Λαγκάρντ: «Έρχεται μεγάλη φτώχεια και πολλές χρεωκοπίες. Συντομέψτε τις εκταμιεύσεις»

Κριστίν Λαγκάρντ: «Έρχεται μεγάλη φτώχεια και πολλές χρεωκοπίες. Συντομέψτε τις εκταμιεύσεις», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η κατάσταση στην Ευρώπη βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί…

 

Κριστίν Λαγκάρντ: Κόλλημα στην υπόθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσούης

Ο καιρός περνάει ανεκμετάλλευτος. Ο χρόνος τρέχει εις βάρος όλων των Ευρωπαίων – και κάποιοι φταίνε. Οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης (750 δισ. ευρώ) ήδη προεξοφλούνται από τον διεθνή Τύπο. Αυτό, διότι όλα τα Μέσα επικεντρώνουν στις κωλυσιεργίες που παρατηρούνται σε κάποια κράτη (Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία). Από τις κωλυσιεργίες προκύπτουν και πολιτικά ζητήματα για αυτά. Δηλαδή, πέρα από το μείζον θέμα που δημιουργούν σε όλους με τη μη επικύρωση.

Δηλώσεις Κριστίν Λαγκάρντ: Τι είπε για τη φτώχεια;

Βέβαια, μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γερμανικό «κόλλημα» της υπόθεσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, έπειτα από τη γνωστή προσφυγή του Μπερντ Λούκε, του «Γερμανού που απειλεί το Ταμείο Ανάκαμψης»

Έτσι, αν και η Κομισιόν θα μπορούσε να απευθυνθεί στις χρηματαγορές για να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια της πρώτης φάσης χρηματοδότησης μέσω των «ευρωομολόγων» και να γίνει η διανομή τους μέχρι τον Ιούλιο (στα 45 δισ. υπολογίζουν τις εκταμιεύσεις τα ιταλικά Μέσα), πλέον εκτιμάται ότι η υλοποίηση του πρότζεκτ μπορεί να αναβληθεί και να αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

 

Έρχονται νέες πτωχεύσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ πάντως, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χτύπησε γενικό συναγερμό στην Ένωση. Αυτό, διότι είπε απερίφραστα ότι στο τέλος του χρόνου «αναπόφευκτα θα δούμε περισσότερες πτωχεύσεις από το 2020». Αυτό το καταθλιπτικό φαινόμενο δεν γίνεται προς το παρόν αντιληπτό στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είπε η Λαγκάρντ. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τον αριθμό των χρεοκοπιών παρέχοντας δημόσιες εγγυήσεις.

Όσον αφορά αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα για τις εθνικές οικονομίες – την επιβίωση των επιχειρήσεων –, η Λαγκάρντ έθεσε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγκεκριμένη υποχρέωση: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό», ανέφερε, «οι κυβερνήσεις να εκτιμήσουν τους κινδύνους όσο γίνεται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα ώστε να μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των υγειών εταιρειών και των εταιρειών με πρόβλημα φερεγγυότητας». Τουτέστιν, κόσκινο

«Η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρειαστεί χρόνο» είναι και η γνώμη που διατύπωσε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει τον βαθμό ανησυχίας όσον αφορά τις προαναφερθείσες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις: «Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε καθυστέρηση».

 

Κριστίν Λαγκάρντ: Το Ταμείο Ανάκαμψης και η άποψη των Ιταλών

Η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται εύκολα αντιληπτή αν υπολογίσουμε την πιθανότητα ορισμένα κράτη που επωφελούνται περισσότερο από τις εκταμιεύσεις του να πληγούν από κατάρρευση του τουριστικού κλάδου το εφετινό καλοκαίρι, λένε οι Ιταλοί ομολογώντας το άγχος τους το οποίο, βέβαια, δεν μονοπωλούν. Μέχρι στιγμής 17 χώρες έχουν επικυρώσει το σχέδιο της Κομισιόν για την έξοδο των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση της πανδημίας. Μεταξύ εκείνων που δεν το έχουν επικυρώσει, όπως είπαμε, είναι η Γερμανία.

«Μία πηγή πολύ κοντά στον φάκελο της Καρλσρούης», λέει η Repubblica, «επιμένει ότι οι δικαστές δεν ομονοούν». Σημασία εδώ δεν έχει ο συσχετισμός δύναμης στο Σώμα, αλλά η εκτίμηση στην οποία είναι δυνατόν όλοι οι δικαστές να συγκλίνουν: να εκδώσουν απόφαση με την οποία θα περιορίζεται η αναγκαιότητα του κοινού ευρωπαϊκού χρέους μόνο στην περίοδο της πανδημίας, λένε οι Ιταλοί. Αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο θα τελειώσει μια για πάντα την υπόθεση του «ευρωομολόγου», και ότι ο άνθρωπός τους στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, θα έχει δεμένα τα χέρια του…

ΠΗΓΗ:https://www.enimerotiko.gr/

You May Also Like

Μέτωπο κατά Ερντογάν: Έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης συσπειρώνονται υπέρ του κοινοβουλευτισμού

Μέτωπο κατά Ερντογάν: Έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης συσπειρώνονται υπέρ του κοινοβουλευτισμού

Νέο άνοιγμα Ερντογάν σε Μπάιντεν: Η συνάντησή μας θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής

«Επιχείρηση-γοητείας» από τον Τούρκο Πρόεδρο

Γαλλία – Κορονοϊός: Αυτοκτόνησε ο γιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρεμς – Είχε προσβληθεί από τον ιό

Γαλλία – Κορονοϊός: Αυτοκτόνησε ο γιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρεμς – Είχε…

Συγκλονίζει η Όπρα Γουίνφρεϊ: “Από τα 9 έως τα 12 μου με βίαζε ο 19χρονος ξάδελφός μου” [Βίντεο]

Δεν ήξερα τι ήταν ο βιασμός – Σίγουρα δεν γνώριζα τη λέξη…

Ο Ερντογάν προαναγγέλλει προσάρτηση εδαφών! Που; Στη Συρία; Στην Κύπρο;

Ο Ερντογάν προαναγγέλλει προσάρτηση εδαφών! Που; Στη Συρία; Στην Κύπρο;

9 απαγορευμένα μέρη του κόσμου που δεν επιτρέπεται να επισκεφθούμε την Ιαν 29, 2023

Υπάρχουν διάφορες περιοχές του πλανήτη, τις οποίες δεν πρόκειται να δούμε ποτέ.…

Ανάρπαστα τα πενήντα πολυτελή διαμερίσματα στο νέο Hilton

Άλλα ήδη τα 50 διαμερίσματα που θα αναπτυχθούν στους τέσσερις τελευταίους ορόφους του έχουν, κατά πληροφορίες, πουληθεί

Σεισμός στην Τουρκία: Τα δύο ενδεχόμενα μετά το χτύπημα των 5,1 Ρίχτερ

Δυσοίωνο σενάριο για κίνδυνο 100.000 σπιτιών

Επεισοδιακή επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Έβγαλε τη μάσκα, κάλεσε τους πολίτες να μη φοβούνται

Επεισοδιακή επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Έβγαλε τη μάσκα, κάλεσε τους πολίτες…

Η στιγμή που καταρρέει γέφυρα στην Ινδία για δεύτερη φορά (Βίντεο)

Τμήμα της βούλιαξε στον ποταμό Γάγγη