Λεωνίδας Παπαδημητρίου: Όταν παγκόσμια επιφανείς Βιοτεχνολόγοι τίμησαν την Καστοριά
Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα παρακολουθήσαμε την διαδικτυακή συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με έναν μεγάλο αριθμό επιστημόνων-ερευνητών και παραγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Πολλοί δε από αυτούς είναι, αυτή τη στιγμή, στην παγκόσμια δημοσιότητα ως παρασκευαστές εμβολίων και φαρμάκων καταπολέμησης του Covid 19. Άλλο ευχάριστο είναι ότι η πλειοψηφία αυτών των ερευνητών-επιχειρηματιών είναι είτε Έλληνες ή Ελληνικής καταγωγής (ομογενείς 2ης και 3ης γενιάς). Η διαδικτυακή αυτή συνομιλία φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια με σκοπό οι ερευνητές-επιχειρηματίες αυτοί, είτε Έλληνες ή φιλέλληνες, να επιχειρήσουν στο προσεχές μέλλον να δραστηριοποιηθούν και στην πατρίδα μας, με προφανή ευεργετήματα για την Ελληνική οικονομία.
Οι οργανωτές αυτής της προσπάθειας έχουν εδώ και μία εικοσαετία δραστηριοποιηθεί με διάφορους τρόπους προς όφελος της Ελλάδος. Έχουν σχηματίσει ένα επιστημονικό ίδρυμα, το FONDATION SANTE, το οποίο επιχορηγεί δραστήριους νέους Έλληνες επιστήμονες για να πραγματοποιήσουν έρευνα υψηλής στάθμης είτε σε Ελληνικά Πανεπιστήμια ή σε ιδρύματα του εξωτερικού. Μία άλλη δραστηριότητά τους είναι ότι πραγματοποιούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα επιστημονικά και επιχειρηματικά συνέδρια σχετικά με την βιολογία και βιοτεχνολογία. Το επίπεδο αυτών των διεθνών συνεδρίων είναι πάρα πολύ υψηλής στάθμης από πολλές πλευρές, το δε οικονομικό όφελος της κάθε περιοχής όπου πραγματοποιούνται είναι πολύ αξιόλογο.
Τον Ιούνιο του 2015 είχαμε τη χαρά και την τιμή το διεθνές συνέδριο της Βιοτεχνολογίας να πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, ύστερα και από προσωπική μου επαφή και πρόσκληση. Η όλη εκδήλωση των 5 ημερών είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και σαν συνέδριο αλλά και σαν τουριστική και πολιτιστική προβολή της Καστοριάς. Όλοι γενικά οι σύνεδροι και οι συνοδοί τους έμειναν τόσο ευχαριστημένοι που οι οργανωτές απεφάσισαν να δωρίσουν στο Δήμο Καστοριάς 10.000 Ευρώ. Υποσχεθήκαμε δε ότι η δωρεά τους θα αξιοποιούνταν στην πολιτιστική-τουριστική προβολή της Βυζαντινής μας πόλης. Έγινε λοιπόν μία συστηματική και καλαίσθητη δουλειά και τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία της πόλης 7 πινακίδες με πληροφορίες που καλύπτουν όλο το ιστορικό κέντρο της Καστοριάς. Από τη δωρεά δε αυτή καλύφθηκε μέρος της εκτύπωσης των πολιτιστικών χαρτών του ιστορικού κέντρου. Θα ήθελα όμως να αναφέρω δύο μόνον ονόματα αυτών των επιστημόνων οι οποίοι και συνετέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί αυτό το συνέδριο στην πόλη μας. Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ Σπύρος Τσάκωνας-Αρταβάνης, που πρόσφατα έχει αναλάβει και πρόεδρος του Συμβουλίου Έρευνας-Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ελλάδος. Ο δεύτερος, που αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο όλων αυτών των επιστημόνων αλλά και με την Ελληνική Κυβέρνηση, ο συμφοιτητής μου στην Αμερική, φίλος και “αδελφός” Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών εταιρειών Βιοτεχνολογικών εφαρμογών. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέρω και τον ομογενή Καστοριανό Δρ Γεώργιο Γιανκόπουλο που πρόσφατα έγινε παγκοσμίως γνωστός για την παρασκευή μείγματος φαρμάκων αποθεραπείας από τον Covid 19.
Δρ Λεωνίδας Παπαδημητρίου
πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας
Ανάδειξης Παλαιάς Πόλης – Εξυγίανσης της Λίμνης