Κολοσσαίο: Ξαναφτιάχνεται η αρένα των μονομάχων

ΒΙΝΤΕΟ  – Κολοσσαίο: Ξαναφτιάχνεται η αρένα των μονομάχων
Το νέο πάτωμα θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου, χημικά επεξεργασμένο και θα διαθέτει πλέγμα από ξύλινες ράγες που θα περιστρέφονται, ώστε να αποκαλύπτονται οι θάλαμοι που βρίσκονται από κάτω. Κόστος, 15 εκατομμύρια ευρώ.  >>>>>

Βρίσκονταν στο κέντρο της αρένας αντιμέτωποι με τα λιοντάρια κι ολόγυρα από πάνω τους το πλήθος αλάλαζε. ( Όχι υπέρ τους). Από τότε έχουν περάσει αιώνες αλλά κάθε ξενάγηση στο Κολοσσαίο περιλαμβάνει και τέτοιες ιστορίες.

Με μία διαφορά. Από τον 19ο αιώνα που άρχισαν οι ανασκαφές, κανείς δεν μπορεί να πατήσει στην αρένα του, καθώς το δάπεδο έχει αφαιρεθεί, ώστε να αποκαλυφθούν οι στοές που βρίσκονται από κάτω. Κάτι, που αναμένεται να αλλάξει σε δύο χρόνια, αφού η αρένα πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να καλυφθεί από αναιρέσιμο δάπεδο.

Οι επισκέπτες έτσι, θα μπορούν πλέον να έχουν την πλήρη αίσθηση, που είχαν και οι μονομάχοι (gladiatores) της Ρώμης, πολεμώντας για τη ζωή τους και προσφέροντας ταυτόχρονα ένα θέαμα στο κοινό, άγριο αλλά απολύτως αποδεκτό ως ένα είδος διασκέδασης.

Το νέο πάτωμα θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου, χημικά επεξεργασμένο και θα διαθέτει πλέγμα από ξύλινες ράγες που θα περιστρέφονται, ώστε να αποκαλύπτονται οι θάλαμοι που βρίσκονται από κάτω. Κόστος, 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το Κολοσσαίο της Ρώμης

Tην είδηση έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι, ανακοινώνοντας και τον νικητή του διαγωνισμού, που ανέλαβε την κατασκευή, μία εταιρεία μηχανικών την Milan Ingegneria. Όπως δήλωσε μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλός της Μασιμιλιάνο Μίλαν αυτή η νέα κατασκευή θα είναι απολύτως αναστρέψιμη. «Σε 30, 50 ή 100 χρόνια θα είναι δυνατή η αποκατάσταση του μνημείου όπως είναι τώρα», όπως λέει ο ίδιος.

 

«Είναι μια παρέμβαση η οποία θα προκαλέσει συζητήσεις, διότι πρόκειται για το γνωστότερο μνημείο της Ιταλίας. Αλλά η αρένα έχει σίγουρα την ικανότητα να συνδυάζει προστασία, συντήρηση και τεχνολογική πρόοδο», τόνισε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Σήμερα _για την ακρίβεια από το 2000 _ υπάρχει μόνον ένα μικρό τμήμα του δαπέδου πάνω από το υπόγειο δίκτυο σηράγγων, όπου περίμεναν, ζώα και μονομάχοι για να εισέλθουν στην αρένα. Το σχέδιο για κάλυψη ολόκληρου του πατώματος βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014, όταν ο αρχαιολόγος Ντανιέλε Μανακόρντα παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα με άρθρο του στο περιοδικό «Archeo».

«Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο θάρρος για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο όραμα», είχε δηλώσει ευθύς εξ αρχής ο Φραντσεσκίνι, που στη συνέχεια φρόντισε για την χρηματοδότηση του φιλόδοξου έργου. Ο σκοπός άλλωστε είναι διπλός. Αφ΄ ενός θα λειτουργήσει προστατευτικά για τα αρχαία που έχουν αποκαλυφθεί και αφ΄ετέρου θα επαναφέρει την αρχική εικόνα του Κολοσσαίου.

Το δάπεδο του Κολοσσαίου σύμφωνα με την πρόταση ανακατασκευής

Όπως αναμένεται λοιπόν, το δάπεδο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023, μάλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τους θεατές, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραστάσεων μονομαχιών (!). Το υπάρχον μικρής έκτασης δάπεδο άλλωστε είχε εγκαινιαστεί με παράσταση της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος». Να σημειωθεί εξάλλου, ότι το Κολοσσαίο είχε δεχθεί μεγάλη αναστήλωση και συντήρηση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, το 2014.

Το Κολοσσαίο στη Ρώμη πριν από τις ανασκαφές των υπόγειων θαλάμων κάτω από την αρένα, περίπου το 1870.

Είναι γνωστό, ότι πριν από την πανδημία το Κολοσσαίο ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, προσελκύοντας 7,6 εκατομμύρια επισκέπτες, το 2019. Η επίσκεψη στο μνημείο επιτράπηκε πάλι από την περασμένη εβδομάδα και ήδη δέχεται 1.260 άτομα την ημέρα. Πολύ κάτω βέβαια από τις 25.000 προ της πανδημίας αλλά, όπως και στην Ελλάδα για τα ελληνικά μνημεία, όλοι ελπίζουν ότι τα νούμερα αυτά θα ανεβούν.

 

Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

You May Also Like

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Αυτοκτόνησε ο πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού «Studio 54» Μαρκ Φλέϊσμαν

O Μαρκ Φλέϊσμαν ανέλαβε την διεύθυνση του «Studio 54» από το 1980 εώς και…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα που μας κυριεύει την ψυχή

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την…