Κορονοϊός: Γιατί δεν είναι η πιο σοβαρή πανδημία που έζησε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα

O Covid -19 δεν ειναι η πρώτη πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα. Η Ισπανική γρίπη και η µαύρη πανώλη είναι μόνο μερικές από τις πιο σοβαρές πανδημίες που έζησαν οι πρόγονοί μας.

Ποιες είναι οι διαφορές και ποια τα κοινά στοιχεία των παλαιότερων αλλά πιο… σύγχρονων πανδημιών με αυτή που βιώνουμε σήμερα; Τι μπορούμε να κρατήσουμε από αυτές ως μάθημα.

ΗΙV: 1980 μέχρι σήμερα

Παρόλο που οι Δυτικές χώρες έχουν όλα τα μέσα για τη θεραπεία, την πρόληψη, τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση του HIV, του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προκαλεί το AIDS, από το 1980 μέχρι σήμερα αυτός ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει.

Πάνω από 32 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το 2018 υπολογίζεται ότι 37.9 χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν με τον HIV.Παρόλο που, ο HIV οφείλεται σε ιό, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο πανδημίες. Η πρώτη είναι ο τρόπος μετάδοσης.

Αντίθετα με τον SARS-CoV-2 που προκαλεί τον COVID-19, ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Επίσης, ο COVID-19 μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες έφτασε σε κάθε ήπειρο της Γής εκτός από την Ανταρκτική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες είχαν μάλλον κάποιου είδους ανοσία καθώς η γρίπη αυτή ή κάποιο στέλεχος αυτής, είχε επηρεάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάποιες δεκαετίες νωρίτερα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι περίπου το 80% των νεκρών επρόκειτο για νεαρά άτομα. (Κάτω των 65 ετών).

Αντίθετα, ο SARS-CoV-2 μάλλον δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να περάσουν τη νόσο ακόμα πιο βαριά. Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ποια ηλικιακή ομάδα είναι εκείνη που έχει ένα μικρό ποσοστό ανοσίας στον κορονοϊό.

Επίσης, το επίπεδο θνησιμότητας της γρίπης είναι γύρω στο 0.02%, πολύ πιο χαμηλό από εκείνο του Covid -19. Επιπλέον, η γρίπη των χοίρων δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο ο Covid-19.

Η Χολέρα

Τους τελευταίους δύο αιώνες, η χολέρα εμφανίστηκε περίπου 7 φορές. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ως πανδημία ήταν το 1961 και κράτησε μέχρι το 1975.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο news4health.gr

You May Also Like

Εισπνοέας Άλατος Ιμαλαΐων: Μάθετε πως να τον Χρησιμοποιήσετε για να Βελτιώσετε την Υγεία των Πνευμόνων σας

Έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά,το δέρμα και οι πνεύμονες σας έχουν μια υπέροχη αίσθηση όταν περνάτε χρόνο δίπλα στη θάλασσα;

Στο Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Μαργαρίτης και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Κυριακίδου

Σε συνεργασία με την 3η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ δόθηκε προσωρινή λύση στο θέμα του ασθενοφόρου

Χαμηλό ασβέστιο: Φαίνεται στα νύχια; – Ποια είναι τα συμπτώματα

Χαμηλό ασβέστιο: Φαίνεται στα νύχια; – Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα σταυρόλεξα δεν μπορούν να «φρενάρουν» πραγματικά την άνοια

Τα σταυρόλεξα δεν μπορούν να «φρενάρουν» πραγματικά την άνοια

Το Τεράστιο ΛΑΘΟΣ που κάνουν εκατομμύρια Άνθρωποι σε όλο τον Κόσμο και καταστρέφουν την Όραση τους

Ένας 40χρονος είχε μια κακιά συνήθεια…..

Τσάι matcha: Καίει το λίπος στο στομάχι 4 φορές πιο γρήγορα

Τσάι matcha: Καίει το λίπος στο στομάχι 4 φορές πιο γρήγορα

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ήδη «προβληματική» λειτουργία της Ογκολογικής μονάδας του ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ.

Επίσκεψη στην Ογκολογική μονάδα  του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας από το Συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ

Για ποιο λόγο παίρνω κιλά;

Για ποιο λόγο παίρνω κιλά;

Θεραπεία απελευθέρωσης θέσης “PRT” (Position Release Therapy)  μέρος μιας μη φαρμακευτικής θεραπείας  

  Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education