Κορωνοϊός: Προσέξτε αυτές τις λεπτομέρειες όταν φοράτε διπλές μάσκες

Τι έδειξε νέα μελέτη για τις χειρουργικές και τις υφασμάτινες μάσκες, καθώς και τις «λαιμαριές» (γκέτες λαιμού). Τα ευρήματα μπορεί να εξηγούν γιατί πολλοί άνθρωποι μολύνονται από τον κορωνοϊό, παρότι τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, που εξέτασε την απορροφητικότητα μεμονωμένων μασκών και διαφόρων συνδυασμών μεταξύ τους . Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ποιες μάσκες ωφελούν λιγότερο όταν φοριούνται δυο-δυο και ποιες εμποδίζουν την αναπνοή.

Το κυριότερο εύρημα της μελέτης ήταν πως, αν θέλετε οι μάσκες σας να σας προστατεύουν, ελέγξτε αν ταιριάζουν στο πρόσωπό σας. Και αυτό διότι «η έξτρα προστασία δεν σχετίζεται τόσο με την προσθήκη στοιβάδων υφάσματος. Το κλειδί είναι να «κλείνει» τυχόν κενά που αφήνει η μία μάσκα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Emily Sickbert-Bennett, αναπληρώτρια καθηγήτρια Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Και συνέχισε: «Ανακαλύψαμε πως το να φορά κάποιος δύο χαλαρές μάσκες, τον προστατεύει λιγότερο από το να φορά μία και σφικτή. Την μέγιστη προστασία παρέχει το να φορούν όλοι με σωστό τρόπο δύο μάσκες που ταιριάζουν καλά στο πρόσωπό τους».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε χθες στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Στη μελέτη εξετάστηκε η διηθητική ικανότητα διαφόρων τύπων μάσκας σε μικρή ομάδα εθελοντών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή διέφερε από άτομο σε άτομο, εξαιτίας του μοναδικού τρόπου με τον οποίο κάθε τύπος μάσκας ταίριαζε στο πρόσωπό τους.

Σε γενικές γραμμές, η χρήση της κλασικής χειρουργικής μάσκας χωρίς καμία προσαρμογή, παρείχε κατά μέσον όρο 40-60% προστασία έναντι της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Αντίστοιχα, μια υφασμάτινη μάσκα προσώπου παρείχε προστασία 40% κατά μέσον όρο.

Οι διπλές μάσκες βελτίωναν σημαντικά την προστασία αυτή. Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε πως όταν πάνω από την χειρουργική, οι εθελοντές έβαζαν μια υφασμάτινη μάσκα, η προστασία αυξανόταν κατά 20%. Αν, όμως, η δεύτερη μάσκα ήταν μια γκέτα λαιμού (κν: λαιμαριά), η προστασία αυξανόταν κατά 40%.

Αντίστοιχα, όταν οι εθελοντές φορούσαν μία χειρουργική μάσκα πάνω από μία υφασμάτινη, η προστασία τους αυξανόταν κατά 16%. Σε κάθε περίπτωση, οι διπλές μάσκες παρείχαν αυξημένη προστασία υπό δύο προϋποθέσεις:

  • Οι εθελοντές είχαν συνεχώς καλυμμένα με τις μάσκες και τη μύτη και το στόμα τους
  • Η δεύτερη μάσκα κάλυπτε τα κενά που άφηνε η πρώτη, φέρνοντάς την πιο κοντά στο πρόσωπό τους

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η χρήση δύο υφασμάτινων μασκών επίσης βελτίωνε την προστασία έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο οι εθελοντές δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν φορώντας δύο υφασμάτινες μάσκες. Τη μικρότερη βελτίωση της προστασίας παρείχε η χρήση δύο κλασικών χειρουργικών μασκών. Έφτανε μόνο το 14%.

«Οι χειρουργικές μάσκες έχουν σχεδιαστεί από υλικά με πολύ υψηλή απορροφητικότητα των μικρών αιωρούμενων μορίων. Δυστυχώς, όμως, δεν ταιριάζουν τέλεια στο πρόσωπο. Συνήθως αφήνουν κενά στα πλάγια», εξήγησε η Dr. Sickbert-Bennett.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «μία χειρουργική μάσκα κάτω από μία υφασμάτινη ή κάτω από μία γκέτα λαιμού παρέχει τα περισσότερα οφέλη έναντι του νέου κορωνοϊού», πρόσθεσε. «Αρκεί οι μάσκες να καλύπτουν όλα τα κενά, ώστε να μην επιτρέπεται η διέλευση του αέρα».

Στα πιθανά κενά συμπεριλαμβάνονται αυτά που συνήθως απομένουν στα πλάγια, αλλά και στη «γέφυρα» της μύτης και κάτω από τα μάτια. Γι’ αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να μπαίνει πρώτα η χειρουργική μάσκα, που διαθέτει μεταλλικό έλασμα για να προσαρμόζεται στη μύτη.

Πηγή: iatropedia.gr

 

You May Also Like

Ματίνα Παγώνη: «Όταν εμβολιαστούμε κατά 90%, θα πετάξουμε τις μάσκες – Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»

Για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, για τις απειλές που δέχθηκε…

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Εστίαση: Τα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ που ισχύουν από Δευτέρα 14-02-2022 έως Δευτέρα 21-02-2022

Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Οτάβα ο δήμαρχός της

Η καναδική πρωτεύουσα έχει αποκλειστεί από διαμαρτυρόμενους κατά των υγειονομικών μέτρων για…

Νέα μέτρα: «Ξεκλειδώνουν» εστίαση, ψυχαγωγία και εκδηλώσεις – Ο ρόλος των νοσοκομείων στις αποφάσεις

Χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους – επιχειρεί να αφήσει η κυβέρνηση την εστίαση και την ψυχαγωγία, επιτρέποντας…

Θωμαΐδης: Τετραψήφια κρούσματα θα δούμε μετά τον Μάρτιο

Η μετάλλαξη Δέλτα στην Αττική είναι σε αποδρομή, μόλις που ανιχνεύεται, ενώ…

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Τζόνσον: Καραντίνα τέλος ακόμη και για όσους νοσούν – «Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό»

Ο Τζόνσον θέλει οι Βρετανοί «να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό».…

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Έρχεται η κατάργηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι επίπτωση θα έχει η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό –…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19 – Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ COVID-19