Τα μέτρα βάσει των οποίων θα γίνει σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα μετά την εμφανή αποκλιμάκωση των τιμών όλων των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών

H οφθαλµοφανής αποκλιµάκωση των τιµών όλων των σκληρών επιδηµιολογικών δεικτών έχει ήδη οδηγήσει στη διαδικασία της σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα της καθηµερινότητας. Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή τα ξηµερώµατα καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση της µάσκας στους εξωτερικούς χώρους και παραµένει µόνο η σύσταση για χρήση της στα σηµεία των εξωτερικών χώρων στα οποία υπάρχει συνωστισµός, καθώς και από τους ανοσοκατεσταλµένους ασθενείς και τους ανεµβολίαστους πολίτες στους εξωτερικούς χώρους. Το µέτρο εισηγήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη η Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων και το ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Βεβαίως, συνεχίζεται κανονικά η επιδηµιολογική επιτήρηση του νέου κοροναϊού, ο οποίος θα συνεχίσει την ενδηµική του παρουσία.

Αν και η µετάλλαξη «Όµικρον» δείχνει ότι οδηγούµαστε προς τη σταθεροποίηση της επιδηµιολογικής κατάστασης, στη χώρα µας και διεθνώς, δεν είµαστε στο τέλος της ιστορίας του νέου κοροναϊού, αλλά της λεγόµενης «επείγουσας φάσης» της πανδηµίας, µε την επόµενη προτεραιότητα να είναι το «πλάνο ελευθερίας». Με περισσότερους από 20 εκατ. εµβολιασµούς στη χώρα µας, λοιπόν, κανείς δεν µπορεί να κάνει λόγο περί δήθεν «στρατηγικής ανοσίας της αγέλης». Εκείνο το οποίο µπορεί κανείς, σε κάθε περίπτωση, να σηµειώσει είναι ότι όλοι οι ειδικοί επιστήµονες κάνουν διεθνώς λόγο για «συµβίωση µε τον νέο κοροναϊό», όπως ακριβώς συνοικούµε µε όλους τους προηγούµενους κοροναϊούς.

5_2

Η σταδιακή, αλλά πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα σηµαίνει ότι ακόµα και εκείνοι που θα αποτελούν κρούσµατα του νέου κοροναϊού θα µπορούν να συνεχίσουν την καθηµερινότητά τους, και µάλιστα χωρίς περιορισµούς. Ταυτόχρονα, δεν θα χορηγούνται, πλέον, δωρεάν διαγνωστικά τεστ, παρά, ενδεχοµένως, µόνο σε πολίτες ηλικίας άνω των 75 ετών. Επίσης, οι µαθητές θα µπορούν να παρακολουθούν τα µαθήµατα στο σχολείο χωρίς να υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδοµάδα.

Από την πλευρά, της, η Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας αναµένεται να έχει εξετάσει µέχρι το τέλος του Μαρτίου εκατοντάδες αιτήµατα και ερωτήµατα σχετικά µε τη λειτουργία του λιανεµπορίου, τις µετακινήσεις και τα ταξίδια, καθώς και τα θέµατα του τουρισµού, µε στόχο την άρση όλων των περιοριστικών µέτρων για τους πλήρως εµβολιασµένους πολίτες, άρση η οποία θα έχει ολοκληρωθεί στα µέσα του ερχόµενου Απριλίου, µε το «καλό Πάσχα στο χωριό» να αποτελεί µια σχεδόν βέβαιη προοπτική, και µάλιστα χωρίς την υποχρεωτική χρήση µάσκας.

Χωρίς περιορισµούς θα κινούνται ακόµα και αυτοί που θα αποτελούν κρούσµατα του νέου κοροναϊού, ενώ δεν θα χορηγούνται πλέον δωρεάν διαγνωστικά τεστ

Σύµφωνα µε γνώστες του θέµατος, πάντως, οι συστάσεις προς το κοινό θα είναι παρόµοιες µε αυτές που δίνονται για την εποχική γρίπη. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί, βεβαίως, στο ζήτηµα της προσωπικής ευθύνης και της ευθυκρισίας των πολιτών όσον αφορά τόσο τη δική τους προστασία όσο και του κοινωνικού περιβάλλοντός τους.

Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι τους 20 εκατοµµύρια εµβολιασµούς ξεπέρασε εντός της προπερασµένης εβδοµάδας η χώρα µας δύο χρόνια µετά την έναρξη της πανδηµίας, µε περισσότερο από το 76% του γενικού πληθυσµού να έχει ήδη λάβει τουλάχιστον µία δόσηπερισσότερο από το 73% του γενικού πληθυσµού να έχει ήδη ολοκληρώσει τον εµβολιασµό του και 92% των δικαιούχων ενισχυτικής δόσης του εµβολίου να την έχουν ήδη λάβει.

6_2

 

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα: «Γρίφος» η θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα – Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος

Table of Contents Hide Οι αυξήσεις στο πετρέλαιοΑδιέξοδο στο φυσικό αέριοΑσύμφορη η…