Κοντά στους παραγωγούς των οποίων οι δενδρώδεις καλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό των τελευταίων βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης

 

Άμεσα μέτρα στήριξης για τους Παραγωγούς διεκδικεί η Περιφερειακή Αρχή

 

Τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που επλήγησαν από τον παγετό των τελευταίων ημερών, επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Συναντήθηκαν με παραγωγούς προκειμένου να διαπιστώσουνε από κοντά το μέγεθος της ζημίας σε οπωρώνες με ροδακινιές, μηλιές, κερασιές, αμυγδαλιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τα ξημερώματα Παρασκευής 8, Σάββατου 9 και Κυριακής 11 Απριλίου σε όλη την Δυτική Μακεδονία, προξένησαν σοβαρότατες ζημιές στις καλλιέργειες αυτές, τόσο στην Καστοριά, την Εορδαία, την περιοχή του Αμυνταίου, των Σερβίων και του Βελβεντού, όπου εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καλλιεργειών, όσο και στα Γρεβενά, τη Δεσκάτη, την περιοχή των Καμβουνίων, της Κοζάνης και του Βοΐου όπου αναπτύσσονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια οι δενδρώδεις φυτείες, διαμορφώνοντας μια απελπιστική κατάσταση.

Ο παγετός που έπιασε τις καλλιέργειες στην έναρξη και την πλήρη ανθοφορία, προξένησε ζημιές που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αγγίζουν το 100%.

Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων επισκέψεών του, ο κ. Κασαπίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Δημάρχους των περιοχών και συναντήθηκε με εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων και των Συνεταιρισμών, με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά την κατάσταση και τα προβλήματα που προκύπτουν.

 

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη  το βράδυ της Κυριακής με τους Βουλευτές της συμπολίτευσης, τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης  και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για τους ΤΟΕΒ, για να τους ενημερώσει και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις.

Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να διερευνηθούν τόσο η κήρυξη των Δήμων και της Περιφέρειας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όσο και να διεκδικηθούν σε συνεργασία με τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους τους, τα εξής:

α. Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς

β. Προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων

γ. Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις

δ. Στήριξη των Οργανώσεων

Από τις πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του κ. Κασαπίδη, οι ζημίες καλύπτουν μία έκταση δενδρωδών καλλιεργειών που ξεπερνά τα 40.000 στρέμματα με εκτιμώμενη συνολική παραγωγή που ξεπερνά τους 120.000 τόνους φρούτων από  καλλιέργειες που δεν εντάσσονται σε κανένα καθεστώς επιδοτήσεων.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης θα μεταβεί στην Αθήνα για να θέσει ο ίδιος προσωπικά μαζί με τους Βουλευτές, το θέμα της ζημιάς και των αποζημιώσεων στους αρμόδιους Υπουργούς καθώς και τη συνολική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με την πανδημία, την απολιγνιτοποίηση και την κρίση στην γούνα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.You May Also Like

Έκρυβε δεκάδες αρχαία νομίσματα σε σπίτι στην Καστοριά

Καστοριά: Ο 55χρονος συνελήφθη, αλλά δεν αποκάλυψε πώς βρέθηκαν στην κατοχή του τα πολύτιμα νομίσματα

Στο Γηροκομείο Καστοριάς η Μαρία Αντωνίου

”Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα στα υπέροχα άτομα της τρίτης ηλικίας και σε όλο το προσωπικό του Γηροκομείου Καστοριάς”

Έρχεται το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Με επιδότηση έως 85% και έως 50.000 ευρώ για αναβάθμιση ακινήτου -Οι ημερομηνίες (και για τη Δ. Μακεδονία)

Έρχεται το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Με επιδότηση έως 85% και έως 50.000 ευρώ για…

Γρεβενά: Ο δήμαρχος Δεσκάτης έκανε τον οδηγό ασθενοφόρου προκειμένου να μεταφερθεί τραυματίας από τροχαίο στο νοσοκομείο

Ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Καραστέργιος δεν χρειάστηκε να κάνει δεύτερες σκέψεις όταν…

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Αθλιότητα της ΝΔ για τη δίκαιη μετάβαση. Πήραν τις αποφάσεις και μετά μας κάλεσαν προσχηματικά να κάνουμε προτάσεις

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: Αθλιότητα της ΝΔ για τη δίκαιη μετάβαση. Πήραν τις…

Με 10 θέματα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

  Με 10 θέματα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Η Καστοριά έστειλε το μήνυμά της για το ασφαλιστικό

Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες κάτοικοι του Νομού Καστοριάς, στην μεγαλύτερη ίσως απεργιακή…

Με όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό συνεχίζεται ασταμάτητα το έργο των υπηρεσιών καθαριότητας και καθημερινότητας του Δήμου Καστοριάς

  Με όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό συνεχίζεται ασταμάτητα το…