Κοροναϊός : Ετοιμάζεται για αυστηρά μέτρα τώρα η Σουηδία

«Αφήσαμε την φωτιά να καίει»: Αυξάνονται οι θάνατοι από κορoναϊό στη Σουηδία, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει στάση.

Έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή, η Σουηδία αλλάζει τη στάση της και την απραξία της απέναντι στον κοροναϊό, με την κυβέρνηση να προωθεί σταδιακά μέτρα και τον πρωθυπουργό της χώρας να προειδοποιεί για πολλούς νεκρούς.

Το Σάββατο, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν (Stefan Löfven) παραδέχτηκε ότι παρόλο που ο ρυθμός εξάπλωσης είναι πιο αργός από άλλες χώρες, αυτό δεν σημαίνει πως θα χαθούν λιγότερες ζωές.

«Θα έχουμε περισσότερους σοβαρά ασθενείς που θα χρειάζονται εντατική φροντίδα και σημαντικά περισσότερους θανάτους», δήλωσε στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Θα έχουμε χιλιάδες θανάτους. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας επιχείρησε να μετριάσει επικοινωνιακά τις διαφορές με άλλες χώρες, υποστηρίζοντας πως όλοι μοιράζονται τον κοινό στόχο για μείωση του φόρτου στα συστήματα υγείας μέσω της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να δραματοποιούμε τις διαφορές. Το κάνουμε με κάπως διαφορετικό τρόπο. Μερικές φορές αυτό γίνεται γιατί είμαστε σε διαφορετικές φάσεις (σ.σ της πανδημίας)».

Τώρα ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα…

Σταδιακά, η Σουηδία αυστηροποιεί το πλαίσιο που ωστόσο παραμένει πολύ χαλαρό συγκριτικά με δεκάδες άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας προετοιμάζει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα της επιτρέψει να πάρει «ακραία μέτρα» για να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό.

Ανάμεσα στους πιθανούς περιορισμούς είναι το μικρότερο όριο στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Από τα τέλη Μαρτίου, το ανώτατο όριο των συγκεντρώσεων μειώθηκε αρχικά στα 499 άτομα και μετά στα 49.

Όμως, έχουν κλείσει μόνο τα λύκεια όπου πήγαιναν μαθητές άνω των 16 ετών και κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Στοκχόλμη, ένα πρόχειρο νοσοκομείο στήνεται σε κλειστό συνεδριακό κέντρο για να καλύψει μελλοντικές ανάγκες. Αρχικά θα διαθέτει 140 κρεβάτια με απώτερο στόχο τα 600.

Αντί για υποχρεωτικά μέτρα, ο Λόφβεν ζήτησε από τους Σουηδούς να επιδείξουν κοινωνική υπευθυνότητα, ζητώντας από όλους να αποφύγουν όσα ταξίδια δεν είναι απαραίτητα.

Προαιρετική παραμένει και η εργασία από το σπίτι ή η παραμονή σε αυτό, ακόμα και για όσους πολίτες άνω των 70 ετών αισθάνονται άρρωστοι.

Κάποια πολιτιστικά ιδρύματα όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το μεγαλύτερο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μουσείο Abba έχουν κλείσει, αλλά με δική τους πρωτοβουλία.

Προς το παρόν, η προσέγγιση της κυβέρνησης χαίρει της έγκρισης των ψηφοφόρων που σε ποσοστό 44% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον Λόφβεν. Έναν μήνα νωρίτερα ο πρωθυπουργός συγκέντρωνε την εμπιστοσύνη του 26%.

Τα στοιχεία μιλούν

Χιλιάδες επιστήμονες στη χώρα προειδοποιούν ότι η εξαιρετικά ήπια προσέγγιση ως τώρα, θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα την Σουηδία από τα γειτονικά κράτη που έλαβαν μέτρα.

Την Κυριακή, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 8% σε μία ημέρα.

Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων από Covid-19 ανέβηκε στους 401 στη Σουηδία, που μετρά ήδη περισσότερους νεκρούς από τη Δανία (179), τη Νορβηγία (71) και τη Φινλανδία (18) μαζί.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, που στη Σουηδία σκαρφάλωσαν στους 37, ενώ στην Δανία είναι 28, στη Νορβηγία 12 και στην Φινλανδία 4,5.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ανησυχία για τους πιο ηλικιωμένους της χώρας, αφού πάνω από το 33% των δήμων της χώρας έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομεία, όπου το προσωπικό εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. Συνολικά το ένα τρίτο των γηροκομείων έχει ήδη καταγεγραμμένα περιστατικά Covid-19.

Η ζωή συνεχίζεται σχεδόν κανονικά

Η Δανία και η Νορβηγία είναι μεταξύ των κρατών που έχουν εφαρμόσει σκληρές καραντίνες, κλείνοντας σύνορα και σχολεία, ενώ η Φινλανδία έχει απομονώσει την αστική περιοχή γύρω από το Ελσίνκι.

Όμως οι Σουηδοί συνεχίζουν να ψωνίζουν μαζικά σε καταστήματα, να τρώνε σε εστιατόρια και να στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Παραμένει ασαφές το κατά πόσο οι πολίτες σέβονται και ακολουθούν τις «ευγενικές παραινέσεις» της κυβέρνησης.

Ανάλυση από δεδομένα κινητών τηλεφώνων δείχνουν μια κατακόρυφη μείωση στην κυκλοφορία σε δημόσιους χώρους άλλων κρατών, αλλά στην Σουηδία δεν έχει αλλάξει κάτι.

Υπεραμύνεται της πολιτικής του ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος για την διαχείριση της κρίσης, Άντερς Τέγκνελ, εξακολουθεί να υπεραμύνεται της στρατηγικής της χώρας, υποστηρίζοντας πως στόχος είναι η εξασφάλιση μιας αργής εξάπλωσης της νόσου, ώστε το σύστημα υγείας να μην υπερφορτωθεί.

Τόνισε δε πως είναι σημαντικό για ένα μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία.

Παρ’ όλα αυτά αρνήθηκε ότι επιχειρεί να πετύχει μια γρήγορη «ανοσία της αγέλης», στρατηγική που είχε υιοθετηθεί αρχικά από την Βρετανία και την Ολλανδία, πριν η ταχύτατη αύξηση των θανάτων αναγκάσει και τα δύο αυτά κράτη να αλλάξουν πολιτική και να επιβάλουν αυστηρά μέτρα.

Ο Τέγκνελ θεωρεί πως οι μαζικές καραντίνες δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική για μεγάλες περιόδους.

«Είναι σημαντικό να έχουμε μία πολιτική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Το να κλειδώνουμε ανθρώπους στα σπίτια τους δεν θα δουλέψει σε βάθος χρόνου. Αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι θα βγουν έτσι κι αλλιώς», πρόσθεσε ο Τέγκνελ, που παραδέχτηκε μεν ότι η καμπύλη της μόλυνσης στην χώρα άρχισε να γίνεται λίγο πιο απότομη, επιμένοντας ωστόσο ότι παραμένει για την ώρα σχετικά επίπεδη.

Σφοδρά πυρά για τη στάση της Σουηδίας

Η μέχρι τώρα στάση έχει δεχτεί σφοδρά πυρά από αναρίθμητους ειδικούς υγείας στην χώρα. Πάνω από 2.300 γιατροί, ερευνητές και καθηγητές υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ, Χένρικ Χέλντι.

«Πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση. Δεν θα μπορούμε να μπούμε σε μία φάση απόλυτου χάους. Κανείς δεν έχει δοκιμάσει αυτή την στρατηγική, γιατί λοιπόν θα πρέπει να γίνουμε εμείς οι πρώτοι, χωρίς συγκατάθεση;» αναρωτιέται η καθηγήτρια Σεσλίλια Σόντερμπεργκ – Νοκλέρ, ερευνήτρια της ιικής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να αποδεχτεί τα επιστημονικά δεδομένα που τους παρουσιάζονται. Εμπιστεύονται την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τυφλά, αλλά τα δεδομένα που έχουν εκεί είναι λειψά, σχεδόν ντροπιαστικά. Βλέπουμε σημάδια ενός ρυθμού διπλασιασμού που είναι ψηλότερος από την Ιταλία. Η Στοκχόλμη σύντομα θα αντιμετωπίσει έλλειψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τότε θα είναι πολύ αργά για να δράσουν».

Ο Στέφαν Χάνσον, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες προειδοποιεί πως στην Στοκχόλμη η κατάσταση γίνεται γρήγορα κρίσιμη.

«Υπάρχει πραγματικό ρίσκο τώρα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν τόσο πολύ που τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η επιλογή για τις θεραπείες ήδη αρχίζει να γίνεται με κριτήριο την ηλικία των ασθενών».

Ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση στην «μπερδεμένη και ασαφή πολιτική, χωρίς καθαρούς στόχους» πέρα από την προστασία των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών και κάποια ήπια μέτρα για αποστάσεις ασφαλείας.

Ο Στεν Λίναρσον, καθηγητής στο Ινστιτούτο Karolinska ανησυχεί και από την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για το σκεπτικό της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Ο ίδιος το παρομοιάζει με φωτιά στην κουζίνα ενός σπιτιού, που την αφήνουν να καίει ενώ σκοπεύουν να την σβήσουν αργότερα. «Ο κίνδυνος φυσικά είναι να καεί ολόκληρο το σπίτι».

in.gr

You May Also Like

Σκηνές βίας μετά τον τελικό του Euro – Άγγλοι χούλιγκανς έστησαν ενέδρες σε Ιταλούς

Απίστευτες εικόνες βίας στον περιβάλλοντα χώρο του Γουέμπλεϊ είχαμε μετά τη λήξη…

Ο ΙΣΑ απέστειλε 75.000 μάσκες και 75.000 γάντια, σε 1500 ιατρεία της Αθήνας, προκειμένου να μείνουν ανοιχτές οι ιδιωτικές δομές της ΠΦΥ

Ο ΙΣΑ απέστειλε 75.000 μάσκες και 75.000 γάντια, σε 1500 ιατρεία της…

Δρομέας έγινε viral για την επιμονή της – Τερμάτισε τελευταία, υπό καταρρακτώδη βροχή

Τη συγκινητική προσπάθειά της σχολίασε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Χου Σεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα δώσει πριμ 10.000 δολαρίων στη δρομέα.

Η 18χρονη Αφγανή που υπέστη ακρωτηριασμό από τον σύζυγό της και έγινε σύμβολο

Μια Αφγανή γυναίκα, ο κακοποιητικός σύζυγος της οποίας της είχε κόψει τα…

Η ημερήσια αναφορά για τον κορωνοϊό COVID-19 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Η ημερήσια αναφορά για τον κορωνοϊό COVID-19 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,…

Ηλίας Μόσιαλος: Πόσον καιρό μετά τον εμβολιασμό είμαστε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό Αυτό που έχει εγκριθεί από τις βρετανικές αρχές και αναμένεται επίσης να ισχύει στην Ευρώπη είναι το πρόγραμμα των δύο δόσεων.

Ηλίας Μόσιαλος: Πόσον καιρό μετά τον εμβολιασμό είμαστε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Βαρκελώνη – Η «Sagrada Familia» ολοκληρώθηκε μετά από ενάμιση αιώνα

Βαρκελώνη – Η «Sagrada Familia» ολοκληρώθηκε μετά από ενάμιση αιώνα

Άλεκ Μπάλντουιν: Το τραγικό περιστατικό που θύμισε τον θάνατο του Μπράντον Λι στα γυρίσματα του «Crow»

Η περίπτωση καρμπόν με τον γιο του Μπρους Λι να σκοτώνεται από…

Ισραήλ: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Ισραήλ: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας