Κορονοϊός: Οι χρόνιοι κίνδυνοι για την υγεία ακόμη και όσων δεν εισάγονται στο νοσοκομείο

Οι ασθενείς με Covid-19 που δεν ήταν τόσο άρρωστοι για να εισαχθούν σε νοσοκομείο, αλλά παρ’ όλα αυτά εμφανίζουν συμπτώματα για μήνες μετά, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο νέων ιατρικών προβλημάτων και θανάτου μέσα στο επόμενο εξάμηνο από την αρχική λοίμωξη, σε σχέση με όσους δεν κόλλησαν κορονοϊό, όπως δείχνει -για πρώτη φορά- μία νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη βρήκε ότι η λεγόμενη «μακρά Covid-19» δεν αποτελεί μόνο μία μακρόχρονη ταλαιπωρία, αλλά ενέχει αυξημένους χρόνιους κινδύνους για την υγεία και για την επιβίωση των ασθενών, ακόμη κι εκείνων που ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζιγιάντ Αλ-Άλι του Συστήματος Υγείας Βετεράνων του Σεντ Λούις, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 87.000 ασθενείς με μέση ηλικία 61 ετών (73.435 χωρίς νοσηλεία και 13.654 με νοσηλεία), που είχαν ανακάμψει από την αρχική οξεία φάση της Covid-19 αλλά συνέχιζαν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά από δύο έως έξι μήνες.

Η ανάλυση συμπέρανε ότι οι ασθενείς που είχαν περάσει πιο βαριά την Covid-19 διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπρόσθετα προβλήματα υγείας αργότερα. Μετά τις πρώτες 30 ημέρες της ασθένειας, όλοι οι ασθενείς Covid-19 -και αυτοί που δεν είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο- είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (κατά 60%), καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα (κατά 20%) να χρειαστούν πρόσθετη ιατρική βοήθεια λόγω κατοπινών προβλημάτων (αναπνευστικών, νευρολογικών, ψυχολογικών, μεταβολικών, καρδιαγγειακών, μυοσκελετικών, γαστρεντερικών κ.ά.), τα οποία δεν είχαν πριν την Covid-19, σε σχέση με όσους ανθρώπους δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό.

Επίσης, οι πάσχοντες από μακρόχρονη Covid-19 έκαναν αυξημένη χρήση διαφόρων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών, αναλγητικών κ.ά.). Ακόμη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα από τα μετα-Covid-19 ιατρικά προβλήματα -όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και μερικά καρδιολογικά- μπορούν να γίνουν χρόνιες καταστάσεις που θα απαιτούν θεραπεία εφ’ όρου ζωής.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν σε ποιο βαθμό τα «μεθεόρτια» της Covid-19 είναι άμεσες επιπτώσεις της ίδιας της λοίμωξης, συνέπειες της φαρμακευτικής θεραπείας που οι ασθενείς είχαν πάρει για να καταπολεμήσουν την οξεία αρχική λοίμωξη, αποτέλεσμα του στρες που προκάλεσε η νόσος ή άλλων παραγόντων.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο ελληνικής καταγωγής δρ Ελευθέριος Μυλωνάκης, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν, δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι «έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με ένα μη αναγνωρισμένο σύνδρομο».

Τα ευρήματα δημοσειύτηκαν στο περιοδικό «Nature».

www.onmed.gr

 

You May Also Like

Κορωνοϊός: Η λίστα με τα 30 πιο μακροχρόνια συμπτώματα

Κορωνοϊός: Η λίστα με τα 30 πιο μακροχρόνια συμπτώματα

Στέλιος Πέτσας: Χριστούγεννα χωρίς παιδικά κάλαντα στους δρόμους- Ξεχάστε τα φέτος-

Στέλιος Πέτσας: Χριστούγεννα χωρίς παιδικά κάλαντα στους δρόμους- Ξεχάστε τα φέτος

Η εβδομαδιαία αναφορά (21 έως 27-9-2020) από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την Πανδημία Covid 19

  Η εβδομαδιαία αναφορά (21 έως 27-9-2020) από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας…

Συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού του κορωνοϊού σε άτυπο χώρο λατρείας

Συνελήφθησαν 9 αλλοδαποί για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού του κορωνοϊού…

Μανώλης Δερμιτζάκης: Το lockdown απέτυχε επειδή είναι όλα κλειστά-Πρέπει να ανοίξουν με αυστηρό έλεγχο τα μαγιαζιά, εστίαση και σχολεία

Μανώλης Δερμιτζάκης: Το lockdown απέτυχε επειδή είναι όλα κλειστά-Πρέπει να ανοίξουν με…

Εντατικοί έλεγχοι για τη τήρηση του lockdown

Εντατικοί έλεγχοι για τη τήρηση του lockdown

Κορονοϊός: Πόσο κοστίζει πραγματικά το τεστ και τι συμβαίνει στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Κορονοϊός: Πόσο κοστίζει πραγματικά το τεστ και τι συμβαίνει στα ιδιωτικά νοσοκομεία

«Βόμβα» από Μπουρλά: Ούτε σε 10 χρόνια δεν θα γλυτώσουμε από τον ιό – Τον Απρίλιο το εμβόλιο για την Ομικρον

Table of Contents Hide «Βόμβα» από Μπουρλά: Ούτε σε 10 χρόνια δεν…