Κορωνοϊός: Το σύνδρομο που βασανίζει έναν στους τρεις ασθενείς μετά το εξιτήριο

Το σύνδρομο αυτό στοιχειώνει τη ζωή τους και προκαλείται συνήθως μετά από τραυματικά γεγονότα. Προκαλεί στους πάσχοντες ξαφνικές, απροειδοποίητες αναλαμπές, σκέψεις και εφιάλτες για όσα έζησαν και τους οδηγεί συχνά στις κρίσεις πανικού.

Εκατομμύρια άνθρωποι που πάλεψαν σκληρά για να νικήσουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, απομένουν με ένα σύνδρομο που μπορεί να μετατρέψει σε κόλαση τις μέρες και τις νύχτες τους.

Το σύνδρομο αυτό στοιχειώνει τη ζωή τους και προκαλεί ξαφνικές, απροειδοποίητες αναλαμπές, σκέψεις και εφιάλτες για όσα έζησαν στο νοσοκομείο. Η αναβίωση, όμως, των πραγματικά δύσκολων στιγμών που περνούσαν, τους προκαλεί κρίσεις πανικού και ταράζει την καθημερινότητά τους.

Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από διαταραχή ή σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD). Πρόκειται για μία ψυχική διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται όταν κάποιος αντιμετωπίσει μια εμπειρία που απειλεί τη ζωή του. Η διάγνωσή του γίνεται όταν τα συμπτώματα του ψυχικού τραύματος διαταράσσουν την καθημερινή λειτουργικότητα επί περισσότερο από έναν μήνα.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο μπορεί να μετατρέψει σε ζωντανό εφιάλτη τη ζωή των πασχόντων. Και είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που οδήγησε στο νοσοκομείο ο νέος κορωνοϊός, ώστε πολλοί ειδικοί φοβούνται πως η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας κρίσης ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, ο νέος κορωνοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 130 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από τους ανθρώπους αυτούς, εκατομμύρια έχουν αρρωστήσει σοβαρά ή πολύ βαριά. Και αυτό, διότι από τους ανθρώπους που αρρωσταίνει ο κορωνοϊός:

 • Το 14% παρουσιάζουν σοβαρή νόσο Covid-19. Εκδηλώνεται με δύσπνοια, υποξία ή ευρήματα στο 50% των πνευμόνων στις απεικονιστικές εξετάσεις
 • Το 5% νοσηλεύονται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση, με αναπνευστική ανεπάρκεια, σοκ ή πολυοργανική δυσλειτουργία.
 • Το υπόλοιπο 81% είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένης της ήπιας πνευμονίας)

«Το σύνδρομο μετατραυματικού στρες εμφανίζεται κυρίως στους ασθενείς που πέρασαν σοβαρή ή κρίσιμη νόσο Covid», δήλωσε στο CNN η επικεφαλής της νέας μελέτης Dr. Delfina Janiri, νευρολόγος-ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Agostino Gemelli της Ρώμης.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, η Dr Janiri και οι συνεργάτες της ενέταξαν 381 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2020 στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της νοσηλείας τους κυμαινόταν από 30 έως 120 ημέρες. Η μέση ηλικία τους ήταν περίπου 55  ετών.

Μετά την ανάρρωσή τους, παραπέμφθηκαν σε ένα κέντρο αποκατάστασης, όπου μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν σε ψυχιατρική αξιολόγηση. Ειδικότερα, αξιολογήθηκαν για:

 • Άγχος
 • Κατάθλιψη
 • Διαταραχές της ψυχικής διάθεσης
 • Διαταραχή μετατραυματικού στρες

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα που εντοπίσαμε συγκεντρώνονταν γύρω από το σύνδρομο μετατραυματικού στρες», είπε η Dr Janiri.

Ο ρόλος των επίμονων σωματικών συμπτωμάτων

Οι ερευνητές αναζήτησαν τυχόν χαρακτηριστικά που αύξαναν τον κίνδυνο να προκαλέσει ο κορωνοϊός το σύνδρομο αυτό. Ο ισχυρότερος προάγγελος ήταν η συνύπαρξη τριών ή περισσότερων από ορισμένα συμπτώματα που διαρκούν για μήνες σε πολλούς ασθενείς. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι:

 • Κόπωση
 • Θολωμένο μυαλό
 • Φτερουγίσματα της καρδιάς
 • Δυσκολίες στην αναπνοή
 • Πονοκέφαλος

Το σχεδόν 70% των ασθενών που ανέφεραν τρία ή περισσότερα επίμονα σωματικά συμπτώματα είχαν σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν ένα ή δύο τέτοιου είδους συμπτώματα ήταν 31%.

«Βρήκαμε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στο σύνδρομο και στα επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», είπε η Dr. Janiri. «Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε αν προηγούνται τα επίμονα συμπτώματα ή αν το σύνδρομο μετατραυματικού στρες τα καθιστά πιο πιθανά. Το βέβαιον όμως είναι πως οι ασθενείς με τα περισσότερα επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 είναι εκείνοι που αναφέρουν και τα περισσότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

iatropedia.gr

You May Also Like

Ευρεία σύσκεψη στην Καστοριά με αφορμή τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από αρκούδες σε ανθρώπους, καλλιέργειες και οικόσιτα ζώα /Ζ. Τζηκαλάγιας: «Υπεράνω όλων είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας»

Ευρεία σύσκεψη στην Καστοριά με αφορμή τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από αρκούδες σε…

ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ- ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22 – ΕΠΑ.Σ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ- ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22 – ΕΠΑ.Σ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Εθελοντική δράση και αισιοδοξία στο προαύλιο του Γυμνασίου Μανιακών Καστοριάς

«Υπάρχει ελπίδα και αυτή η ελπίδα είμαστε εμείς οι ίδιοι», γράφει ο διευθυντής του σχολείου σε ανάρτησή του

Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς: Ευχαριστήριο #2 δωρητών για την προσφορά υπηρεσιών

Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς: Ευχαριστήριο #2 δωρητών για την προσφορά υπηρεσιών

4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς: «Η μουσική στη ζωή μας και τα οφέλη της»

4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς: «Η μουσική στη ζωή μας και τα οφέλη…

Δ.Δ.Ε. Καστοριάς: Εκδόθηκαν τα Πιστοποιητικά Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Δεκεμβρίου 2017

Δ.Δ.Ε. Καστοριάς: Εκδόθηκαν τα Πιστοποιητικά Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-Άροσις ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13-14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ _Άροσις –Σ.Φ.Κ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ 84-72

Μετά το τέλος του κορωνοϊού σε λίγους μήνες: Η μεγαλύτερη απειλή που βλέπει ο Μπιλ Γκέιτς το 2022

Τι φοβάται και γιατί

Δήμος Γρεβενών: Στο καθήκον οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας-Κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων παρά τα χιόνια και το ψύχος

    Δήμος Γρεβενών: Στο καθήκον οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας-Κανονικά η…

Workshop με θέμα «NEW METHOD’S & TECHNOLOGY IN THE FUR INDUSTRY» για αποφοίτους σχολών μόδας από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς

Workshop με θέμα «NEW METHOD’S & TECHNOLOGY IN THE FUR INDUSTRY» για…