Τη μείωση των πραγματικών μισθών, για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, καταγράφει η νέα διεθνής έκθεση της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Όπως επισημαίνει, η σοβαρή πληθωριστική κρίση σε συνδυασμό με την παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης -που οφείλεται εν μέρει στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση- προκαλούν εντυπωσιακή πτώση των πραγματικών μηνιαίων μισθών σε πολλές χώρες, σημειώνεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τους μισθούς το 2022-23.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), η κρίση μειώνει τη αγοραστική δύναμη των μεσαίων τάξεων και πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Η ίδια Έκθεση εκτιμά ότι οι παγκόσμιοι μηνιαίοι μισθοί μειώθηκαν σε πραγματικούς όρους κατά -0,9% το πρώτο εξάμηνο του 2022. Είναι για πρώτη φορά κατά τον 21ο αιώνα που η πραγματική παγκόσμια μεταβολή των μισθών είναι αρνητική.

Μεταξύ των προηγμένων χωρών της G20, οι πραγματικοί μισθοί το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά -2,2%, ενώ οι πραγματικοί μισθοί στις αναδυόμενες χώρες της G20 αυξήθηκαν κατά 0,8%, δηλαδή 2,6% λιγότερο από ό,τι το 2019, το έτος πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

“Οι πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν οδηγήσει σε μείωση των πραγματικών μισθών. Αυτό έχει φέρει δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους σε δεινή κατάσταση, καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες αβεβαιότητες”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Gilbert F. Houngbo. “Η εισοδηματική ανισότητα και η φτώχεια θα αυξηθούν αν δεν διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των χαμηλότερα αμειβόμενων. Επιπλέον, η πολυπόθητη ανάκαμψη μετά την πανδημία θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω κοινωνική αναταραχή σε όλο τον κόσμο και να υπονομεύσει τον στόχο της επίτευξης ευημερίας και ειρήνης για όλους”.

Ο πληθωρισμός έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους χαμηλόμισθους

Η κρίση του κόστους ζωής έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές απώλειες μισθών για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, η οποία σε πολλές χώρες είχε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις ομάδες χαμηλού εισοδήματος.

Η έκθεση δείχνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κόστος ζωής για τους χαμηλόμισθους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία γενικά υφίστανται μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από ό,τι τα μη βασικά είδη.

Ο πληθωρισμός πλήττει επίσης την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών, αναφέρει η έκθεση. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι παρά τις ονομαστικές προσαρμογές που πραγματοποιούνται, ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός των τιμών διαβρώνει γρήγορα την πραγματική αξία των κατώτατων μισθών σε πολλές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Μέτρα για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου

Η ανάλυση δείχνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη εφαρμογής καλά σχεδιασμένων μέτρων πολιτικής για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των μισθωτών εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Η κατάλληλη προσαρμογή των κατώτατων μισθών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο, δεδομένου ότι το 90% των κρατών μελών της ΔΟΕ έχουν θεσπίσει συστήματα κατώτατων μισθών. Ο ισχυρός τριμερής κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην επίτευξη επαρκών μισθολογικών προσαρμογών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Άλλες πολιτικές που μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κρίσης του κόστους ζωής στα νοικοκυριά περιλαμβάνουν μέτρα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως η χορήγηση κουπονιών σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα για να τα βοηθήσουν να αγοράσουν βασικά αγαθά, ή η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε αυτά τα αγαθά για να μειωθεί η επιβάρυνση που προκαλεί ο πληθωρισμός στα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού.

“Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους εργαζόμενους στο μεσαίο και χαμηλότερο άκρο της μισθολογικής κλίμακας. Η καταπολέμηση της επιδείνωσης των πραγματικών μισθών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση των επιπέδων απασχόλησης που παρατηρούνταν πριν από την πανδημία. Αυτό μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα ή το βάθος της ύφεσης σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες”, δήλωσε η Rosalia Vazquez-Alvarez, μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

Περιφερειακές διαφορές

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει περιφερειακά και εθνικά στοιχεία, δείχνει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο πληθωρισμός αυξήθηκε αναλογικά ταχύτερα στις χώρες υψηλού εισοδήματος από ό,τι στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οδηγώντας στις ακόλουθες περιφερειακές τάσεις των πραγματικών μισθών:

– Στη Βόρεια Αμερική (Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες), η μέση αύξηση των πραγματικών μισθών διολίσθησε στο μηδέν το 2021 και έπεσε στο -3,2% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

– Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η αύξηση των πραγματικών μισθών υποχώρησε στο -1,4% το 2021 και στο -1,7% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

– Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας και οι επιδοτήσεις μισθών προστάτευσαν σε μεγάλο βαθμό την απασχόληση και τα επίπεδα μισθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αύξηση των πραγματικών μισθών αυξήθηκε σε 1,3% το 2021 και μειώθηκε σε -2,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

– Στην Ανατολική Ευρώπη, η αύξηση των πραγματικών μισθών επιβραδύνθηκε στο 4,0% το 2020 και στο 3,3% το 2021 και μειώθηκε στο -3,3% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

– Στην Ασία και τον Ειρηνικό, η αύξηση των πραγματικών μισθών αυξήθηκε σε 3,5% το 2021 και επιβραδύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 1,3%. Όταν η Κίνα εξαιρείται από τους υπολογισμούς -λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο βάρος που έχει η χώρα στην περιοχή- η αύξηση των πραγματικών μισθών αυξήθηκε κατά πολύ λιγότερο, στο 0,3% το 2021 και στο 0,7% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

– Στην Κεντρική και Δυτική Ασία, η αύξηση των πραγματικών μισθών αυξήθηκε έντονα κατά 12,4% το 2021, αλλά επιβραδύνθηκε στο 2,5% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

– Στην Αφρική, τα στοιχεία υποδηλώνουν πτώση της αύξησης των πραγματικών μισθών στο -1,4% το 2021 και μείωση στο -0,5% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

– Στα αραβικά κράτη, οι τάσεις των μισθών είναι διστακτικές, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν χαμηλή αύξηση των μισθών κατά 0,5% το 2021 και 1,2% το 2022.

Η ILO κάνει τις ακόλουθες προτάσεις:

1. Μακροοικονομικές πολιτικές

Το χάσμα μεταξύ της αύξησης των μισθών και της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας διευρύνεται περαιτέρω – υπάρχει περιθώριο για αύξηση των πραγματικών μισθών, όχι μόνο για να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό αλλά και για να ευθυγραμμιστούν με αύξηση της παραγωγικότητας.

2. Η ανάγκη ενίσχυσης της αγοράς εργασίας θεσμών και των μισθολογικών πολιτικών.

Οι κατώτατοι μισθοί μπορούν να προστατεύσουν τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους από τις υψηλές απώλειες αγοραστικής δύναμης σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, για να είναι αυτός ο μηχανισμός αποτελεσματικός, είναι απαραίτητο οι κατώτατοι μισθοί να αναπροσαρμόζονται τακτικά ώστε να λαμβάνονται υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και τις οικογενειών, σε συνδυασμό με τις οικονομικές παράγοντες. Η προσαρμογή αυτή διαδικασία πρέπει να αναλαμβάνεται με την πλήρη συμμετοχή των κοινωνικούς εταίρους.

3. Πολιτικές για τη στήριξη των νοικοκυριών, ιδίως των πιο ευάλωτων, κατά τη διάρκεια του υψηλού πληθωρισμού

Οι μειώσεις του ΦΠΑ μπορούν να μετριάσουν την επιβάρυνση του πληθωρισμού στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του πληθωρισμού.

4. Αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων

Η διεύρυνση των διαφορών στην απασχόληση μεταξύ γυναικών και ανδρών μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική δύναμη των γυναικών στην αγορά εργασίας, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τείνουν να κυριαρχούν σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό θα συνέβαλε αναμφίβολα στη διατήρηση ή ακόμη και στην αύξηση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κρίσης COVID-19

5. Ο ρόλος της πολυμέρειας

Η δημιουργία αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας, μαζί με τις πολιτικές για την εξασφάλιση επαρκών μισθών, οι οποίες σχετίζονται με αρκετούς από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, μπορούν να συμβάλουν ζωτικά στην επιδίωξη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

«Ξέφυγε» πάλı το ελαιόλαδο και οι καταναλωτές σε απόγνωση!

Αυτή είναι η νέα τıμή που έφτασε το λίτρο

Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού

Κορωνοϊός: Η πανδημία σε αριθμούς – Πώς εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο

Κορωνοϊός: Η πανδημία σε αριθμούς – Πώς εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο

Νέα πτώση για το αργό, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο

Νέα πτώση για το αργό, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο

Οργή Άγκυρας για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Οργισμένη ήταν η απάντηση της Τουρκίας στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας…

Νοσοκομείο ενθαρρύνει τα παιδιά να «οδηγήσουν» μέχρι το χειρουργείο, για να μειώσει το άγχος τους

Νοσοκομείο ενθαρρύνει τα παιδιά να «οδηγήσουν» μέχρι το χειρουργείο, για να μειώσει…

Δανέζικες εταιρείες ξαναχτίζουν τα σχολεία της Ουκρανίας με χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης

Εντυπωσιακή ενέργεια που έχει στόχο να επαναφέρει την εκπαίδευση στην Ουκρανία

Mohamed Bzeek: Ένας πατέρας για μελλοθάνατα παιδιά

Mohamed Bzeek: Ένας πατέρας για μελλοθάνατα παιδιά

Τουρκία : Υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος τάσσεται ο Ερντογάν

Τουρκία : Υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος τάσσεται ο Ερντογάν