Λεπέν: Αν εκλεγώ η Γαλλία θα φύγει από το ΝΑΤΟ

Η Μαρίν Λεπέν, κατά την προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, υπόσχεται την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και φέρνει ως παράδειγμα την περίοδο από το 1966 έως το 2009, που η Γαλλία ήταν εκτός της Συμμαχίας.

Την ίδια ώρα, η Μαρίν Λεπέν δηλώνει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει «την εφαρμογή του άρθρου 5 που αφορά τη συλλογική άμυνα» στη Συμμαχία.

Τέλος στη συνεργασία με Γερμανία

Παράλληλα, η Λεπέν διαπιστώνει «ασυμβίβαστες» διαφορές μεταξύ των στρατιωτικών προγραμμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας και δηλώνει:

«Θα σταματήσουμε όλες τις συνεργασίες μας με τη Γερμανία», όπως είπε. Η ίδια αναφέρθηκε στην ανανέωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας με μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία

Οι πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις μεταφορές των ψήφων από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις γίνεται εκτενή αναφορά στις ψήφους που θα πάρουν Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών από τους ψηφοφόρους των υποψηφίων που έμειναν εκτός. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο οι 7.714.574 ψηφοφόροι που στήριξαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν «ούτε μια ψήφο στη Μαρίν Λεπέν», το 23% προτίθεται να την ψηφίσει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop-Fiducial που έκανε για λογαριασμού του LCI και του TF1. Το 33% των ψηφοφόρων του Μελανσόν δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν, ενώ το 44% προσανατολίζεται στην αποχή.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 76% των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Ζεμούρ θα την υπερψηφίσει, ενώ το 20% δηλώνει πως θα απόσχει.

Από τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, η Βαλερί Πεκρές, η οποία τάχθηκε κατά της Λεπέν, το 35% εμφανίζεται έτοιμο να την υπερψηφίσει στον δεύτερο γύρο, ένα άλλο 35% ψηφίζει Μακρόν, ενώ το 30% επιλέγει την αποχή.

Ως προς τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων, η μεγάλη πλειονότητα αυτών που τοποθετούνται στη Δεξιά θα ψηφίσουν τη Λεπέν στο δεύτερο γύρο, η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος θα ψηφίσουν τον Μακρόν, ενώ στους Οικολόγους οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους τάσσονται υπέρ του Μακρόν, αν και το 38% δηλώνει πως θα απόσχει.

Τέλος, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και δημοσκόπους, μεταξύ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αυτοί που θα επέλεγαν την Λεπέν αν αποφάσιζαν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που θα επέλεγαν τον Μακρόν.

Ηλεκτρονική διαβούλευση για τους ψηφοφόρους του Μελανσόν χωρίς την επιλογή «Λεπέν»

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του σε ηλεκτρονική διαβούλευση, μέσω της κομματικής πλατφόρμας Popular Action, για το τι θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο πλαίσιο της οποίας οι ψηφοφόροι θα κληθούν ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών να επιλέξουν αν επιθυμούν ψήφο στον Μακρόν, λευκή ψήφο ή αποχή, ενώ δεν προσφέρεται η επιλογή «Μαρίν Λεπέν».

Ο Μελανσόν, σε σχετική επιστολή του, διευκρινίζει ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης «δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως οδηγία που δίνεται σε οποιονδήποτε».

ΠΗΓΗ: ieidiseis

You May Also Like

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…