Συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevicius, στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κοινός τόπος στο ζήτημα της παράνομης τουρκικής αλιείας, κατά τη συνάντηση ΥΠΑΑΤ – Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας της Ε.Ε.

Virginijus Sinkevicius : Η Ελλάδα παράδειγμα διαχείρισης βιώσιμης αλιείας στη Μεσόγειο

 

Συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevicius, στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το φλέγον ζήτημα της τουρκικής παράνομης και άναρχης αλιείας, η οποία βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε και επηρεάζει τη βιωσιμότητα των αλιευτικών πόρων και το οικοσύστημα της περιοχής μας και της χώρας μας με τη συνακόλουθη  καταστροφή των ιχθυαποθεμάτων ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevicius.

Οι δύο άνδρες είχαν μία παραγωγική και διεξοδική συζήτηση για όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος: Την Κοινή Αγροτική Πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τις προοπτικές κοινών δράσεων στην κατεύθυνση της υλοποίησης των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τις συνέπειες της οποίας η χώρα μας βιώνει ήδη δραματικά. Ο κ. Λιβανός, ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο που εκπονεί το ΥΠΑΑΤ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το ζωηρό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ για την προστασία του Περιβάλλοντος. Όπως είπε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση ενδυναμώνοντας τις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας»

Επιπλέον αναλύθηκαν και εκτιμήθηκαν οι συναφείς δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πυλώνες τόσο τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και την αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος.

Ο ΥπΑΑΤ ενημέρωσε τον κ. Virginijus Sinkevicius για τις  πρωτοβουλίες του Υπουργείου με σοβαρό αγροτικό, οικονομικό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό αποτύπωμα,  όπως το πρόγραμμα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με ορίζοντα 25 ετών και την ένταξη 21 εμβληματικών αρδευτικών έργων σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα Eco schemes καθώς και αυτό της Βιολογικής Γεωργίας.

Οι δηλώσεις του ΥΠΑΑΤ

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του με τον  Επίτροπο Virginijus Sinkevicius.

Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ,  συζήτησαν τις κοινές δράσεις «στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών στους τομείς της αλιευτικής πολιτική και της πράσινης μετάβασης καθώς και στις πολιτικές για την κλιματική κρίση και τις δραματικές συνέπειές της στο περιβάλλον, τα δάση και τις θάλασσές μας.

«Ενημέρωσα τον Επίτροπο για τις δράσεις που υλοποιούμε στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης Βάσει αυτού παρουσιάσαμε το πρόγραμμα ΣΔΙΤ ύψους άνω των 4 δισ. € σε βάθος 25ετίας που περιλαμβάνει μεγάλα περιβαλλοντικά έργα υποδομής, φράγματα και αρδευτικά δίκτυα, καθώς και τα προγράμματα οικολογικών σχημάτων (eco schemes), βιολογικής γεωργίας  και την πρόοδο του ΕΠΑΛΘ 2014-2020 και τις προοπτικές του Προγράμματος Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027. Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα της Κ.Α.Π, το τελικό σχέδιο της οποίας για τη χώρα μας θα καταθέσουμε έως το τέλος του έτους.

Βρήκαμε έναν κοινό τόπο πιο στενής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και τις αρχές της χώρας μας για το ζήτημα της τουρκικής παράνομης, αλιείας. Έτσι μετά και την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που είναι ουσιαστικό για το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα για τους Έλληνες ψαράδες και την ακριτική Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Οι δηλώσεις του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας της Ε.Ε.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε ηγετική θέση και δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα διαχείρισης με τρόπο βιώσιμο την αλιεία στην Μεσόγειο.

Πιστεύω ότι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αλιευτικός στόλος που αποτελείται σε ποσοστό 94% από πολύ μικρά σκάφη και βέβαια χρήζει περαιτέρω βοήθειας και προσπαθειών. Είμαι χαρούμενος που σημειώνουμε πρόοδο με τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Συζητήσαμε λίγο και για την γεωργία και τις δυνατότητές της, καθώς στην Ευρώπη πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να περάσει από μία ήδη ευνοϊκή σε ηγετική θέση. Και πάνω από όλα συζητήσαμε για το στρατηγικό σχεδιασμό της ΚΑΠ, καθώς η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση. Θα είναι εξαιρετική, καθώς θα παρέχει την δυνατότητα επιβράβευσης των αγροτών για τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την βιοποικιλότητα, να διασφαλίζουν ότι η γεωργία πορεύεται χέρι με χέρι με την επαναφορά του πλανήτη και θα διασφαλίζει ότι οι επερχόμενες γενεές θα έχουν υγιή και εύφορα εδάφη»

You May Also Like

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…

Ξενοδοχείο στη Λευκάδα έβαλε ένα γιοτ στην πισίνα και το νοικιάζει για διαμονή!

Οι παροχές που προσφέρει είναι ιδιωτική πισίνα, wifi αλλά και ό,τι άλλο…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Χαλκιδική: Έρχεται από τις ΗΠΑ ο αδερφός του 31χρονου που αγνοείται – «Θα κινήσω γη και ουρανό για να τον βρώ»

«Θα κάνω τα πάντα και με κάθε κόστος για να βρω τον…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