Λήμνος: Βλέννα ή φυτοπλαγκτόν – Οι δορυφορικές λήψεις και τα drones θα δείξουν τι συμβαίνει

Τις δειγματοληψίες της βλέννας που θα ληφθούν από δύτες, την ανάλυση εικόνων από δορυφορικές λήψεις και τα πλάνα από drones στις παραλίες της Λήμνου αλλά και τη θάλασσα στο αρχιπέλαγος μετά την έξαρση του φαινομένου με τη βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία, περιμένουν με αγωνία οι δημοτικές αρχές του όμορφου νησιού του βορείου Αιγαίου προκειμένου να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Εκτός από τις παραλίες της Λήμνου το φαινόμενο σε μικρότερη έκταση έχει παρατηρηθεί σε παραλίες της Χαλκιδικής αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων και ανοικτά στη θαλάσσια περιοχή των βορειοανατολικών παραλιών του Άι Στράτη υπάρχουν μεγάλες κηλίδες.

Ανησυχούν αλλά ακούν τους Έλληνες επιστήμονες

Το μεγάλο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι εάν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο συγκέντρωσης φυτοπλαγκτόν όπως εξ αρχής υποστήριξαν οι Έλληνες επιστήμονες ή υπάρχουν και εστίες μόλυνσης από το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε μεγάλη έκταση στην θάλασσα του Μαρμαρά. Οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες στη Λήμνο παρότι αποφεύγουν να κολυμπήσουν πιστεύουν τα όσα εξ αρχής έχουν πει οι Έλληνες επιστήμονες, ότι δηλαδή πρόκειται για συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης άπνοιας διόγκωσαν το φαινόμενο.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα την Παρασκευή θα μεταβεί άμεσα κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος στη Λήμνο, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το φαινόμενου του ευτροφισμού στη θαλάσσια περιοχή του νησιού που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν.

“Πρώτη φορά είναι τόσο έντονο το φαινόμενο”

Το ethnos.gr επικοινώνησε με το δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη ο οποίος τόνισε πως το φαινόμενο είναι έντονο στις νοτιοανατολικές παραλίες του νησιού και παρά την ανησυχία που υπάρχει διάχυτη στην τοπική κοινότητα άπαντες είναι αισιόδοξοι πως πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που θα διαλυθεί τις επόμενες ημέρες με τη βοήθεια και των καιρικών συνθηκών: “Για να είμαστε ειλικρινείς το φαινόμενο είναι πιο έντονο από ποτέ στις παραλίες του νησιού μας. Υπάρχει ανησυχία. Θα έλεγα ψέμματα εάν υποστήριζα το αντίθετο, αλλά οι τοποθετήσεις των επιστημόνων είναι καθησυχαστικές και έτσι μένουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι. Οπως λένε και οι ψαράδες που έχουν μεγάλη εμπειρία έχει παίξει σημαντικό η παρατεταμένη άπνοια των τελευταίων ημερών και πως εφόσον αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες η βλέννα θα διαλυθεί. Μάλιστα οι ψαράδες την αποκαλούν κολοπάνα από φυτοπλαγκτόν και σε μικρότερη έκταση έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Σίγουρα οι δορυφορικές λήψεις θα μας βοηθήσουν για να εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση”.

img-a518aef1ec40b9d5fbd77ed949d90053-v.jpg
Φωτογραφίες από τον “τούρκικο γιαλό” στη Λήμνο / copyright Δέσποινα Γεωργακοπούλου ethnos.gr

Φτάνουν δύτες και επιθεωρητές

Οπως τόνισε ο δήμαρχος Λήμνου την Παρασκευή περιμένει στο νησί επιθεωρητές στο νησί όπου και θα διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει ρύπανση στις παράκτιες περιοχές και με τη βοήθεια δυτών θα προχωρήσουν σε δειγματοληψία. Τα δείγματα θα αποσταλούν στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για να διενεργηθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις. Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης.

Η εικόνα του τούρκικου γιαλού

Πάντως σήμερα στην πρωτεύουσα της Λήμνου Μύρινα η πλευρά της παραλίας “τουρκικός γυαλός” το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Ντόπιοι και τουρίστες απέφυγαν να κολυμπήσουν και σήμερα καθώς κανείς δε μπορεί να τους διαβεβαιώσει για την ασφάλεια τους.

img-9241781d08d134df86a7957c6c8fa488-v.jpg
Φωτογραφίες από τον “τούρκικο γιαλό” στη Λήμνο / copyright Δέσποινα Γεωργακοπούλου ethnos.gr

Τα βίντεο που εξασφάλισε το ethnos.gr είναι από το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιουνίου 2021 από την παραλία “τούρκικος γιαλός”.

Ολα καλά στον Άι Στράτη λέει η δήμαρχος

Το ethnos.gr επικοινώνησε και με τη δήμαρχο του Άι Στράτη Μαρία Κακαλή. Στο πανέμορφο νησί του κεντρικού αρχιπελάγους στο βόρειο Αιγαίο υπάρχει επαγρύπνηση αλλά δεν έχει παρατηρηθεί βλέννα στις παραλίες. “Δεν έχουμε βλέννα στις παραλίες μας. Κάνουμε συνεχή έλεγχο. Οι ψαράδες μας λένε πως στα ανοικτά υπάρχουν κηλίδες αλλά τόσο οι ίδιοι όσο και οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα διαλυθεί με το πρώτο γύρισμα του καιρού”.

Το Σάββατο 26/6 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση θα μεταβούν στη Λήμνο για να κάνουν αυτοψία στις παραλίες του νησιού και να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, τις οποίες θα κάνουν δύτες του Ινστιτούτου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού.

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνεται από τους Δρα. Σωτήρη Ορφανίδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών, Γιώργο Τσιρτσή και Θαλάσσιας Τηλεπισκόπισης, Κώστα Τοπουζέλη για την εικόνα που παρουσιάζει το Βόρειο Αιγαίο, όπως καταγράφεται επίγεια και δορυφορικά. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο το ελεγχόμενο φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά.

img-c341d0805fb7e5b82ceef9008b44089e-v.jpg
Φωτογραφίες από τον “τούρκικο γιαλό” στη Λήμνο / copyright Δέσποινα Γεωργακοπούλου ethnos.gr

Στη Λήμνο θα βρεθεί και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τοπουζέλης ο οποίος συλλέγει και αναλύει τις εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-2. Πρόκειται για παρατήρηση της Γης από το Πρόγραμμα Copernicus που αποκτά συστηματικά οπτικές εικόνες σε υψηλή χωρική ανάλυση σε χερσαία και παράκτια νερά, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιήσει και υλικό με τη χρήση μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones).

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…