Κολύμβηση: Συμβάλλει σημαντικά στην σωματική και ψυχική υγεία

Κολύμβηση: Συμβάλλει σημαντικά στην σωματική και ψυχική υγεία

Το κολύμπι προσφέρει φυσικά και ψυχικά οφέλη στον οργανισμό μας και ταυτόχρονα αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα. Κολύμβηση, συμβάλλει σημαντικά στην σωματική και ψυχική υγεία

Τα οφέλη της άσκησης στη σωματική και ψυχική υγεία μας, είναι αμέτρητα. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να συμβάλει σε έναν πιο ποιοτικό ύπνο. Μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το βάρος μας και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση.

Η άσκηση είναι βασικό στοιχείο στη ζωή κάθε ανθρώπου που προσέχει την υγεία του. Είτε ρωτήσεις τον πιο εξειδικευμένο γιατρό, είτε ένα τυχαίο άνθρωπο που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την άθληση, η απάντηση που θα πάρεις είναι η ίδια.

Εκεί που όμως οι απόψεις αρχίζουν να διίστανται, είναι στο ποιο άθλημα είναι το καλύτερο για την ενίσχυση της υγείας. Υπάρχουν άλλωστε εκατοντάδες διαφορετικοί τρόποι εκγύμνασης του σώματος και αδιαμφισβήτητα ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα.

Η κολύμβηση ωστόσο, πέρα από το ότι είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές άθλησης, είναι και από τις πιο… φιλικές προς τον οργανισμό.

Παρουσιάζουμε τους λόγους που η επαφή με το νερό είναι ένα πραγματικό βάλσαμο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Φυσικά οφέλη

Άσκηση για όλο το σώμα

Το πρώτο και κύριο πλεονέκτημα της κολύμβησης είναι πως αποτελεί τρόπο εκγύμνασης για ολόκληρο το σώμα, αφού απαιτεί τη λειτουργία όλων των μυϊκών ομάδων. Έτσι όταν κολυμπάμε, χρησιμοποιούμε όλους τους μύες του σώματός μας και αυτό φέρνει καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης.

Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε πως με την εναλλαγή των ασκήσεων στο νερό διαφοροποιούνται και οι μύες που ενεργοποιούνται, κάτι που συντελεί σε μεγάλο βαθμό και στην ελαστικότητα των αρθρώσεων.

Αερόβια άσκηση

Το κολύμπι αποτελεί αερόβια άσκηση, η οποία αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και τους κτύπους της καρδιάς, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως:

• μείωση της πίεσης
• ενδυνάμωση της καρδιάς
• βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και αντοχής
• βελτίωση του καρδιαγγειακού και καρδιαναπνευστικού συστήματος
• μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα
• γενική υγεία και ευεξία

Το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα δημοφιλής, ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, ιδανική για κάθε ηλικία, που χαρίζει ευεξία, τονώνει το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθά να χαθούν τα περιττά κιλά.

Με την κολύμβηση, το σώμα υποστηρίζεται από το νερό και έτσι δεν καταπονούνται υπερβολικά οι μύες και οι αρθρώσεις. Ασκούνται όλες οι μυϊκές ομάδες, όπως οι ώμοι, η πλάτη, οι κοιλιακοί, τα πόδια και οι γλουτοί, ενώ λόγω της αντίστασης του νερού στην κίνηση, αυξάνεται και η δύναμη του σώματος.

Άσκηση low-impact – Ήπια άσκηση

Η άνωση του νερού ενεργεί προστατευτικά για το σώμα, αφαιρώντας κάθε υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις των οστών και τους μυς. Το σώμα δεν τραντάζεται και δεν καταπονείται.

Πρόκειται για μια από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης, ιδανική για άτομα που πάσχουν από πόνους στις αρθρώσεις.

Γι’ αυτό το λόγο οι κραδασμοί και η ένταση της άσκησης μειώνονται αισθητά. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν την κολύμβηση έναν απ’ τους καλύτερους τρόπους άσκησης με χαμηλή επιβάρυνση, κατάλληλο ακόμα και για άτομα που δεν επιτρέπεται να αθληθούν με άλλους τρόπους, όπως:

• Ηλικιωμένοι
• Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
• Αθλητές με τραυματισμούς
Υπέρβαροι
• Άτομα με κινητικά προβλήματα

Ακόμη, όσο η αντίσταση του νερού αυξάνεται ανάλογα με την ταχύτητα, ο κάθε κολυμβητής μπορεί να αυξομειώσει την ένταση της άσκησής του ανά πάσα στιγμή.

