Κορωνοϊος: Τα 7 λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε τα χέρια μας

Το τελευταίο διάστημα, με τον νέο κορωνοϊό να εξαπλώνεται , ακούμε ξανά και ξανά μία πολύ σημαντική συμβουλή: να πλένουμε τα χέρια μας.

Μπορεί να μοιάζει απλό, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αν δεν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο για να πλύνετε τα χέρια σας ή δεν είστε αρκετά επιμελείς, μπορεί τελικά αυτά να μην είναι τόσο καθαρά όσο νομίζετε.

Μην ανησυχείτε όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσετε την «τεχνική» σας. Γι’ αυτό παρακάτω, ακολουθεί μία σειρά από κοινά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια του πλυσίματος των χεριών μας, τα οποία πρέπει να προσέχουμε.

1. Η διάρκεια του πλυσίματος των χεριών

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, 20 δευτερόλεπτα είναι το καλύτερο χρονικό διάστημα για να πλύνετε τα χέρια σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι μικρότερες χρονικές περίοδοι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση των μικροβίων.

Κι επειδή μερικές φορές τα 20 δευτερόλεπτα φαίνονται περισσότερος χρόνος από ό,τι είναι, ένα καλός τρόπος για να περνά γρήγορα η ώρα, είναι να τραγουδήσετε το «Happy Birthday» δύο φορές, η όποιο ρεφρέν θέλετε από κάποιο αγαπημένο σας τραγούδι.

2. Δεν χρησιμοποιείτε σαπούνι

Κάποιοι λόγω βιασύνης ή αφηρημάδας, ξεπλένουν τα χέρια τους μόνο με νερό, χωρίς να χρησιμοποιούν σαπούνι. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς τα σαπούνια έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τόσο τη βρωμιά, όσο και τα μικρόβια από τα χέρια σας. Επιπλέον, όλοι τείνουμε να καθαρίσουμε τα χέρια μας πιο προσεκτικά όταν χρησιμοποιούμε σαπούνι και νερό σε σχέση με το αν βάζουμε μόνο νερό.

Επίσης, σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν πρέπει να πιάσετε πρώτα το σαπούνι ή να βρέξετε πρώτα τα χέρια σας, οι ειδικοί συνιστούν να τοποθετήσετε τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), να κλείσετε τη βρύση και μετά να βάλετε σαπούνι.

3. Σας ξεφεύγουν κάποια σημεία

Υπάρχουν μερικές περιοχές που οι περισσότεροι από εμάς παραλείπουν στο πλύσιμο των χεριών: αυτά είναι κυρίως το πίσω μέρος των χεριών μας, το σημείο μεταξύ των δακτύλων μας, και κάτω από τα νύχια μας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε αυτά τα σημεία.

4. Δεν στεγνώνετε τα χέρια σας

Εάν πλένετε καλά τα χέρια σας, αλλά στη συνέχεια τα αφήνετε βρεγμένα, κάνετε μισή δουλειά. Τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν ευκολότερα από και προς τα βρεγμένα χέρια, έτσι μετά το πλύσιμο να στεγνώνετε τα χέρια σας πολύ καλά.

5. Δεν πλένετε συχνά τις πετσέτες σας

Εάν στεγνώνετε τα χέρια σας με μια βρώμικη πετσέτα, μπορεί να τρίβετε τα μικρόβια στα καθαρά χέρια σας. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης, πρέπει να πλένετε τις πετσέτες ακόμα πιο συχνά. Φροντίστε να μην ξεμείνετε ποτέ από καθαρές πετσέτες.

Επίσης. τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρές πετσέτες, οπότε βεβαιωθείτε ότι τις έχετε κρεμάσει έτσι ώστε να στεγνώσουν πολύ καλά μεταξύ χρήσεων.

6. Βασίζεστε μόνο στο αντισηπτικό χεριών

Ενώ το απολυμαντικό χειρός μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όταν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κάποιον νιπτήρα ή νεροχύτη, ωστόσο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μόνιμη αντικατάσταση για το πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Σκεφτείτε το απολυμαντικό χεριών ως μια προσωρινή λύση μέχρι να φτάσετε στο νεροχύτη.

7. Ακουμπάτε ένα βρώμικο πόμολο ή μια βρώμικη βρύση αμέσως μετά το πλύσιμο

Για να αποφύγετε να ξανακολλήσετε μικρόβια στα χέρια που μόλις πλύνατε, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια χαρτοπετσέτα για να κλείσετε τη βρύση ή να ανοίξτε την πόρτα με το πόδι σας, αν μπορείτε. Στο σπίτι σας, να απολυμαίνετε τακτικά τα πόμολα και τις βρύσες.

aftodioikisi.gr

You May Also Like

5.000 κλήσεις περίπου δέχθηκε το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορωνοϊό 2142142000 της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του

5.000 κλήσεις περίπου δέχθηκε το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον…

Ο.Λ.Μ.Ε.: Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουμε τους μαθητές  και το δημόσιο σχολείο και σε αυτήν την έκτακτη συγκυρία

Ο.Λ.Μ.Ε.: Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουμε τους μαθητές  και το δημόσιο σχολείο και σε…

Γρίπη ή κρυολόγημα; Συμπτώματα και διαφορές για να ξέρετε τι έχετε

Γρίπη ή κρυολόγημα; Συμπτώματα και διαφορές για να ξέρετε τι έχετε

Υπέρταση: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της;

Υπέρταση: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της;

Γιατί είναι καλύτερο να βάζετε τα λεμόνια στην κατάψυξη!

Είναι γνωστό ότι το να πίνετε νερό με λεμόνι σας βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία του οργανισμού και στην αποτοξίνωσή του.

Κορωνοϊός: Σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και το Βέλγιο

Κορωνοϊός: Σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και το Βέλγιο

Τη νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης επισκέφθηκε ο Γ. Κασαπίδης

«Όπως όλα δείχνουν τον Ιούλιο του 2024 θα είναι παραδοτέα η νέα πτέρυγα.»

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: Κορωνοϊός και κάπνισμα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων: Κορωνοϊός και κάπνισμα

Δημόπουλος για εμβόλια: To Pfizer υπερέχει μετά τη β’ δόση – Να γίνεται νωρίτερα η β’ δόση του AstraZeneca

Για τα εμβόλια, τα αντισώματα και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μίλησαν ο…

Εμβόλια: Ακυρώνονται τα ραντεβού για όσους νοσήσουν

Εμβόλια: Ακυρώνονται τα ραντεβού για όσους νοσήσουν