Απαραίτητη η χρήση μάσκας σε αεροδρόμια, λιμάνια και σε εσωτερικούς χώρους που παρατηρείται έντονη τουριστική κίνηση, σύμφωνα με τον Στέλιο Λουκίδη
«Το “όπλο” για την αντιμετώπιση του πανδημικού κύματος είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός» αναφέρει στο CNN Greece o Πνευμονολόγος, Στέλιος Λουκίδης.
Όσον αφορά τις συνέπειες της αύξησης των κρουσμάτων αποτυπώνονται στους αριθμούς νοσηλείας και στην πίεση που δέχονται οι Παθολογικές και Πνευμονολογικές μονάδες στα νοσοκομεία της χώρας. Παραδέχεται ότι, οι ειδικοί δεν μπορούν να γνωρίζούν την κορύφωση αυτού του κύματος.
«Το μέτρο της χρήσης της μάσκας είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί σε όλα τα μέσα μεταφοράς, λιμάνια και αεροδρόμια. Δεν είναι δυνατόν να συνωστίζονται 2.000 άνθρωποι σε ένα αεροδρόμιο και το 90% να μην φοράει μάσκες, αρκετοί από αυτούς να φτερνίζονται και να επιστρέφουν από διακοπές» λέει ο ίδιος.
«Δεν λέω να γίνει υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αλλά εκεί που υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η χρήση της μάσκας για 45 λεπτά ή δύο ώρες, δηλαδή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις διακοπές μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε και τις ευπαθείς ομάδες κι εκείνους που αν νοσήσουν μπορεί να επιβαρυνθεί η υγεία τους και να καταλήξουν στο νοσοκομείο», αναφέρει ο κ. Στέλιος Λουκίδης.
Πίεση σε Παθολογικές – Πνευμονολογικές κλινικές
Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα σε καθημερινή βάση, υποστηρίζει ο κ. Λουκίδης κι αυτό συμβαίνει «γιατί όσοι νοσούν ήπια και δεν χρειάζεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, συνήθως απομονώνονται και δεν το αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές».
«Εμείς που δεχόμαστε καθημερινά τηλέφωνα από τους νοσούντες αντιλαμβανόμαστε ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος. Άλλωστε, υπάρχει μία πίεση στο Παθολογικό και Πνευμονολογικό τμήμα των νοσοκομείων της χώρας κυρίως, από ηλικιωμένους που νοσούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, κλινικές non covid μετατρέπονται σε covid και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, αλλάζει τις ισορροπίες μέσα στα νοσοκομεία.
Προσθέτει ότι «με επιφύλαξη μπορώ να πω ότι από τις μεταλλάξεις που επικρατούν, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να επιβαρύνεται ο πνεύμονας των νοσούντων, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα με άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού».
Σχετικά με τα στελέχη της ΟΑ4 και ΟΑ5 που κυριαρχούν σε όλη τη χώρα και την ανοδική πορεία που παρουσιάζει ο «χάρτης» της διασποράς του κορωνοϊού σε ορισμένες τουριστικές περιοχές όπως είναι τα Ιόνια νησιά, το νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Αττική, ο κ. Λουκίδης είπε ότι:
«Σε τουριστικά μέρη με έντονο αριθμό ταξιδιωτών θα παρατηρείται αύξηση του ιού. Οι νεαρές ηλικίες διασπείρουν τον κορωνοϊό αλλά δεν νοσηλεύονται. Κυρίως οι εμβολιασμένοι έχουν ήπια συμπτώματα. Μεταφέρουν όμως τον ιό στους μεγαλύτερους σε ηλικία καθώς βλέπουμε ότι στις νοσηλείες βλέπουμε ηλικιωμένους».
ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr