Μήνυση δισεκατομμυρίων κατά του TikTok για χρήση δεδομένων ανηλίκων

Το TikTok χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ως «αβάσιμες» και δηλώνει ότι θα παλέψει για την δικαίωσή του.

Σε μήνυση κατά του TikTok, προχώρησε η πρώην Επίτροπος της Αγγλίας για τα παιδιά, Αν Λόνγκφιλντ, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η πλατφόρμα συλλέγει και αξιοποιεί τα δεδομένα ανηλίκων.

Όπως ισχυρίζεται η ίδια, το TikTok δεν είναι παρά «μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων ελαφρώς μεταμφιεσμένη ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία σκόπιμα και επιτυχώς εξαπάτησε τους γονείς».

Η Λόνγκφιλντ τονίζει ότι η εν λόγω μήνυση κατατέθηκε εκ μέρους των εκατομμυρίων παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν χρησιμοποιήσει και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη δημοφιλή εφαρμογή.

Πιο συγκεκριμένα, η αγωγή της Λόνγκφιλντ αφορά τα παιδιά που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018 και έπειτα, ενώ όσα παιδιά και οικογένειες επιθυμούν να εξαιρεθούν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Εάν τελικά δικαιωθούν στο δικαστήριο, τα παιδιά αυτά ενδέχεται να κερδίσουν αποζημίωση ύψους χιλιάδων βρετανικών λιρών το καθένα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των παιδιών, το TikTok συλλέγει προσωπικές πληροφορίες των ανηλίκων χρηστών, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου τους, τα βίντεο που αναρτούν, η ακριβής τους τοποθεσία και βιομετρικά δεδομένα χωρίς «επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαιτούμενη συναίνεση που καθορίζεται από τον νόμο» και δίχως «τα παιδιά ή οι γονείς τους να ξέρουν με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες».

Η απάντηση του TikTok

Από την πλευρά του, το TikTok, χαρακτηρίζει τις παραπάνω κατηγορίες ως αβάσιμες, ενώ δεν διστάζει να προσθέσει πως θα παλέψει σκληρά για την δικαίωσή του.

«Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok, το οποίο επιστρατεύει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες ώστε να προστατεύσει όλους τους χρήστες και πάνω απ’ όλα τους ανηλίκους», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του TikTok.

Αν και όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, η Λόνγκφιλντ δήλωσε πως επέλεξε να εστιάσει στο TikTok, καθώς είναι ο «πρωταθλητής» του είδους.

«Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα, η οποία βοήθησε τα παιδιά να μείνουν σε επαφή με τους συνομηλίκους τους κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι πιο σκοτεινό, πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια και τις προκλήσεις χορού», είπε η ίδια, μιλώντας στο BBC.

Η υπόθεση εκπροσωπείται από τα δικηγορικά γραφεία «Scott & Scott», με έναν από τους δικηγόρους της εταιρείας, ονόματι Τομ Σάουθγουελ, να υποστηρίζει πως ο τρόπος που συλλέγονται τα δεδομένα από την εφαρμογή αποτελεί «τεράστια παράβαση της σχετικής βρετανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Οfcom, το 44% των παιδιών από 8 έως 12 ετών στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί το TikTok παρά το γεγονός ότι η χρήση του δεν επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών.

 

ieidiseis.gr

You May Also Like

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Αυτοκτόνησε ο πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού «Studio 54» Μαρκ Φλέϊσμαν

O Μαρκ Φλέϊσμαν ανέλαβε την διεύθυνση του «Studio 54» από το 1980 εώς και…

Απίστευτες σκηνές βίας στη Λάρνακα: Ξυλοκόπησε αλλοδαπή που ήταν πεσμένη στο έδαφος κρατώντας το παιδί της

Αναζητείται ο δράστης