Ο απολογισμός της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας από τον π. Πρόεδρό της Παναγιώτη Κώττα

Τα ηνία της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.) παρέδωσε ο πρώην  Πρόεδρός της Παναγιώτης Κώττας, στον νυν  Θεοφύλακτο Ζυμπίδη.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησαν από κοινού ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Κώττας και ο νέος Πρόεδρος της Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ. Θεοφύλακτος Ζυμπίδης.

 Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Κώττας έκανε έναν σύντομο διοικητικό απολογισμό «Πρώτο μας μέλημα υπήρξε η καταγραφή των προβλημάτων αλλά και οι προτάσεις όλων των σχετικών, με τον τουρισμό, φορέων της Περιφέρειάς μας. Ξεκινήσαμε λοιπόν συναντήσεις και συσκέψεις σε κάθε Π.Ε. χωριστά έτσι ώστε να συναντήσουμε και να αφουγκραστούμε τα θέματα που απασχολούν την κάθε περιοχή, αλλά και να καταγράψουμε απόψεις σχετικά με τη λειτουργία και το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.».

 Από τη μεριά του κ. Καρυπίδης τόνισε πως η Π.Ε. Καστοριάς αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «Άλλωστε για αυτό επιλέξαμε “Ναυάρχους” από την Καστοριά τους κυρίους Κώττα και Ζυμπίδη. Γίνονται σημαντικά βήματα, ανοίγουμε διαδικασίες και σύνορα, έτσι ώστε να σε αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή, -με τις μοναδικές ομορφιές, τους κοινούς ήχους και χρώματα και τα πολιτισμικά στοιχεία- να γίνει εμφανές το πώς μετακινούνται οι επισκέπτες και ο πληθυσμός χωρίς διαχωριστικές γραμμές».

 Ο κ. Ζυμπίδης, δεσμεύτηκε πως θα συνεχιστούν οι συνεργασίες και οι στόχοι της Περιφέρειας, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο κομμάτι του τουρισμού «Σκοπός είναι να αναπτυχθεί ολόκληρη η Περιφέρεια. Η Π.Ε. Καστοριάς αποτελεί έναν πάρα πολύ σημαντικό προορισμό, συνεπώς θα γίνονται και σημαντικές αναφορές σε αυτήν. Το πλάνο είναι να πραγματοποιούνται συλλογικές ενέργειες για όλη τη Δυτική Μακεδονία». 

 

Ο απολογισμός την Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ.

Η Ε.Τ.ΔΥ.ΜΑ. την περίοδο 2014-2017 με Πρόεδρο τον Παναγιώτη Κώττα συμμετείχε σε εκθέσεις, υλοποίησε προγράμματα,  διοργάνωσε εκδηλώσεις κ.α. Ειδικότερα:

