Λήψη διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εμφάνισης αρκούδας  στο Ζωολογικό Κήπο της Φλώρινας

 

Στη λήψη διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πρόσφατου περιστατικού προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα την εμφάνιση αρκούδας στο Ζωολογικό Κήπο της Φλώρινας, προχώρησαν οι εμπλεκόμενες στη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, υπηρεσίες και φορείς.

Ειδικότερα, ο πρώτος εντοπισμός της αρκούδας καταγράφηκε στις 22-9-2019 και ώρα 22:00 μ.μ., γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε αμέσως η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας από το Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας, θέτοντας σε άμεση κινητοποίηση την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ), όπου με τη συνδρομή ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας και προσωπικού του Δήμου Φλώρινας κατάφεραν να εκδιώξουν την αρκούδα από το χώρο.

Η σύγκλιση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων σε περιφερειακό επίπεδο υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κρίθηκε επιβεβλημένη και πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα του περιστατικού στη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλειου Γιαννάκη, του κ. Χρήστου Μιχαήλ εκπροσώπου της Π.Ε. Φλώρινας & της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, του κ. Παναγιώτη Μιχόπουλου εκπροσώπου της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της Π.Ε. Φλώρινας και του κ. Ιωάννη Ισαάκ εκπροσώπου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας (ΚΟΜΑΘ), για την αξιολόγηση του περιστατικού προσέγγισης της αρκούδας στον ευρύτερο χώρο του Ζωολογικού Κήπου και τη λήψη διαχειριστικών μέτρων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η απομάκρυνση του ζώου από τον χώρο, το κλείσιμο του Ζωολογικού Κήπου για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών και η τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης από το Δήμο Φλώρινας. Επίσης για την παρακολούθηση της αρκούδας και τη συλλογή επιπλέον πληροφοριών για τη συμπεριφορά του ζώου, αποφασίστηκε η τοποθέτηση καμερών στο χώρο από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», έργο που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και της ΚΟΜΑΘ.

Από τα συλλεχθέντα καταγραφικά στοιχεία διαπιστώθηκε η χρονική περίοδος εμφάνισης της αρκούδας στο χώρο του Ζωολογικού Κήπου, υλικό που έδωσε τη δυνατότητα στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης να προχωρήσει το απόγευμα στις 27-9-2019 στην πρώτη επιχείρηση εκδίωξης της αρκούδας από το χώρο με τη χρήση ειδικών αποτρεπτικών μέσων.

Για την ασφαλή και αποτελεσματική υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου πραγματοποιούνται καθημερινά περιπολίες στον ευρύτερο χώρο του Ζωολογικού Κήπου της Φλώρινας από κλιμάκια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, για την επιτήρηση της περιοχής.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην προσεγγίζουν το χώρο του Ζωολογικού Κήπου και σε περίπτωση που αντιληφθούν την αρκούδα στην περιοχή, να ειδοποιήσουν αμέσως τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας ή το Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας.

 

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…