Η κολύμβηση συνιστάται από τους ειδικούς ως μέσο πρόληψης και θεραπείας πολλών ασθενειών. Η “φύση” του αθλήματος και ο χώρος διεξαγωγής του, το καθιστά ιδανικό για ανθρώπους με άσθμα (λόγω του υγρού κλίματος).

Πολλοί αθλητές κατά την περίοδο αποθεραπείας από τραυματισμό προπονούνται στην πισίνα (λόγω της άνωσης και της μειωμένης επιβάρυνσης στις αρθρώσεις). Άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) προτιμούν την κολύμβηση (λόγω της άνωσης και της ελευθερίας των κινήσεων).

Χρησιμοποιείται επίσης από φυσιοθεραπευτές, για την αποκατάσταση ατόμων που είχαν κάποιο ατύχημα ή υποβλήθησαν σε μια χειρουργική επέμβαση.

Αυξημένη ευκαμψία και ελαστικότητα

Πολλές φορές παρατηρούμε γυμνασμένους ανθρώπους να έχουν χάσει κάθε στοιχείο ελαστικότητας πάνω τους. Ειδικά οι ασκήσεις με βάρη, παρόλο που ενισχύουν σημαντικά τη μυική δύναμη, κατά κάποιο τρόπο «πετρώνουν» το σώμα.

Αντίθετα, η κολύμβηση βοηθά τις αρθρώσεις να χαλαρώσουν και με αυτό το τρόπο κάνει πιο ελαστικό το σώμα. Το τέντωμα των μυών είναι επίσης πολύ σημαντικό και επηρεάζει θετικά την ευελιξία.

Το κολύμπι και η άσκηση στο νερό, όταν συνοδεύονται από καλό στρέτσινγκ, μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ευλυγισία του ατόμου. Η ομαλότητα των κινήσεων βοηθά στο να μακραίνουν και να τεντώνουν οι μύες -αντί να γίνονται ογκώδεις- κάνοντάς τους να φαίνονται τονωμένοι, υγιείς και δυνατοί.

Αυξημένη μυική τόνωση και δύναμη

Σε σύγκριση με άλλες ασκήσεις εκγύμνασης, η κολύμβηση προσφέρει στον οργανισμό παραπάνω μυική δύναμη αλλά και μυική τόνωση. Αυτό εξηγείται πολύ απλά από το γεγονός ότι το νερό είναι δώδεκα φορές πιο πυκνό από τον αέρα.

Έτσι, ο οργανισμός συνηθίζει σε πιο απαιτητικούς ρυθμούς και πέρα από το ότι γυμνάζεται εντονότερα, ασφαλίζεται από τους μικροτραυματισμούς που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να πάθει.

Μυϊκή ενδυνάμωση: Η κολύμβηση απαιτεί από τους μυς όλου του σώματος να συντονιστούν την ίδια στιγμή. Το νερό δημιουργεί περισσότερη αντίσταση από τον αέρα κι έτσι πρέπει να προσπαθούμε πιο σκληρά, με αποτέλεσμα οι μυες μας να δυναμώνουν περισσότερο.

Ανακούφιση πόνων

Μεταξύ των πολλών ειδών άθλησης, το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ανακούφισης πόνων που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως:

1. Προβλήματα και πόνο στη μέση: Σε αυτήν την περίπτωση προτείνεται ιδανικά το ύπτιο, που βοηθάει στη βελτίωση της στάσης του σώματος και δυναμώνει τις μυϊκές ομάδες της μέσης και της πλάτης.

2. Αρθρίτιδα: Η κολύμβηση βοηθάει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, λόγω της υποστήριξης και της χαμηλής αντίστασης του νερού.

Η βοήθεια στη καρδιακή υγεία

Έρευνες αποδεικνύουν πως οι κολυμβητές έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κάποια καρδιακή νόσο. Ο ρυθμός που χρειάζεται στη διαδικασία της κολύμβησης, δίνει σημαντικές βοήθειες στη καρδιακή υγεία.