  • Ολοκλήρωσε και λειτούργησε την επίσημη ιστοσελίδας της Εταιρίας, ένα απαραίτητο εργαλείο για την ψηφιακή τουριστική προβολή της Περιφέρειας.
  • Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Leader, με τρεις θεματικές ενότητες για την προβολή της Περιφέρειας.
  • Συμμετείχε σε εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (ITB στο Βερολίνο, ΜΙΤ στη Μόσχα, ΕΜΙΤ στην Κωνσταντινούπολη, «Ταξιδι» στη Λευκωσία, στο Βουκουρέστι, αλλά και στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στη Ναύπακτο σε ειδικές θεματικές εκθέσεις που αφορούν την περιοχή). Στις εκθέσεις διανεμήθηκε εκτός των άλλων, και το  καινούργιο έντυπο υλικό της Εταιρίας στην Αγγλική, Ρωσική, Τουρκική, Ρουμανική Βουλγαρική και φυσικά στην Ελληνική γλώσσα.
  • Διοργάνωσε τη 2η συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού στην Π.Δ.Μ και συγκεκριμένα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • Διοργάνωσε το 1ο Φεστιβάλ γαστρονομίας με τίτλο «Κερνάμε Ελλάδα» προβάλλοντας την τοπική κουζίνα, αλλά και τα προϊόντα της Π.Δ.Μ.
  • Στήριξε τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα τα οποία αποτελούν πόλος έλξης αλλά και προβάλουν την Π.Μ.Δ., όπως οι Φανοί στην Κοζάνη, τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά. Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, Enduro GP στα Γρεβενά, 4Χ4 στη Φλώρινα, δύο πρωταθλήματα Αιωροπτερισμού στη Δεσκάτη, αγώνες αυτοκινήτου ανάβασης στη Βλάστη, δύο αγώνες δρόμου βουνού “Orliakas Race” στα Γρεβενά, αγώνες βάδην και ιππικοί αγώνες στη Φλώρινα, το «extreme festival» στη λίμνη της Καστοριάς και αρκετά άλλα αθλητικά event της περιοχής.
  • Χρηματοδότησε μεγάλα εμπορικά γεγονότα όπως το 1ο Fur Shopping Festival στην Καστοριά με επισκέπτες από όλο τον κόσμο και το συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας
  • Παράλληλα υιοθέτησε τα Περιφερειακά πρωταθλήματα enduro, με αγώνες σε όλες τις ΠΕ της Π.Δ.Μ., τις Πανελλήνιες συναντήσεις των μανιταρόφιλων στα Γρεβενά και την Καστοριά, αλλά και δράσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Γρεβενών, Καστοριάς, Βεύης, Βελβεντού) ενισχύοντας το σχολικό τουρισμό.
  • Συμμετείχε σε δύο εταιρικά σχήματα και πήρε την έγκριση για τα διασυνοριακά προγράμματα Intereg Ελλάδα – Αλβανία, προγράμματα με εγκεκριμένες δράσεις γύρω από το Brand name της περιοχής (Culture Plus) αλλά και της εκπαίδευσης στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα τουρισμού (Accel). Προγράμματα συνολικής χρηματοδότησης 174.396,25€ και 140.819€ αντίστοιχα, με επικεφαλείς εταίρους τα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με προβλεπόμενες δαπάνες για εκδόσεις, ηλεκτρονικές εφαρμογές, υλικοτεχνική υποδομή και δράσεις οι οποίες σχεδόν στο σύνολο τους συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο τουριστικής προβολής της Π.Δ.Μ.

 

Βέβαια το έργο του κ. Κώττα θα συνεχιστεί από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού. Μάλιστα όπως ο ίδιος είπε  «Με όλες τις έως τώρα αποφάσεις και κινήσεις μας καταφέραμε να δώσουμε στην Εταιρεία Τουρισμού μια τεράστια ώθηση, έτσι ώστε να πάρει τη θέση που της αρμόζει και στην Περιφέρειά μας αλλά και σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας άλλωστε είναι ήδη ορατά με την αύξηση της τουριστικής κίνησης των τελευταίων 2 χρόνων, κυρίως από επισκέπτες του εξωτερικού. Εύχομαι στο νέο Πρόεδρο της ΕΤΔΥΜΑ  Θεοφύλακτο Ζυμπίδη καλή συνεργασία και κάθε επιτυχία για το καλό και την προκοπή της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι γεγονός πως η τουριστική ανάπτυξη έχει βάλει στέρεες βάσεις και μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνάντηση φορέων στην Καστοριάς για την προώθηση της Μαθητείας

Συνάντηση φορέων στην Καστοριάς για την προώθηση της Μαθητείας

Στο πλευρό των Ελλήνων της Μελβούρνης που έχουν ανάγκη!

Στο πλευρό των Ελλήνων της Μελβούρνης που έχουν ανάγκη!

Το Videoclip”The aftermoovie” της 43ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς

Το Videoclip”The aftermoovie” της 43ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς

Τραγική η κατάσταση στην ΔΕΗ – Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν με Ερώτηση στην Βουλή  36 Βουλευτές της…

Χαμός με Μουζάλα που αποκάλεσε τα Σκόπια… «Μακεδονία»

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής…

Σύλληψη αλλοδαπού σε περιοχή της Καστοριάς  για παράνομη μεταφορά 8 αλλοδαπών

Σύλληψη αλλοδαπού σε περιοχή της Καστοριάς  για παράνομη μεταφορά 8 αλλοδαπών

Ο. Τελιγιορίδου: «Υπέγραψε ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης τη χρηματοδότηση του έργου για το νερό στο Δισπηλιό»

Ο. Τελιγιορίδου: «Υπέγραψε ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης τη χρηματοδότηση του έργου για…

ΥΠΑΑΤ: Έως 24.000 ευρώ τον μήνα σε κάθε Έλληνα αλιέα που επλήγη από τον κορωνοϊό

    ΥΠΑΑΤ: Έως 24.000 ευρώ τον μήνα σε κάθε Έλληνα αλιέα…