Κορωνοϊός: Το σύνδρομο που βασανίζει έναν στους τρεις ασθενείς μετά το εξιτήριο

Το σύνδρομο αυτό στοιχειώνει τη ζωή τους και προκαλείται συνήθως μετά από τραυματικά γεγονότα. Προκαλεί στους πάσχοντες ξαφνικές, απροειδοποίητες αναλαμπές, σκέψεις και εφιάλτες για όσα έζησαν και τους οδηγεί συχνά στις κρίσεις πανικού.

Εκατομμύρια άνθρωποι που πάλεψαν σκληρά για να νικήσουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, απομένουν με ένα σύνδρομο που μπορεί να μετατρέψει σε κόλαση τις μέρες και τις νύχτες τους.

Το σύνδρομο αυτό στοιχειώνει τη ζωή τους και προκαλεί ξαφνικές, απροειδοποίητες αναλαμπές, σκέψεις και εφιάλτες για όσα έζησαν στο νοσοκομείο. Η αναβίωση, όμως, των πραγματικά δύσκολων στιγμών που περνούσαν, τους προκαλεί κρίσεις πανικού και ταράζει την καθημερινότητά τους.

Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από διαταραχή ή σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD). Πρόκειται για μία ψυχική διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται όταν κάποιος αντιμετωπίσει μια εμπειρία που απειλεί τη ζωή του. Η διάγνωσή του γίνεται όταν τα συμπτώματα του ψυχικού τραύματος διαταράσσουν την καθημερινή λειτουργικότητα επί περισσότερο από έναν μήνα.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο μπορεί να μετατρέψει σε ζωντανό εφιάλτη τη ζωή των πασχόντων. Και είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που οδήγησε στο νοσοκομείο ο νέος κορωνοϊός, ώστε πολλοί ειδικοί φοβούνται πως η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας κρίσης ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, ο νέος κορωνοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 130 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από τους ανθρώπους αυτούς, εκατομμύρια έχουν αρρωστήσει σοβαρά ή πολύ βαριά. Και αυτό, διότι από τους ανθρώπους που αρρωσταίνει ο κορωνοϊός:

 • Το 14% παρουσιάζουν σοβαρή νόσο Covid-19. Εκδηλώνεται με δύσπνοια, υποξία ή ευρήματα στο 50% των πνευμόνων στις απεικονιστικές εξετάσεις
 • Το 5% νοσηλεύονται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, με αναπνευστική ανεπάρκεια, σοκ ή πολυοργανική δυσλειτουργία.
 • Το υπόλοιπο 81% είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένης της ήπιας πνευμονίας)

«Το σύνδρομο μετατραυματικού στρες εμφανίζεται κυρίως στους ασθενείς που πέρασαν σοβαρή ή κρίσιμη νόσο Covid», δήλωσε στο CNN η επικεφαλής της νέας μελέτης Dr. Delfina Janiri, νευρολόγος-ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Agostino Gemelli της Ρώμης.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, η Dr Janiri και οι συνεργάτες της ενέταξαν 381 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2020 στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της νοσηλείας τους κυμαινόταν από 30 έως 120 ημέρες. Η μέση ηλικία τους ήταν περίπου 55  ετών.

Μετά την ανάρρωσή τους, παραπέμφθηκαν σε ένα κέντρο αποκατάστασης, όπου μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν σε ψυχιατρική αξιολόγηση. Ειδικότερα, αξιολογήθηκαν για:

 • Άγχος
 • Κατάθλιψη
 • Διαταραχές της ψυχικής διάθεσης
 • Διαταραχή μετατραυματικού στρες

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα που εντοπίσαμε συγκεντρώνονταν γύρω από το σύνδρομο μετατραυματικού στρες», είπε η Dr Janiri.

Ο ρόλος των επίμονων σωματικών συμπτωμάτων

Οι ερευνητές αναζήτησαν τυχόν χαρακτηριστικά που αύξαναν τον κίνδυνο να προκαλέσει ο κορωνοϊός το σύνδρομο αυτό. Ο ισχυρότερος προάγγελος ήταν η συνύπαρξη τριών ή περισσότερων από ορισμένα συμπτώματα που διαρκούν για μήνες σε πολλούς ασθενείς. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:

 • Κόπωση
 • Θολωμένο μυαλό
 • Φτερουγίσματα της καρδιάς
 • Δυσκολίες στην αναπνοή
 • Πονοκέφαλος

Το σχεδόν 70% των ασθενών που ανέφεραν τρία ή περισσότερα επίμονα σωματικά συμπτώματα είχαν σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν ένα ή δύο τέτοιου είδους συμπτώματα ήταν 31%.

«Βρήκαμε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στο σύνδρομο και στα επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», είπε η Dr. Janiri. «Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε αν προηγούνται τα επίμονα συμπτώματα ή αν το σύνδρομο μετατραυματικού στρες τα καθιστά πιο πιθανά. Το βέβαιον όμως είναι πως οι ασθενείς με τα περισσότερα επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 είναι εκείνοι που αναφέρουν και τα περισσότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

iatropedia.gr

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…