Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος στην Καστοριά

Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος εορτάστηκε με πάσα λαμπρότητα και επισημότητα στον νεόδμητο Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Νέας Λεύκης Καστοριάς.

Τόσο κατά τη διάρκεια του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας, ευλαβείς πιστοί κατέκλυσαν τον Ναό ώστε να προσευχηθούν στον τιμώμενο Άγιο, τον προστάτη της περιοχής αλλά και της γεωργικής παραγωγής.

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος και συγχοροστάτησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ. Πολλοί Ιερείς της Μητροπόλεως παραβρέθησαν στον Ιερό Ναό και πήραν μέρος στην Ακολουθία του Εσπερινού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καστορίας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον ασθενούντα Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την πανήγυρη του Αγίου, αναφέρθηκε στην θαυμαστή παρουσία του Αγίου Τρύφωνος στον τόπο και την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού. Παρότρυνε δε τους πιστούς να αιτηθούν στον Άγιο την υγεία του σώματος, να γνωρίσουν το θέλημα του Θεού και να τους πλημμυρίσει ο Θεός με πίστη ώστε να μπορέσουν να νικήσουν τον θάνατο.

Προ της απολύσεως οι δύο Μητροπολίτες τέλεσαν τον Αγιασμό του μηνός Φεβρουαρίου.

Την κυριώνυμη ημέρα, ο λαός πλήρωσε από νωρίς τον Ιερό Ναό προκειμένου να συμμετάσχει στην ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία στη Θεία Λειτουργία, στην οποία ιερούργησε ο Ποιμενάρχης της ακριτικής επαρχίας της Μακεδονίας, συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου π. Νικολάου Γιαννουσά, του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Νεκταρίου Κακουλίδη, Ιερέων της Μητροπόλεως και των Διακόνων.

Στον εμπνευσμένο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο χωρίο του Αποστόλου Παύλου στην προς Τιμόθεον επιστολή : «Μνημόνευε Ιησούν Χριστόν εγηγερμένον εκ νεκρών, εκ σπέρματος Δαυίδ, κατά το ευαγγέλιόν μου». Ανέλυσε την έννοια και την σημασία του Ευαγγελίου, τι είναι το Ευαγγέλιο, πώς αυτό μάς παραδόθηκε και γιατί οφείλουμε να υπακούμε σε αυτό, αφού πρωτίστως το διαβάσουμε και γνωρίσουμε τον λόγο του Χριστού. Κλείνοντας, επήνεσε τον κτήτορα του Ιερού Ναού, ο οποίος μαζί με τον μακαριστό αδελφό του, συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ανέγερσή του, αλλά και τον Προϊστάμενο του Ναού και Ηγούμενο της Ι.Μ. Παναγίας Μαυριωτίσσης, Αρχιμ. Νεκτάριο Κακουλίδη, για την άρτια ετοιμασία της πανηγύρεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου, αλλά και λαχανικά και φρούτα, όπως ορίζει η παράδοσή μας, αφού ο Άγιος Τρύφων είναι ο προστάτης της γεωργικής παραγωγής.

You May Also Like

Εορταστική λάμψη στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Εικόνες από τη χθεσινή εκδήλωση του Άργους Ορεστικού

Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου.

Ξεκίνησε η λειτουργία Γραφείου Κοιμητηρίων στον Δήμο Καστοριάς

Ξεκίνησε η λειτουργία Γραφείου Κοιμητηρίων στον Δήμο Καστοριάς

Επίσημη Ανακοίνωση του “Προφήτη Ηλία” για το 1st Kastoria Fur Shopping Festival by Kastoria International Fur Fair

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας»  ανακοινώνει την διοργάνωση του 1st Kastoria…

Μαρία Αντωνίου: Συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Λογιστών Καστοριάς

Για το ζήτημα του αιτήματος παράτασης των φορολογικών δηλώσεων

Με 4 θέματα στην ατζέντα της συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καστοριάς την ερχόμενη Δευτέρα

Με 4 θέματα στην ατζέντα της συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου…

Επίσκεψη Μαρίας Αντωνίου στην ΕΛΒΟ. Ξενάγηση και ενημέρωση από τη νέα Διοικητική Ομάδα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου

  Επίσκεψη Μαρίας Αντωνίου στην ΕΛΒΟ. Ξενάγηση και ενημέρωση από τη νέα…