Κοινή Σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων και της ΚΕΔΕ για την Αντιπυρική Περίοδο. Παράδοση του Πρότυπου Σχεδίου των Δήμων στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Για την προετοιμασία και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο ενημέρωσε τη Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτριο Παπαστεργίου στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ το Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις δασικές πυρκαγιές προς διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου των Δημοτικών Αρχών στον τομέα της πυροπροστασίας. O Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι σκοπός του Πρότυπου Υποδείγματος Σχεδίου είναι πρωτίστως η συνδρομή προς τους Δήμους στην άμεση σύνταξη και ολοκλήρωση των Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις Δασικές Πυρκαγιές σε τοπικό επίπεδο, στη βάση ενός συνεκτικού προτύπου, με αναλυτική δομή και περιεχόμενο, αλλά και η διασφάλιση ότι αυτά εναρμονίζονται με τo αντίστοιχο Γενικό Σχέδιο «Ιόλαος» της ΓΓΠΠ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων, έδωσε συγχαρητήρια στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τα στελέχη της ΓΓΠΠ για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας που έφερε την Ελλάδα να αποτελεί διεθνές παράδειγμα. Υπογράμμισε την άριστη συνεργασία του ΥΠΕΣ με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «το πρότυπο υπόδειγμα σχεδίου που παραδίδεται σήμερα αποτελεί μια εξαιρετική δουλειά και σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Κλείνοντας, σημείωσε ότι επίκειται η μεγάλη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με την οποία Δήμοι και Περιφέρειες θα ενισχυθούν με περαιτέρω αρμοδιότητες και φυσικά θα υπάρχει καλύτερος συντονισμός και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σημείωσε ότι η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας επανέφερε την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, τονίζοντας ότι όλοι είμαστε συμμέτοχοι για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία. Κλείνοντας, ανέφερε ότι παραδίδεται σήμερα ένας πολύ σημαντικός «οδικός χάρτης» προκειμένου άμεσα οι Δήμοι να προχωρήσουν στη σύνταξη των Σχεδίων.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτριος Παπαστεργίου έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση του κορωνοϊού και σημείωσε: «Το εργαλείο που μας παραδίδεται σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διαχείριση των δασικών πυρκαγιών  σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα βοηθήσει ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να μιλούν την ίδια γλώσσα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει όλους τους Δήμους για το πρότυπο σχέδιο και θα τους κατευθύνει για την άμεση και ορθή συμπλήρωσή του.

Τέλος, σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συσκέψεις με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διευκρινιστούν τυχόν προβληματισμοί και απορίες, προκειμένου οι Δήμοι να προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση τοπικών σχεδίων και στην αποστολή τους προς την ΓΓΠΠ για έγκριση. Το σχετικό Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ και είναι διαθέσιμο.

Στη σύσκεψη επίσης, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτριος Καρναβός, καθώς και στελέχη της ΓΓΠΠ και της ΚΕΔΕ.

You May Also Like

Εγκρίθηκαν 25 εκατ. ευρώ για την ιατρική στήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα

Εγκρίθηκαν 25 εκατ. ευρώ για την ιατρική στήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών στην…

Aδ. Γεωργιάδης: Δεν είναι χαμένη η φετινή χρονιά για τον τουρισμό

Aδ. Γεωργιάδης: Δεν είναι χαμένη η φετινή χρονιά για τον τουρισμό

«Κλείδωσε» η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες

«Κλείδωσε» η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Τι προβλέπεται και τι ισχύει για τις Αποκριές στην Εστίαση και Διασκέδαση

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Τι προβλέπεται και τι ισχύει για τις Αποκριές στην Εστίαση και…

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο…

Θαλάσσια χελώνα έψαχνε 5 ώρες να γεννήσει γιατί είχαν γεμίσει την παραλία με ξαπλώστρες

Ασυνειδησία στο Ρέθυμνο

Eurogroup: Αυτό είναι το προσχέδιο της απόφασης για την Ελλάδα

Το φως της δημοσιότητας είδε το προσχέδιο της συμφωνίας του Eurogroup για…

Τουρκία: Στη θάλασσα στα ανοιχτά της Σμύρνης έπεσε στρατιωτικό αεροσκάφος

Τουρκία: Στη θάλασσα στα ανοιχτά της Σμύρνης έπεσε στρατιωτικό αεροσκάφος

Ουκρανία: Εισβολή ανά πάσα στιγμή – Νέες ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα

Ουκρανία: Εισβολή ανά πάσα στιγμή – Νέες ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα