Τον Άγιο Ιάκωβο τον εκ Καστορίας και τους μαθητές αυτού Ιάκωβο και Διονύσιο εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας την Α’ Κυριακή του Νοεμβρίου, όπως κάθε χρόνο.

Έτσι, το πρωί της Κυριακής, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή Ιερέων και του εορταζομένου Διακόνου Ιακώβου.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής και στην παραβολή του πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου. Και χρησιμοποίησε μια ομιλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο οποίος δεν καταδικάζει τον πλούτο, αλλά προτρέπει να επιδιώξουμε πλούσιοι και φτωχοί την αρετή και την χαρά που δίνουν τα πνευματικά κατορθώματα. Και άνθρωπος που έχει την αρετή μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλούτο προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Αλλά και ο πτωχός που έχει την αρετή μπορεί να βοηθήσει και την πτωχεία του αλλά και τον συνάνθρωπο.

Και συνέχισε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας πως ο πλούσιος δεν καταδικάσθηκε επειδή ήταν πλούσιος, αλλά επειδή είχε ένα φοβερό μειονέκτημα. Κι αυτό ήταν το “εγώ” του. Αυτό τον αποξένωσε από τη ζωή της κοινωνίας. Γιατί στον κόσμο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά έχουμε τον πλησίον, στο πρόσωπο του οποίου θα πρέπει να βλέπουμε τον ίδιο τον εαυτό μας και το πρόσωπο του Θεού.

Ακόμα και μετά θάνατον βλέπουμε τον πλούσιο να βρίσκεται μέσα στην ατομικότητά του. Γι’ αυτό και θα πρέπει τα πάθη που μάς κυριεύουν να τα θεραπεύσουμε στην παρούσα ζωή, γιατί θα μας συνοδεύουν και στην επόμενη.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του πλουσίου όταν πεθαίνει, ο οποίος διαμαρτύρεται και ζητάει να προστατευτούν και να ενημερωθούν για την κατάσταση μετά θάνατον οι συγγενείς του και το οικογενειακό του περιβάλλον. Δεν ζητάει και δεν ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο, αλλά μόνο για τους αδερφούς του.

Και κατέληξε μιλώντας για τον Άγιο Ιάκωβο τον εκ Καστορίας και τους μαθητές του Διάκονο Ιάκωβο και Μοναχό Διονύσιο, οι οποίοι μαρτύρησαν στην Ανδριανούπολη το 1519, και στάθηκαν ανδρείοι και μαρτύρησαν για την πίστη του Χριστού. Παράλληλα, ο Άγιος Ιάκωβος αποτέλεσε για την εποχή του, τον πρόδρομο της επερχόμενης ελευθερίας, δίνοντας το παράδειγμα της τόλμης και της αυτοθυσίας.

Τέλος, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Διάκονο της Μητροπόλεως π. Ιάκωβο Πνευμονίδη, να τον χαριτώνει και να τον σκεπάζει η Υπεραγία Θεοτόκος και οι πρεσβείες του προστάτου του Αγίου Ιακώβου του εκ Καστορίας, να τον συνοδεύουν πάντοτε στην ιερατική του διακονία.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατέθεσε στεφάνια στους προκατόχους του Μητροπολίτες Γερμανό Καραβαγγέλη και Ιωακείμ Λεπτίδη, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Καστοριάς και της Μακεδονίας γενικότερα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Σύσκεψη  στο Υπουργείο Τουρισμού με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε Καστοριάς

Σύσκεψη  στο Υπουργείο Τουρισμού με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε Καστοριάς

Ημερίδα του Κέντρου Κοινότητας Άργους Ορεστικού με θέμα «Θετική Σκέψη»

Ημερίδα του Κέντρου Κοινότητας Άργους Ορεστικού με θέμα «Θετική Σκέψη»

ΝΟΔΕ Καστοριάς: Συμπλήρωση ενός έτους από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων

Συμπληρώθηκε την Τρίτη ( 28/6 ) ένας χρόνος από την είσοδο της…

Ποδηλατοβόλτα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν είσαι η μόνη …δεν είσαι μόνη», πραγματοποιήθηκε το…

Το Οικονομικό Επιμελητήριο καταδικάζει την αποτρόπαια επίθεση στη ΔOY Κοζάνης

  Το Οικονομικό Επιμελητήριο καταδικάζει την αποτρόπαια επίθεση στη ΔOY Κοζάνης

Ένταξη 2.200.000 € για το έργο: «Εκσυγχρονισμός & Επέκταση του Αρδευτικού Δικτύου Κορησού-Λιθιάς» στο Π.Α.Α. 2014-2020

  Ένταξη 2.200.000 €  για το  έργο: «Εκσυγχρονισμός & Επέκταση του Αρδευτικού…

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Έκτακτη αλλά ουσιαστική συνάντηση Βουλευτή με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Έκτακτη αλλά ουσιαστική συνάντηση Βουλευτή με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο…

Ξεκινά σε λίγες ημέρες τη λειτουργία του ο νέος βρεφικός σταθμός του Δήμου Άργους Ορεστικού

  Κλειστός θα παραμείνει ο παλιός για 3 ημέρες 

Δώσε Αίμα Πρόσφερε Ζωή

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝ.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ διοργανώνει εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας…

Συνάντηση της Αγνής Κανδύλη Μυκωνιάτη με εμπόρους του Άργους Ορεστικού, Δήμαρχο Άργους Ορεστικού και Μορφωτικό Σύλλογο Ορεστίς

«Οι ομάδες φέρνουν νίκες και αποτελέσματα και αυτό έχει ανάγκη ο τόπος μας!» αναφέρει η υποψήφια βουλευτής