Κορονοϊός: Προσοχή σε αυτό το σύμπτωμα για τους άνω των 65 – Συνήθως δεν του δίνουν σημασία

Τα άτομα άνω των 65 ετών είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής COVID-19.

Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να εντοπίζουμε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα τυχόν λεπτές ενδείξεις μόλυνσης όσο πιο γρήγορα γίνεται.

[ Κορονοϊός ] Το Kaiser Health News (KHN) αναφέρει ότι τα άτομα άνω των 65 ετών ενδέχεται να μην παρουσιάζουν τα συνήθη συμπτώματα COVID-19. Αντ’ αυτού έχουν περισσότερες άτυπες εκδηλώσεις του κορονοϊού, γεγονός που μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη τη διάγνωση και τη θεραπεία τους.

Μάλιστα, τα άτομα άνω των 65 ετών και τα αγαπημένα τους πρόσωπα πρέπει να προσέχουν ένα συγκεκριμένο λεπτεπίλεπτο σύμπτωμα. Είναι εύκολο να παραβλεφθεί, αλλά είναι συνηθισμένο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Κορονοϊός: Η γνωστική εξασθένηση είναι κοινό ανεπαίσθητο σύμπτωμα COVID-19 σε άτομα άνω των 65 ετών

Το KHN αναφέρει, ότι ένα λεπτό αλλά σημαντικό σημάδι που πρέπει να εντοπίζουμε στους ηλικιωμένους είναι όταν μοιάζουν “αφηρημένοι στον κόσμο τους” και δεν συμπεριφέρονται όπως συνήθως. «Μπορεί να κοιμούνται ξαφνικά περισσότερο από το συνηθισμένο ή να έχουν εμφανώς μειωμένη όρεξη. Μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα απαθείς, ή μπερδεμένοι, χάνοντας τον προσανατολισμό στο περιβάλλον τους. Μπορεί να ζαλίζονται και να πέφτουν πιο συχνά«, αναφέρουν οι ειδικοί. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια παραληρήματος ή εγκεφαλικής ομίχλης. Και ενώ οποιοσδήποτε ασθενής με COVID-19 μπορεί να εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Εάν οι ηλικιωμένοι αισθάνονται πιο κουρασμένοι από το φυσιολογικό και απλά αισθάνονται κάπως μπερδεμένοι, αυτό μπορεί να είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι έχουν προσβληθεί από κορονοϊό», λέει ο οικογενειακός ιατρός και ο συντελεστής του Test Prep Insight, δρ. Peter Bailey. Ο δρ. Bailey σημειώνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων COVID-19 και της κοινής κόπωσης και γνωστικής μείωσης που μπορεί να έρθει με την ηλικία. «Τούτου λεχθέντος, εάν υποψιάζεστε ότι ένας ηλικιωμένος που γνωρίζετε μπορεί να δείχνει σημάδια ανώμαλης κούρασης ή αφηρημάδας, φροντίστε να κάνει άμεσα τεστ για COVID-19«, λέει ο δρ. Bailey.

Η δρ. Camille Vaughan, επικεφαλής τμήματος γηριατρικής και γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, λέει ότι είναι πιθανό «κάποιος να περνάει απλά μια κακή μέρα. Ωστόσο εάν δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά για μερικές μέρες, απευθυνθείτε επιτόπου σε έναν γιατρό».

Κορονοϊός: Οι άνω των 65 είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν παραλήρημα λόγω COVID-19

«Οι ηλικιωμένοι ασθενείς τείνουν να έχουν παραλήρημα πιο συχνά από άλλους. Αυτό συμβαίνει ειδικά εάν έχουν ήδη κάποιες υποκείμενες καταστάσεις όπως άνοια, χρόνια αδυναμία, προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια ή παίρνουν πολλαπλά φάρμακα ειδικά για ψυχική υγεία ή ύπνο«, εξηγεί ο δρ. Nitin Desai, επικεφαλής ιατρικός υπάλληλος του COVID PreCheck.

Ο δρ. Desai λέει ότι το παραλήρημα φέρνει αδυναμία συγκέντρωσης, σύγχυση και υπνηλία. «Τα άτομα μπορεί να έχουν δυσκολία στη σκέψη και στον ύπνο ή να παρουσιάζουν συναισθηματική διαταραχή«, εξηγεί ο ίδιος.

Κορονοϊός: Ακόμη και οι παραμικρές αλλαγές στη συμπεριφορά θα μπορούσαν να είναι δείκτες COVID-19

«Σε πολλές ασθένειες, οι ηλικιωμένοι δεν παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα. Αυτό το βλέπουμε και με την COVID-19″, λέει η δρ. Vaughan.

Η δρ. Leann Poston, ιατρός και σύμβουλος υγείας για την Invigor Medical, συμφωνεί και προσθέτει ότι αυτό «μπορεί να οφείλεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται ανοσοεκφυλισμός ή μια αλλαγή στο ανοσοποιητικό σύστημα με την ηλικία. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα».

«Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να αμβλυνθεί και η ικανότητά του να ρυθμίζει τα συμπτώματα μπορεί να μειωθεί», εξήγησε ο δρ. Joseph Ouslander, καθηγητής γηριατρικής ιατρικής στο Florida Atlantic University. Επομένως, είναι καίριας σημασίας να παρακολουθείτε μικρές αλλαγές, που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ανεπαίσθητα συμπτώματα COVID-19.

 

Iatropedia.gr

You May Also Like

Παραλαβή δωρεάς ιατρικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ενίσχυση των αναγκών στη μάχη κατά του COVID-19 (φωτογραφίες)

Παραλαβή δωρεάς ιατρικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ενίσχυση…

Τα προνόμια των εμβολιασμένων: Βγάζουν μάσκα, πηγαίνουν γήπεδο και συναυλίες

Τα προνόμια των εμβολιασμένων: Βγάζουν μάσκα, πηγαίνουν γήπεδο και συναυλίες

Κορονοϊός – Δραματική πρόβλεψη Παγώνη: Δεν αποκλείουμε την ύπαρξη και τρίτου κύματος – Δυσκολοι μήνες μέχρι Φεβρουάριο

Κορονοϊός – Δραματική πρόβλεψη Παγώνη: Δεν αποκλείουμε την ύπαρξη και τρίτου κύματος…

Υποχρεωτικό αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για κορονοϊό για επιβάτες αεροπορικών συνδέσεων από Βουλγαρία και Ρουμανία από Τρίτη 28 Ιουλίου

Υποχρεωτικό αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για κορονοϊό για επιβάτες αεροπορικών συνδέσεων…

Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (30/1) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (30/1) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Κορονοϊός: 738 νεκροί στην Ισπανία μέσα σε 24 ώρες – Ξεπέρασε σε θανάτους την Κίνα

Κορονοϊός: 738 νεκροί στην Ισπανία μέσα σε 24 ώρες – Ξεπέρασε σε…

Μεγάλη ζήτηση για τα Self Test: Θα δίνονται με «συνταγή» εμβολίων, πως γίνονται

Μεγάλη ζήτηση για τα Self Test: Θα δίνονται με «συνταγή» εμβολίων, πως…

Κοτανίδου: Όλοι θα κάνουν το εμβόλιο – Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Κοτανίδου: Όλοι θα κάνουν το εμβόλιο – Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τα Super Market των Π.Ε. Καστοριάς και Κοζάνης ζητάει με έγγραφό του από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τα Super Market των Π.Ε. Καστοριάς και Κοζάνης…

Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ, διπλάσιες οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό από τα εξιτήρια

Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ, διπλάσιες οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό από…