της υπέρβασης (rebate & clawback), και αδυνατούν να αντιληφθούν γιατί πρέπει να προσφέρουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους, όταν το Κράτος δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια προκειμένου για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Η τελευταία πληρωμή του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκε στις 20-4-2016 και, λόγω του συμψηφισμού και της μη απόδοσης των δεδουλευμένων, νέες πληρωμές προβλέπονται όταν θα σημάνει καλοκαίρι!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ)

  • Καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας να βρουν τρόπους για την ομαλή ροή των πληρωμών, γιατί όταν ο πολίτης δεν λαμβάνει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
  • Καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ταμείων να επιταχύνουν τους αργούς ρυθμούς εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Καλεί το υπουργείο Εργασίας και οικονομικών να εξετάσουν και τις υποχρεώσεις του Κράτους και όχι να αναζητούν συνέπεια από τον φορολογούμενο, μόνο όταν είναι να εισπράξουν.

«Η οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης πρέπει να είναι αυτοσκοπός, γιατί είναι χαρακτηριστικό προηγμένων κρατών, που σέβονται τον πολίτη και τα δικαιώματά του», δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Αλέξης Γεωργούλης: «Θεοποιούμε τον θύτη»

«Έκρηξη» της Λιάνας Κανέλλη για το πώς αντιμετωπίζεται η καταγγέλλουσα

Άγιο Φως: Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 μ.μ. φτάνει στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean

Θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 8 προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας

Θεσσαλονίκη: Αγόρι 4,5 ετών κατάπιε μεταλλικό παιχνίδι – Σφήνωσε στον οισοφάγο του

Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

Στο 31,52% η συμμετοχή στο 80% των εκλογικών τμημάτων

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την επίσημη ενημέρωση

Συντάξεις – Επιδόματα: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικά το πλάνο πληρωμών για τις συντάξεις Μαΐου 2023

Αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές το Doodle της Google

Τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 που πραγματοποιούνται στη χώρα μας αποφάσισε να τιμήσει (21.05.2023) η Google.