Μαζικό αίτημα για παράταση των αντικειμενικών αξιών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το αδιαχώρητο παρατηρείται τον τελευταίο μήνα σε υποθηκοφυλακεία, εφορίες, συμβολαιογραφεία, πολεοδομίες και Δήμους με τους πολίτες να προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και εάν δεν αλλάξει κάτι, χιλιάδες πωλητές και αγοραστές δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων εντός του έτους. Ήδη όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κτηματαγοράς ζητούν από την κυβέρνηση να παρατείνει τις ημερομηνίες εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Ταυτόχρονα χιλιάδες φορολογούμενοι σχηματίζουν ουρές στις εφορίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις γονικές παροχές προς τα παιδιά τους. Η πανδημία ωστόσο, δημιουργεί προβλήματα με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να αναγκάζονται να αφήνουν τον φάκελο στο πρωτόκολλο. Λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου, ωστόσο, ο φάκελός τους θα εξεταστεί το 2022. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο όσοι έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου εντός του 2021 και δεν έχει ολοκληρωθεί η γονική παροχή να εξετασθεί ο φάκελος το 2022 με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Σε ότι αφορά στις αγοραπωλησίες, συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι δεν θα προλάβουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι φορολογούμενοι που θέλουν να πωλήσουν ή να αγοράσουν ακίνητο εντός του 2021. Και αυτό καθώς ο Γολγοθάς συγκέντρωσης των 17 απαιτούμενων δικαιολογητικών δεν το επιτρέπει. Χρειάζονται περισσότεροι από τρεις μήνες έτσι ώστε να καταφέρει κάποιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταβίβασης. Στο πλαίσιο αυτό Ιδιοκτήτες και συμβολαιογράφοι ζητούν να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών για τρεις μήνες και συγκεκριμένα να τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου καθώς και για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αλλά και τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και στους Δήμους. Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους Δήμους όλης της χώρας, όπου η βεβαίωση ΤΑΠ μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στην πώληση του ακινήτου τους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα οι νέες αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 εκτός και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε νομοθετική διάταξη που θα διευκολύνει όσους θέλουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους και φυσικά αυτούς που θέλουν να αγοράσουν καθώς ο αγοραστής είναι αυτός που πληρώνει και τον ΦΜΑ.  Σημειώνεται ότι καταγράφεται αύξηση στο 55% των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια με τη μέση αύξηση να ανέρχεται στο 19,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος καταγράφεται αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων κατά 14,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στη Νομαρχία. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που τίθενται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022  σε συνδυασμό με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ έχει δημιουργήσει βραχυκύκλωμα στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες καταγράφονται στο Δήμο της Αθήνας (3.235) οι οποίες είναι αυξημένες κατά 17,8% σε σύγκριση με το 2020, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση στις μεταβιβάσεις καταγράφουν οι περιοχές: Πετρούπολη, Φιλοθέη, Ψυχικό, Αγιος Δημήτριος, Νέα Ιωνία, καισαριανή Ελληνικό και Ηράκλειο όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021.

You May Also Like

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…