Την παράταση έως τα τέλη Ιουνίου, για τα προγράμματα παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος), κατέθεσε με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας, στο νόμο «Κύρωση της Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Γεωργίας, αφετέρου».

Ειδικότερα, παρατείνεται κατά μια τετραμηνία η περίοδος παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος (σήμερα ισχύει για δύο τετραμηνίες) και κατά τρεις μήνες η περίοδος χορήγησης της επιδότησης σίτισης και ενοικίου (σήμερα ισχύει για εννέα μήνες) σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σημειώνεται ότι με τον ν. 4320/2015 (Α’ 29) χορηγήθηκαν παροχές σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης στο πλαίσιο της δυσχερούς οικονομικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η χώρα.

Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν:


(α) Δωρεάν ποσότητα ρεύματος έως και 300 kwh μηνιαίως και ειδικότερα 1200 kwh ανά τετραμηνία που είναι η χρονική περίοδος, κατά την οποία οι βασικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εκδίδουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Σε περίπτωση δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.1.2015, η παροχή επανασυνδεόταν ατελώς και χωρίς επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονταν,


(β) Επιδότηση ενοικίου, που καταβαλλόταν στον εκμισθωτή της κατοικίας του δικαιούχου και ήταν αφορολόγητη και ακατάσχετη,


(γ) Επιδότηση σίτισης.

Η αρχική πρόβλεψη του ως άνω νόμου ήταν ότι οι ανωτέρω παροχές χορηγούνται για το έτος 2015, οπότε οι αντίστοιχες περίοδοι χορήγησης υπολογίζονταν σε δύο τετραμηνίες για το δωρεάν ρεύμα και εννέα μήνες για την επιδότηση ενοικίου και την επιδότηση σίτισης αντίστοιχα.

Όπως διαπιστώθηκε οι τελικοί ωφελούμενοι ανήλθαν περί τα 92.000 νοικοκυριά για την παροχή δωρεάν ρεύματος, 21.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ενοικίου και 148.000 νοικοκυριά για την επιδότηση σίτισης.

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην αρχική επέκταση της χορήγησης των παραπάνω παροχών και εντός του 2016, προκειμένου να καλυφθούν δύο τετραμηνίες παροχής δωρεάν ρεύματος και εννέα μήνες παροχής επιδόματος ενοικίου και σίτισης αντίστοιχα. Η περίοδος της χορήγησης των παροχών ολοκληρώθηκε για το σύνολο των εγκριθέντων δικαιούχων-ωφελούμενων στα τέλη του Μαρτίου 2016.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, η ανταπόκριση από την εφαρμογή του Νόμου περί ανθρωπιστικής κρίσης σε όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε εξαιρετικά θετική. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με μηδενικό ή εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα μπόρεσαν να διατηρήσουν την ενοικιαζόμενη οικογενειακή στέγη, να μη στερηθούν ή να αποκτήσουν εκ νέου το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και λαμβάνοντας υπόψη ότι συγκεκριμένα νοικοκυριά βρίσκονται στο κατώτερο όριο φτώχειας και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, το υπουργείο Εργασίας έκρινε σκόπιμο να καθιερωθεί μια παράταση της περιόδου χορήγησης των παροχών ώστε να καλυφθεί διάστημα ενός πλήρους έτους για κάθε μια από τις τρεις παροχές.

Υπό τα δεδομένα αυτά προτείνεται με την παρούσα ρύθμιση η παράταση κατά μια τετραμηνία της παροχής του δωρεάν ρεύματος και κατά τρεις μήνες της περιόδου χορήγησης της επιδότησης σίτισης και της επιδότησης ενοικίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Spiegel: Στις «χειρότερες πόλεις για να ζεις» η Αθήνα

Δεύτερη στη λίστα μετά το Παλέρμο

Το φονικό που είχε στιγματίσει την οικογένεια Πισπιρίγκου πριν από 67 χρόνια

Σύμφωνα με στοιχεία από αρχεία εφημερίδων, ο παππούς της Πισπιρίγκου είχε στραγγαλίσει τη γιαγιά…

Πύργος: Έκκληση της αδερφής του Θύμιου – «Να βρεθεί ο αδερφός μου και να τιμωρηθούν όσοι έπαιξαν μαζί του»

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αρμόδιους να βρεθεί ο αδελφός μου και…

Νίκος Μουρατίδης: Δύσκολες ώρες για τη Μάρθα Καραγιάννη «δεν αναγνωρίζει κανέναν, ξυπνάει μόνο για να την ταΐσουν»

Νίκος Μουρατίδης: Δύσκολες ώρες για τη Μάρθα Καραγιάννη «δεν αναγνωρίζει κανέναν, ξυπνάει…

Συγκίνηση στο Πεντάγωνο: Τελετή προς τιμήν των νεκρών στρατιωτικών στη Λιβύη

Ακίνητοι στα μπαλκόνια του ΥΠΕΘΑ στρατιωτικοί σε ένδειξη φόρου τιμής για τους πεσόντες στη Λιβύη

Τέμπη: «Η τέφρα των παιδιών μας πετάχτηκε» – Συγκλονίζει μητέρα φοιτήτριας

Το μπάζωμα στον τόπο της μοιραίας σύγκρουσης

Επίθεση με βιτριόλι: Σκληρή και αποστασιωπημένη η 35χρονη

Επίθεση με βιτριόλι: Σκληρή και αποστασιωπημένη η 35χρονη

Τέλος οι λέσχες οπαδών και έλεγχος της εισόδου των οργανωμένων στα γήπεδα από την ΕΛΑΣ

Τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Υπέροχες εικόνες από την Κεφαλονιά: Δελφίνι κολύμπησε δίπλα σε λουόμενους

Υπέροχες εικόνες από την Κεφαλονιά: Δελφίνι κολύμπησε δίπλα σε λουόμενους

Η Τουρκία διατηρεί την επιθετική στάση προς την Ελλάδα και «στάζει μέλι» για την Αίγυπτο – Οι «θριαμβολογίες» Καλίν και η πολιτική «στροφή» Ερντογάν

Η Τουρκία διατηρεί την επιθετική στάση προς την Ελλάδα και «στάζει μέλι»…