Λαϊκή Συσπείρωση, Δήμου Άργους Ορεστικού: «Το νερό αδιαπραγμάτευτο λαϊκό αγαθό»

 

Στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου 2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού, απευθύναμε ερώτημα προς τη διοίκηση, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν στην καταλληλότητα του πόσιμου νερού στην περιοχή του Δισπηλιού.

Ήταν η τρίτη φορά που θέταμε σχετική ερώτηση καθώς, πριν δύο χρόνια κατά την ολοκλήρωση έργου υδροδότησης της κοινότητας Αμπελοκήπων, περιήλθε σε γνώση μας παραλαβή από τον Δήμο “δεξαμενών”, για τις οποίες η διοίκηση δήλωνε άγνοια και οι οποίες εκ των υστέρων μας γνωστοποιήθηκε πως ήταν φίλτρα ενεργού άνθρακα.

Λίγους μήνες μετά, ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο απόφαση αποδοχής δωρεάς των συγκεκριμένο φίλτρων, από μεγάλη επιχείρηση της περιοχής προς τον Δήμο.

Τότε απευθύναμε εκ νέου σχετική ερώτηση και λάβαμε την απάντηση πως τα συγκεκριμένα φίλτρα ήταν απαραίτητα για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού, λόγω ανίχνευσης μιας ουσίας -προϊόν βιομηχανικής επεξεργασίας- την οποία τα συγκεκριμένα φίλτρα μπορούν να δεσμεύσουν.

Ρωτήσαμε λοιπόν, κατά πόσο το νερό στην περιοχή εξακολουθεί να είναι ασφαλές και εάν η επιβάρυνση του με τη συγκεκριμένη ουσία θέτει ερωτήματα για την ασφάλεια της χρήσης του νερού σε γεωργική χρήση το οποίο προέρχεται από γεωτρήσεις, όπου προφανώς δεν μεσολαβούν τα φίλτρα.

Οι απαντήσεις που λάβαμε, πάντα διαβεβαίωναν πώς τίποτα δεν πρέπει να μας ανησυχεί και μάλιστα πως τα πρόσφατα δημοσιεύματα αφορούσαν παλαιότερη υπόθεση που δεν συνδέεται με εκείνη της γεώτρησης στο Δήμο μας.

Δεν έχουμε στη διάθεση μας άλλα στοιχεία πέραν των διαβεβαιώσεων από τα πλέον επίσημα χείλη, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τα ίδια βέβαια έλεγε και η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ-Καστοριάς προ δεκαπενθημέρου και τώρα σπεύδει να προειδοποιήσει για την ακαταλληλότητα του νερού.

Σε κάθε περίπτωση, αδιαπραγμάτευτη και πάγια θέση μας αποτελεί πώς το νερό και συνολικότερα το περιβάλλον αποτελούν λαϊκό αγαθό, τα οποία οφείλουμε να διαφυλάσσουμε και να υπερασπιζόμαστε, με αίσθημα ευθύνης, προς τις σημερινές και τις επόμενες γενιές από τις οποίες τα δανειστήκαμε.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι έγκλημα που δεν αποκαθίσταται και μέριμνα της πολιτείας και του λαού θα πρέπει να είναι η αποτροπή άλλα κυρίως η με κάθε μέσο ελαχιστοποίηση της δυνατότητας του οποιουδήποτε, από παραλείψεις ή εσκεμμένα να προκαλέσει βλάβη στο περιβάλλον.

Να γίνουν άμεσα εκτεταμένοι έλεγχοι σε επιφανειακά νερά και στις γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής και να υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.

Λαϊκή Συσπείρωση, Δήμου Άργους Ορεστικού

You May Also Like

Νέα επιτυχία για την Αστυνομία της Καστοριάς – Συνελήφθησαν άλλα δυο άτομα σε περιοχή της Καστοριάς γιατί κατείχαν και μετέφεραν πάνω από 63 κιλά ακατέργαστη κάνναβη

Οι στοχευμένοι έλεγχοι των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και της…

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: “Με υπευθυνότητα και πειθαρχία ανοίξαμε και συνεχίζουμε” – “Οι διεκδικήσεις μας και οι απαιτήσεις μας για βοήθεια συνεχίζονται αμείωτα μιας και βλέπουμε πως γειτονικές μας αγορές εντός της Περιφερειακής Ενότητας (Πτολεμαϊδα, Σιάτιστα, Κρόκος) είναι ακόμη κλειστές!”

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: “Με υπευθυνότητα και πειθαρχία ανοίξαμε και συνεχίζουμε” – “Οι…

Σε ετοιμότητα οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Καστοριάς για την επαναλειτουργία Γυμνασίων – Λυκείων

  Σε ετοιμότητα οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Καστοριάς για…

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού συμμετέχει στη δράση “Let’s Do It Greece”

Στην πανελλαδική περιβαλλοντική εκστρατεία «Let’s Do It Greece» συμμετέχει ο Δήμος Άργους…

O Δήμος Γρεβενών καταδικάζει τις δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων

  O Δήμος Γρεβενών καταδικάζει τις δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του δήμου Καστοριάς

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Καστοριάς και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας…

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Εορτασμός της Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων στην Καστοριά

Ο Εορτασμός της Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων στην Καστοριά