Η κολύμβηση αποτελεί αερόβια άσκηση, διότι ακόμα και λίγη ώρα άσκησης, μπορεί να είναι πολύ απαιτητική. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνει το ρυθμό καρδιάς σε ανάπαυση, αυξάνει την καρδιακή ενέργεια.

Όταν έχετε καλή αερόβια φυσική κατάσταση, το σώμα σας χρησιμοποιεί το οξυγόνο για τη διατήρηση της κυκλοφορίας, πιο αποτελεσματικά.

Το κολύμπι βοηθά τη καρδιά να αντλεί αποτελεσματικότερα το αίμα, πράγμα που οδηγεί στη καλύτερη ροή του.
Δείτε ακόμη: Καρδιαγγειακό, Προστατεύουμε το σύστημα που μας Διατηρεί στη Ζωή

Απώλεια και έλεγχος βάρους

Η κολύμβηση θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την απώλεια βάρους, αλλά και για τον έλεγχο αυτού. Βέβαια, οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της εξάσκησης είναι ανάλογες με την ένταση που κολυμπάμε.

Σε σχέση όμως με άλλες αερόβιες ασκήσεις, το κολύμπι είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους, καθώς καίει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού βοηθούν επίσης την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και το μεταβολισμό. Επειδή ο μεταβολισμός επιταχύνεται (ακόμη και μετά την έξοδό από το νερό), τα αποθεματικά λίπους καίγονται ταχύτερα από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, χρειάζονται δύο ή τρεις φορές ανά εβδομάδα, διάρκειας τουλάχιστον μισής ώρας, για να μπορέσουμε να δούμε εμφανή αποτελέσματα. Είναι βασικό να θυμόμαστε πως πρέπει να κολυμπάμε με σταθερό ρυθμό, χωρίς να διακόπτουμε σε τακτικά διαστήματα την άσκησή μας.
Δείτε ακόμη: Απώλεια Βάρους και Μεταβολισμός. Η αλήθεια που δεν ακούσατε ποτέ!

Η καταπολέμηση του άσθματος

Συνήθως όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα άσθματος, έχουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ο ξηρός αέρας ενός γυμναστηρίου δεν βοηθά καθόλου τους ασθματικούς.

Αντίθετα, το υδάτινο περιβάλλον είναι ιδανικό για όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, αφού μπορεί ακόμα και να τα καταπολεμήσει.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Respirology, όταν μια ομάδα παιδιών ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης έξι εβδομάδων, είδαν βελτίωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άσθματος, το ροχαλητό και την αναπνοή.
Δείτε και Άσθμα: Μια σοβαρή χρόνια νόσος και πως αντιμετωπίζεται φυσικά

Μειώνει τη χοληστερίνη

Η προπόνηση εντός πισίνας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη σωστή ρύθμιση της χοληστερίνης στο σώμα. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη στον οργανισμό, αλλά σε ισορροπημένα επίπεδα.

Δεν είναι όμως τόσο εύκολο να ρυθμίσουμε κατάλληλα τα επίπεδα ώστε να έχουμε μόνο την απαραίτητη «καλή» χοληστερίνη.

Το κολύμπι μπορεί να κρατά σε σταθερό βαθμό το επίπεδο της «καλής» χοληστερίνης ενώ παράλληλα μειώνει αρκετά την ύπαρξη της «κακής».
Δείτε και Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

Μειωμένη πιθανότητα για διαβήτη

Η αερόβια άσκηση αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα ενάντια στο διαβήτη. Σε μια μελέτη, οι άνδρες μείωσαν τον κίνδυνο του διαβήτη κατά 6% για κάθε 500 θερμίδες που έκαιγαν κάνοντας κάποια αερόβια άσκηση.

Με μόλις τριάντα λεπτά πρόσθιο κολύμπι τρεις φορές την εβδομάδα, μπορείτε να κάψετε 900 θερμίδες – μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 κατά 10%.

Μελέτη που επικεντρώθηκε στις γυναίκες έδωσε επίσης τα ίδια οφέλη: Η έντονη άσκηση έστω μόνο μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 κατά 16% σε σχέση με τις αδρανείς γυναίκες
Θυμηθείτε, πως πολλοί ενδέχεται να είμαστε σε προδιαβιτικό στάδιο και να μην το ξέρουμε καν: Μήπως έχω διαβήτη; Συμπτώματα και απαραίτητες εξετάσεις

Αυξάνει τις πιθανότητες για επιμήκυνση της ζωής

Μπορεί να μην είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η κολύμβηση βοηθά στην επιμήκυνση της ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας έκαναν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 40.547 άνδρες, ηλικίας 20 έως 90 ετών.

