Κολοσσαίο: Ξαναφτιάχνεται η αρένα των μονομάχων

ΒΙΝΤΕΟ  – Κολοσσαίο: Ξαναφτιάχνεται η αρένα των μονομάχων
Το νέο πάτωμα θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου, χημικά επεξεργασμένο και θα διαθέτει πλέγμα από ξύλινες ράγες που θα περιστρέφονται, ώστε να αποκαλύπτονται οι θάλαμοι που βρίσκονται από κάτω. Κόστος, 15 εκατομμύρια ευρώ.  >>>>>

Βρίσκονταν στο κέντρο της αρένας αντιμέτωποι με τα λιοντάρια κι ολόγυρα από πάνω τους το πλήθος αλάλαζε. ( Όχι υπέρ τους). Από τότε έχουν περάσει αιώνες αλλά κάθε ξενάγηση στο Κολοσσαίο περιλαμβάνει και τέτοιες ιστορίες.

Με μία διαφορά. Από τον 19ο αιώνα που άρχισαν οι ανασκαφές, κανείς δεν μπορεί να πατήσει στην αρένα του, καθώς το δάπεδο έχει αφαιρεθεί, ώστε να αποκαλυφθούν οι στοές που βρίσκονται από κάτω. Κάτι, που αναμένεται να αλλάξει σε δύο χρόνια, αφού η αρένα πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να καλυφθεί από αναιρέσιμο δάπεδο.

Οι επισκέπτες έτσι, θα μπορούν πλέον να έχουν την πλήρη αίσθηση, που είχαν και οι μονομάχοι (gladiatores) της Ρώμης, πολεμώντας για τη ζωή τους και προσφέροντας ταυτόχρονα ένα θέαμα στο κοινό, άγριο αλλά απολύτως αποδεκτό ως ένα είδος διασκέδασης.

Το νέο πάτωμα θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου, χημικά επεξεργασμένο και θα διαθέτει πλέγμα από ξύλινες ράγες που θα περιστρέφονται, ώστε να αποκαλύπτονται οι θάλαμοι που βρίσκονται από κάτω. Κόστος, 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το Κολοσσαίο της Ρώμης

Tην είδηση έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι, ανακοινώνοντας και τον νικητή του διαγωνισμού, που ανέλαβε την κατασκευή, μία εταιρεία μηχανικών την Milan Ingegneria. Όπως δήλωσε μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλός της Μασιμιλιάνο Μίλαν αυτή η νέα κατασκευή θα είναι απολύτως αναστρέψιμη. «Σε 30, 50 ή 100 χρόνια θα είναι δυνατή η αποκατάσταση του μνημείου όπως είναι τώρα», όπως λέει ο ίδιος.

 

«Είναι μια παρέμβαση η οποία θα προκαλέσει συζητήσεις, διότι πρόκειται για το γνωστότερο μνημείο της Ιταλίας. Αλλά η αρένα έχει σίγουρα την ικανότητα να συνδυάζει προστασία, συντήρηση και τεχνολογική πρόοδο», τόνισε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Σήμερα _για την ακρίβεια από το 2000 _ υπάρχει μόνον ένα μικρό τμήμα του δαπέδου πάνω από το υπόγειο δίκτυο σηράγγων, όπου περίμεναν, ζώα και μονομάχοι για να εισέλθουν στην αρένα. Το σχέδιο για κάλυψη ολόκληρου του πατώματος βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014, όταν ο αρχαιολόγος Ντανιέλε Μανακόρντα παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα με άρθρο του στο περιοδικό «Archeo».

«Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο θάρρος για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο όραμα», είχε δηλώσει ευθύς εξ αρχής ο Φραντσεσκίνι, που στη συνέχεια φρόντισε για την χρηματοδότηση του φιλόδοξου έργου. Ο σκοπός άλλωστε είναι διπλός. Αφ΄ ενός θα λειτουργήσει προστατευτικά για τα αρχαία που έχουν αποκαλυφθεί και αφ΄ετέρου θα επαναφέρει την αρχική εικόνα του Κολοσσαίου.

Το δάπεδο του Κολοσσαίου σύμφωνα με την πρόταση ανακατασκευής

Όπως αναμένεται λοιπόν, το δάπεδο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023, μάλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τους θεατές, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραστάσεων μονομαχιών (!). Το υπάρχον μικρής έκτασης δάπεδο άλλωστε είχε εγκαινιαστεί με παράσταση της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος». Να σημειωθεί εξάλλου, ότι το Κολοσσαίο είχε δεχθεί μεγάλη αναστήλωση και συντήρηση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, το 2014.

Το Κολοσσαίο στη Ρώμη πριν από τις ανασκαφές των υπόγειων θαλάμων κάτω από την αρένα, περίπου το 1870.

Είναι γνωστό, ότι πριν από την πανδημία το Κολοσσαίο ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, προσελκύοντας 7,6 εκατομμύρια επισκέπτες, το 2019. Η επίσκεψη στο μνημείο επιτράπηκε πάλι από την περασμένη εβδομάδα και ήδη δέχεται 1.260 άτομα την ημέρα. Πολύ κάτω βέβαια από τις 25.000 προ της πανδημίας αλλά, όπως και στην Ελλάδα για τα ελληνικά μνημεία, όλοι ελπίζουν ότι τα νούμερα αυτά θα ανεβούν.

 

Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

You May Also Like

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού

Πάπας Φραγκίσκος: Έπλυνε τα πόδια 12 κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων

Δείτε φωτογραφίες από την Τελετή του Νιπτήρος για τη Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών

Τους έστειλαν.. «αδιάβαστους» στο Masterchef της Ισπανίας

44 άτομα με τροφική δηλητηρίαση από τα πιάτα των διαγωνιζόμενων

Εκλογές στην Τουρκία: Θα αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά η νίκη Ερντογάν;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εγκαταλείψει τον εθνικισμό ως κατευθυντήρια ιδεολογία του

Tέλος εποχής στο Twitter: Mπλε τικ μόνο για όσους πληρώνουν

Από χτες, όσοι δεν πλήρωσαν τη συνδρομή που επέβαλε ο Ελον Μασκ – όσο διάσημοι και αν είναι – έχασαν το πολυπόθητο σήμα.

Εκλογές 2023: Πρώτη η ΝΔ και στους Έλληνες του εξωτερικού – Πώς ψήφισαν

Διαφορές στην κατανομή των ψήφων

Σορός μοναχής παραμένει άθικτη 4 χρόνια μετά τον θάνατό της

«Θαύμα» λένε οι πιστοί- Δεν είναι τόσο σπάνιο απαντά η επιστήμη

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας για Γεωργούλη και Σπυράκη

Άρση ασυλίας για τους δύο ευρωβουλευτές