Το συμπέρασμα που έβγαλαν ήταν πως όσοι κολυμπούσαν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κατά μέσο όρο, από τους δρομείς, τους περιπατητές και τους άνδρες που δεν ασκούνταν καθόλου. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν ότι τα ίδια οφέλη ισχύουν και για το γυναικείο φύλο.

Δείτε Τελομερή: Ο πιο Ακριβής Δείκτης Νεότητας και Μακροζωίας
και Συνένζυμο CoQ10: Ισχυρότατος παράγοντας υγιείας και μακροζωίας
Εξάλλου γνωρίζουμε Πως η καθιστική ζωή επισπεύδει τη γήρανση

Ψυχικά οφέλη

Καταργεί το φόβο του νερού

Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται πολύ το νερό. Ο φόβος αυτός πρέπει να εξαλειφθεί σε νεαρή ηλικία, αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί σε φοβία, σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η κολύμβηση θα πρέπει να μπει στη ζωή του παιδιού σε μικρή ηλικία, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του παιδιού προς το νερό.

Η κολύμβηση, εκτός από άσκηση, είναι ένας τρόπος για να σκεφτείς και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Τη στιγμή που κολυμπάς μπορείς να συλλογίζεσαι και να ονειρεύεσαι. Σου προσφέρεται ένα αίσθημα γαλήνης και ελευθερίας το οποίο δε μπορείς να συναντήσεις πουθενά αλλού.

Καταπολεμά το άγχος και προσφέρει θετική ενέργεια

Η κολύμβηση βοηθάει στη ρύθμιση της αναπνοής και επιτρέπει σε περισσότερο οξυγόνο να ρέει στους μύς. Επίσης κάνει ένα είδος μασάζ στους μυς και ανακουφίζει από το άγχος. Όταν κολυμπάμε σε ζεστό νερό, δημιουργείται ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας. Είναι, επίσης, μια δραστηριότητα που μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό.

Τα ευχάριστα συναισθήματα που νιώθουμε αρκετές φορές οφείλονται στην αύξηση των ενδορφινών. Η κολύμβηση είναι το άθλημα που αυξάνει τις ενδορφίνες παραπάνω από κάθε άλλο.

Παράλληλα, η χαλάρωση που προσφέρει το νερό στους μύες, προσφέρει στον οργανισμό αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά τις γιόγκα.

Εκτός από τα… «μεταφυσικά» οφέλη της κολύμβησης, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αλλάξει πραγματικά τον εγκέφαλο προς το καλύτερο μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως νευρογέννεση του ιπποκάμπου, στην οποία ο εγκέφαλος αντικαθιστά τα κύτταρα που χάνονται από το άγχος.

Κοινωνικοποιεί

Το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναναστρεφόμαστε με άλλους και να κάνουμε καινούργιους φίλους, συνδυάζοντας την άσκηση με την κοινωνική δραστηριότητα.

Η επαφή με το νερό σου εξασφαλίζει μεγάλη εξοικείωση με το υγρό στοιχείο, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι άνετα και φιλικά σε ένα περιβάλλον ξένο για τους πιο πολλούς ανθρώπους.

Ας δούμε ακόμη: Η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική με πολλά φάρμακα

Περπάτημα: Τα πολύτιμα οφέλη του σε υγεία και ψυχολογία

Η συστηματική ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου

Είδη καρκίνου που μπορείτε να αποφύγετε με την άσκηση

Πως επηρεάζει η άσκηση χοληστερίνη, πίεση & καρδιαγγειακό σύστημα

Στοιχεία από:
holmesplace.gr
www.swimstars.gr
www.iefimerida.gr
www.clickatlife.gr

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

Μην κόψεις ποτέ το σημείο: Το ένα και μοvαδικό πράγμα που πpέπει να κάvεις αν σε τσιμπήσει φίδι το καλοκαίρι

Φίδι και καλοκαίρι πάνε μαζί, για αυτό παρακάτω υπάρχουν οδηγίες για τις…

Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μας

Table of Contents Hide Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μαςΟφέλη από…

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε